İp atlamak hangi kasları çalıştırır? İp atlamak ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

İp atlamak hangi kasları çalıştırır? İp atlamak ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir? cover

İp atlamak neredeyse en kolay egzersizlerden biridir. Aynı zamanda eğlenerek etkili bir şekilde kalori yakmanın da en kolay yoludur. Çoğu spor dalının ısınma aşamasında da kullanılan ip atlama egzersizinin en güzel yanlarından biri de sadece profesyonel sporcuların değil, spor yapmaya yeni başlayanların da bu egzersizi kolaylıkla yapabilecek olmasıdır. Spor yapmak isteyen her yaşta birey istediği her mekânda rahatlıkla ip atlayarak egzersiz yapabilirler. Ayrıca ip atlayarak egzersiz yapabilmek için bir atlama ipinden başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok.

İp atlayarak vücudun birbirinden farklı kaslarını aynı anda çalıştırabilmek mümkündür. Fakat bu sportif aktivitenin kas kütlesi artırmak için pek uygun olmadığı bilinmelidir. İp atlamak, bünyenin yorgunluğa karşı dayanıklılık kazanmasını sağlayan bir uygulamadır. Uzun süreli hareket gerektiren spor müsabakalarının antrenman aşamasında ip atlanması önemli faydalar sağlar. Örneğin futbolcular, basketbolcular, koşucular, halterciler, çeşitli dövüş sporcuları ip atlama yolu ile vücut formunu koruyan başlıca kimselerdir. “İp atlamak hangi kas gruplarını çalıştırır?” sorusu için verilebilecek olan ilk cevaplar ise şunlardır:

  • Soleus kasları
  • Kalf kasları
  • Tibialis kasları
  • Lateral deltoid kasları
  • Bilek kasları
  • Bel kasları

Çeşitli bacak ve omuz kaslarıyla beraber bel ve bileği de etkileyen ip atlama, vücudun kas koordinasyonuna önemli ölçüde katkı sağlar. Birbirinden farklı vücut bölgelerine eşzamanlı olarak kan pompalanması, akciğer keseciklerinin yeni oksijen ile dolması ve uzun dakikalar boyu devam eden fiziksel hareketlilik ip atlamanın temel detaylarıdır.

İp Atlamak Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

İp atlamak yaşa cinsiyete spor geçmişine bakılmaksızın herkesin kolaylıkla yapabileceği bir egzersiz türüdür. Aynı zamanda ip atlarken tüm vücut kasları çalışır. Ip atlarken tüm vücudun çalışması demek kan akışının hızlanması demektir. Bu da kalbe daha fazla kan pompalanacağını gösterir. Tüm bunların sonucunda kardiyovasküler sağlığınız yüksek oranda artacaktır. Aynı zamanda daha hızlı nefes aldığınız için akciğerlerinize daha fazla oksijen gider ve bu da solunum problemlerinizi azaltmaya yardımcı olur. Tüm bunların dışında ip atlamanın birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

İp atlamanın faydaları büyük ölçüde kondisyon ve yağ yakımı ile ilişkilidir. Bununla birlikte kas gelişimi açısından da ip atlama aktivitesinin çeşitli faydaları mevcuttur. Fakat vücut geliştirmenin öncelikli bölgeleri sayılan biceps ve triceps yani pazu ve arka kol kaslarına etki etmediği için; ip atlama kas büyütme amacıyla pek tercih edilmez. “Her gün ip atlamanın faydaları nelerdir?” sorusuna cevap vermek gerekirse şunlardan söz edilebilir:

  • İp atlama en etkili kardiyo egzersizleri arasındadır. Her gün ip atlayarak vücut genelini sıkılaştırmak ve fazla kalorileri yakabilmek mümkündür.
  • Düzenli olarak ip atlama, akciğer kapasitesini yükselterek yüzme, basketbol, futbol, koşu ve bisiklet sporları için gereken kondisyonu sağlar.
  • Bacakların estetik bir görünüme sahip olması konusunda büyük önem taşıyan kalf kasları, ip atlama ile sıkılaştırılabilir.
  • Kas liflerine taze kan pompalanmasına yardımcı olmakla beraber, ip atlamanın eklem sağlığı üzerinde de önemli etkileri mevcuttur. Özellikle büyüme çağındaki çocukların düzenli olarak ip atlaması kemik gelişimini hızlandırabilecek bir faktördür.
  • İp atlama aracılığıyla stres seviyesi kontrol altına alınabilir.
  • Karın kaslarınızın, kalçanızın ve bacaklarınızın şekillenmesine destek olur.
  • Kalp ve damar sağlığınızı korur.
  • Denge, koordinasyon ve refleks duygularınızı geliştirir.
  • Daha dik durmanızı sağlar.
  • Stres seviyenizi azaltır ve rahatlamanıza yardımcı olur.
  • Ayak bileklerinizden omuzlarınıza kadar tüm kaslarınızı çalıştırır.
  • Metabolizmanızı hızlandırır.
  • Dayanıklılığınızı ve kondisyonunuzu artırır.
  • Akciğerlerinizin kapasitesini artırır ve kan akışınızı hızlandırır.
  • mutluluk hormonunu çalıştırır.
  • Kalori yakımı için muhteşem bir egzersizdir.
  • Baldır, kalça ve alt bacak kaslarını kuvvetlendirir.
  • İp atlamak vücudu endorfin üretmesini sağlar.
  • Koordinasyonu arttırır
  • Selülitler için etkili bir egzersizdir.
  • Kandaki kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır.
  • Osteoporoz yani kemik erimesi hastalığından korur, kemik yoğunluğunu artırır, iskelet sistemini güçlendirir.
  • Ayak bileklerini kuvvetlendirir. Bilek sakatlıkları ihtimalini azaltır.

İp Atlamak Göbek Eritir Mi?

“İp atlama zayıflatır mı?” sorusu için hem olumlu hem de olumsuz cevap verilebilir. Sadece ip atlayarak zayıflayabilmek mümkün sayılmazken; çeşitli diyet uygulamaları ve sportif faaliyetlerin yanı sıra ip atlamak zayıflatabilir. Fakat göbek eritebilmek için öncelikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve rutin hayat düzenine sporun dahil edilmesi daha büyük önem taşıyan detaylardır.

Günde Kaç Kez İp Atlamak Gerekir?

Her vücudun egzersiz ihtiyacı ya da sağlık durumu ile ilişkili olarak maksimum hareketlilik kapasitesi farklıdır. Bu sebeple, “Günde 100 kere ip atlama kaç kalori yakar?” gibi soruların kesin cevapları mevcut değildir. İp atlayarak yakılabilecek kalori miktarları değişken olsa da, yeteri kadar yorgunluk hissedene kadar ip atlanabilir. Ayrıca metabolizma hızına göre her bireyin ip atlamadan az veya çok verim alması mümkündür.

İp Atlamak Vücudu Sıkılaştırır Mı?

Düzenli olarak ip atlamak vücuttaki fazla yağların erimesini hızlandırabilir. Fakat yağ yakımı ile sıkılaşma birbirinden farklıdır. İp atlama aktivitesi ile vücudun kondisyon seviyesini koruyabilmek mümkün olurken sıkılaşma için daha farklı çalışmalar da yapmak gerekir. Aksi halde yalnızca ip atlayarak vücudu güçlendirmek veya kas kütlesi kazanmak mümkün olmayacaktır. Kondisyon ve kardiyo çalışmaları kapsamında ip atlanırken, güç antrenmanları için daha başka egzersizleri tercih etmek daha faydalıdır.

İp Atlayarak Kilo Verilir Mi?

Daha önce de belirttiğimiz gibi ip atlamak hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği ve yüksek efor harcamanız gereken bir egzersiz türüdür. İp atlarken çok fazla enerji ve efor harcadığınız için vücut çok fazla terler. Bu terleme de vücudunuzdaki toksinin atılmasını sağlar. Aynı zamanda yüksek seviyede enerji harcandığı içinde vücudun enerji kaynaklarının boşalmasından dolayı vücudunuzda kalori açığı meydana gelir. Kalori açığının meydana gelmesi ise sizin kilo vermenizi sağlar.

Ip atlama egzersizleri diyet veya sağlıklı bir beslenme programıyla birlikte uygulandığında kilo vermek sizin için oldukça kolay bir iş olacaktır. İp atlarken metabolizma daha hızlı çalıştığı için yağ yakımını artırmaktadır.

Düzenli bir şekilde ip atlama egzersizlerine devam ederseniz selülit görünümünün de azaldığını göreceksiniz. Bunun sebebi ise ip atlamanın bacakları aktif olarak çalıştırmasıdır. Birçok farklı bacak hareketleriyle ip atma stilleri vardır. Ip atlama egzersizi yaparken bu stilleri değişik kombinasyonlarla uygularsanız kilo vermeniz olumlu bir şekilde etkilenecektir.

İp Atlamak Kaç Kalori Yaktırır?

Spor geçmişiniz ve seviyeniz ne olursa olsun ip atlama egzersizlerini her zaman anrenman programlarınıza dahil etmek akıllıca olacaktır. Hem kilo vermek isteyenler için hemde fit olmak isteyenler için oldukça faydalı bir egzersiz olan ip atlama sporu hızlı bir şekilde kalori yakmanıza neden olur. 15 dakika ip atlamak, 30 dakika koşmaktan daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Yaktığınız kalori, kilonuza ve egzersizin süresine göre değişkenlik göstermektedir.

Diğer Blok Yazıları