İnülin, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen prebiyotik maddelerden biridir. Prebiyotik maddeler ne kadar çok olursa, o kadar sağlıklı ve etkin bir sindirim sistemine sahip olunur. Sindirimin sağlıklı olması ise, vücudun pek çok ölümcül hastalıktan uzak olması anlamına gelmektedir. İnülin prebiyotik maddesi, sindirim sistemi içinde bulunan mikroorganizmalar tarafından parçalanarak, sindirim sisteminin sağlıklı işleyişi için kullanılmaktadır. En sağlıklı ve kaliteli inülin maddeleri, karahindiba bitkisinin köklerinin kaynatılmasından elde edilmektedir. İnülin genellikle, kuşkonmaz, muz ve tahıllı besinlerin içinde bulunur. Hayvansal kaynaklı inülin maddeleri de vardır. 3 çeşit inülin bulunur. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:
- İnülin (Uzun zincirli inülin)
- Oligofruktoz (Kısa zincirli fruktoligasakkarit)
- Galaktooligosakkarit
İnülin Ne İşe Yarar?
İnülin maddelerinin görevi ve kullanım amaçları, insan vücudunun düzenli ve sağlıklı işleyişini sağlamaktır. İnülin prebiyotik maddesi, çeşitlerine göre özelleşmiş kullanım görevlerine ve alanlarına da sahiptir. Kısa zincirli inülin çeşidi, diğer inülin türlerine nazaran daha tatlı bir yapıdadır. Bu inilün çeşidi, gıda sanayi içinde, rafine şeker kullanılmak istenmeyen ama yine de tatlı olarak üretilmek istenen gıda ürünlerinin üretimine kullanılır.
Basit ya da rafine şeker olarak geçen ve paketli gıdaların içinde oldukça fazla kullanıldığı bilinen çay şekeri, bağımlılık yapma özelliğine sahiptir ve insan vücudu üzerinde oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İnsanların, esasında bu şekeri kullanmaya ihtiyaçları da yoktur. Ancak, kültürel kodlar ve dünyanın ortak yemek kültürü, bu şekerin kullanımını oldukça normalleştirmektedir. Kısa zincirli inülin, çay şekerinin kullanım oranını azaltmaktadır. Uzun zincirli inülinler ise, daha kremamsı bir yapıdadırlar. Bu sebeple, bunlar daha çok, yemeklerinde yağ kullanmak istemeyen kişiler tarafından yağın muadili olarak kullanılmaktadır.
İnülin Faydaları Nedir?
İnülinin faydaları, vücut içinde oldukça etkili bir alanda işleyiş gösterir. Her besin ve amino asit grubunun olduğu gibi, prebiyotik maddelerin de yararları ve zararları bulunmaktadır. İnüllin yararları şöyle sıralanabilir:
- İnülin kullanımı, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kanda bulunan şeker miktarı %0,1 oranındadır ve bu oran aşılırsa insanlarda çeşitli hastalıklar görülür. İnülin bu oranı sabit tutmaya yardımcı olur.
- İnülin, kalsiyum emilimini artırarak kemik ve diş sağlığının da korunmasını sağlar. Ayrıca, kalsiyum emilimi arttığı için, idrarla dışarı atılan kalsiyum miktarı da azalır.
- İnülin, bağırsakta yaşayan yararlı maddelerin üremlerinde artışa sebep olur. Bu da sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
İnülin Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
İnülinin kullanılma zamanı, belli sınırlarla çevrelenmemiştir. Besinlerle de çok rahat şekilde alınabilen inülin, gün içinde yemek ve ara öğünlerle alınabilmektedir. Yatmadan önce alınan inülin, gece hareketsiz kalan sindirim sisteminin, vücut uykudayken de çalışmasına yardımcı olur. Sabah uyanıldığında güne inülin ile başlamak da gece boyunca hareketsiz kalan vücudun güne hazırlanması için etkili bir yoldur.
İnülin Zararları Nelerdir?
İnülinin zararları, her besin maddesinde olduğu gibi, yüksek miktarda alındığında ortaya çıkabilmektedir. İnülin prebiyotik maddesi, şu yan etkilere sebep olabilir:
- İnülin, alınması gereken miktardan fazla kullanıldığında, sindirim sisteminde bozukluklara sebep olabilmektedir. Tüm lifli gıdalarda, fazla miktarda kullanma, bu bozukluklara sebep olabilir. Örneğin, en iyi inülin depolarından biri olan muz, fazla tüketildiğinde kabızlığa sebep olabilmektedir.
- İnülin kullanımının zararları, kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle inülin alerjisi olan ya da bu maddeye karşı duyarlılık geliştiren kişilerde, inülin kullanımı sonucunda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bazı kişilerin glütene, bazı kişilerin de laktoza alerjisi olması gibi, inüline alerjisi olan kişilerin, bu prebiyotik maddeyi kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir.