İp Atlama Kaç Kalori Yakar? 500 ve 1000 Atlama Kaç Kalori?

Performans

16 Ağustos 2022

İp Atlama Kaç Kalori Yakar? 500 ve 1000 Atlama Kaç Kalori?
 cover

İp atlamak hem aerobik egzersizlerde hem de kardiyo antrenmanlarında sıklıkla tercih edilen bir aktivitedir. Kişilerin yüksek oranda kalori yakmasını sağlayan ip atlama aynı zamanda, kişilerin kilo vermesini ve tüm kas sistemlerinin eşit şekilde çalışabilmesini de sağlamaktadır. 

İp atlamak, kişilerin kilosuna ve ip atlama temposuna bağlı olarak kalori yakımının gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca, ip atlarken gerçekleştirilen zıplamanın yüksekliği de kalori hesaplamalarını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. ‘İp atlama kaç kalori yakar?’ sorusuna bir örnek ile cevap vermek gerekir ise; 70-80 kg arasındaki bir kişi, bir dakikada 70 kez zıplama gerçekleştiriyor ise, 10 dakikada ortalama olarak 140 kalori yakar. 

500 ve 1000 Atlama Kaç Kalori Yakar?

İp atlama egzersizi genellikle, sürekli masa başı işlerde çalışan kişilerin hareket edebilmeleri adına tercih ettikleri bir aktivitedir. İp atlama egzersizi için özel bir alana gerek duyulmaması, kişilerin sıklıkla tercih etmesinde büyük etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra, sporcuların ve vücut geliştiricilerinde antrenmanlarında sıklıkla ip atlama egzersizlerine yer verdiği bilinmektedir. Tüm kasların aynı anda çalışmasını sağlayan, sayılı egzersizlerden biri olması da bu kişilerin tercih etmelerini sağlamaktadır.

‘500 ve 1000 atlama kaç kalori yakar?’ hesaplamasını şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz;

  • 70-80 kg olan bir kişi üzerinden örnek vermek gerekir ise, 500 kere yavaş tempoda ip atlanması 100 kalori yakılmasını sağlar.
  • 70-80 kg olan bir kişinin, yüksek tempoda 500 kere ip atlaması ise, 65 kalori yakmasını sağlayacaktır.
  • Kişilerin ortalama bir hızda 1000 atlama gerçekleştirmesi, 550 – 600 kalori yakılmasını sağlar.
  • Hızlı tempoda 1000 kez ip atlanması ise, 800 – 900 kalori yakılmasını sağlamaktadır.

İp Atlamanın Faydaları Nelerdir?

İp atlamak oldukça eğlenceli bir egzersizdir. Özel olarak spor salonlarına gidecek vakit bulamayan kişiler için oldukça pratik bir egzersiz olan ip atlama, kişilerin bedenen ve ruhen rahatlamasını ve gelişmesini sağlamaktadır. İp atlarken stres düzeyinin düşmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda, sağlıklı ve güçlü bir vücut yapısına da sahip olunmaktadır.

Bunların yanı sıra, ip atlamanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • İp atlamak; kol, bacak ve karın bölgesinde yer alan kas gruplarının doğru bir şekilde çalışmasını sağlar
  • Kan akışının hızlanmasını sağlayan ip atlama egzersizi, kalp krizi riskinin düşmesini sağlar.
  • Kişilerin kalori yakmasını gerçekleştirerek, vücudu toksinlerden arındırılmasını sağlar.
  • Akciğerlerin oksijen kapasitesinin artmasını sağlar.
  • Vücudun daha sıkı ve fit bir görünüme sahip olmasını sağlar.
  • Kilo verilmesini sağlar.

İp Atlamak Bölgesel Zayıflama Sağlar Mı?

Kişilerin kilo verebilmek için sıklıkla tercih ettiği ip atlama, kilo verilmesinde oldukça etkilidir. Düzenli olarak ip atlamanın yanı sıra, kişilerin düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına da sahip olması gereklidir. Aksi halde, sadece ip atlama ile kilo verilmesi pek mümkün değildir.

İp atlamak bölgesel zayıflamaya yardımcı olmaktadır. İp atlama egzersizi ile şu bölgelerde kilo verilmesi gerçekleştirilmektedir;

  • Kol bölgesindeki kasların çalışması ile kollardaki sarkıklığı giderir ve daha sıkı bir forma sahip olunmasını sağlar.
  • Karın kaslarının çalışması ile karın bölgesinde yer alan kiloların verilmesini sağlar.
  • Alt bacak ve üst bacak bölgesinin çalışması ile basenlerde bulunan kilonun giderilmesinde etkilidir.

İp Atlama Ne Zaman Gerçekleştirilmelidir?

İp atlama egzersizleri, düzenli olarak gerçekleştirildiği taktirde kişilerin hedeflerine ulaşmaları mümkün olmaktadır. Özellikle, basen ve karın bölgesindeki yağların yakılmasında oldukça etkili olan bu egzersiz hemen her gün gerçekleştirilebilir. 

‘İp atlama ne zaman gerçekleştirilmelidir?’ sorusun cevabı her gün ve en az yirmi dakika olarak verilebilir. Kişilerin her gün minimum yirmi dakikasını bu egzersize ayırması istenilen sonuçların elde edilmesi için yeterli bir süredir.

Diğer Blog Yazıları