İlik suyu yetişme çağındaki çocukların sık sık tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır. İlik suyu içerisindeki minerallerden dolayı büyüme horonu salgılayarak sağlıklı bir gelişim evresi sağlamaya yardımcı olur.
İlik suyu içilmediği takdirde bağışıklık sisteminde düşüş yaşanır ve çocuğun gelişiminde aksamalar meydana gelir. Kemik ve eklem kırıklarına bağlı oluşan yaralanmaların hızlı iyileşmesinde de ilik suyunun rolü büyüktür.
Vücutta birçok hastalığa iyi gelen ilik suyu, genç ve zinde kalmak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Tek başına tüketilebileceği gibi yemek ve pilavlarda da kullanılabilir. Bu durumlarda hem yemeğe lezzet hem de bağışıklığa fayda verir.
İlik suyu direkt olarak da içilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde karabiber gibi baharatlarla tatlandırılmalıdır. Tatlandırıldıktan sonra daha kolay bir şekilde içilebilir. Sağlıklı ve zinde bir bünye için düzenli olarak tüketilmelidir.
İlik Suyu Faydaları Nelerdir?
İlik suyu faydaları bakımından aksatılmadan sık sık tüketilmesi gerekir. Birçok şekilde tüketilebilecek olan bu ürün genellikle yemeklerde kullanılır. İlik suyunun faydaları:
- İçerisinde bol miktarda kolajen, kondroitin ve glukozamin barındırır. Bunlar da kemik ve eklem yaralanmalarında eklem ve kemik dokusunu güçlendirerek erken iyileşme
- Ameliyat olmuş kişilerin yaralarının hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Ciltte yaşlanma karşıtı görev yaparak erken yaşlılığı önler ve uzun yıllar genç görünüme sahip olunmasını sağlar.
- İçerisinde bulunan aminoasitler dolayısıyla kilo alımını yavaşlatır.
- Hastalık döneminin rahat ve hızlı atlatılmasını sağlar.
- Depresyon belirtilerini azaltarak ruh halinin pozitif olmasını sağlar.
- Sinir sisteminde zararlı toksinlerin oluşumunu engeller.
- Bağırsak ve mide rahatsızlıklarını da minimize ederek rahatlama sağlar.
İlik Suyu Besin Değerleri?
Besin değerleri ve mineraller bakımından zengin olan ilik suyu vücudun birçok mekanizmasının sağlam bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İlik suyu besin değerleri:
- Karbonhidrat 0,9 gram
- Protein 0,6 gram
- Yağ 0,3 gram
- Doymuş yağ 0,2 gram
- Tuz 0,1 gram
- Şeker 0,0 gram oranında bulunur. Bunların yanında besleyici birçok mineral ve vitamin de barındırır.
İlik Suyu Nasıl Yapılır?
İlik suyu yapmak için öncelikle içinde ilik olan kemikler alınır. Daha sonra bu kemikler su ve tuz ile kısık ateşte 8 saat kaynar. Kaynadıktan sonra kemiklerin içindeki ilikler kendi kendine dışarı akar. Bir tatlı kaşığı yardımı ile tüm ilikler alındıktan ve kemikler ayıklandıktan sonra blender yardımı ile karıştırılır.
Tüm ürünlerin iç içe karıştığı görüldükten sonra ilik suyu hazır olur. Bu su ister sade bir şekilde içilir. İsterse de yemeklerde ve pilavlarda kullanılarak lezzet vermesi sağlanır. Vücuda sağlık yemeklere de lezzet veren bu ürün alındığında taze olmasına dikkat edilmelidir.
İlik suyu hazırlarken sirke kullanımı önemlidir. Bir miktar sirke ve su ile kaynatılan kemiklerde daha iyi sonuç alınır. Sirke genel itibarıyla iliklerin kemikten ayrılarak suya geçmesini sağlar. Bu bakımdan tadının gelmemesi için az bir miktarda sirke ile kaynatılmalıdır.
İlik Suyu Çorbası Nasıl Olur?
İlik suyu çorbası yapılarak ilik suyunun daha lezzetli bir şekilde tüketilmesi sağlanabilir. Bunun için:
- 1 kilo kemik
- 1,5 litre su
- 2 kaşık un
- 2,5 kaşık yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 çay kaşığı tuz temin edilir. Kemikler ile su kaynadıktan sonra ilikler ayıklanır ve diğer malzemelerle birleştirilir. Son olarak tuz döküldükten sonra istenen lezzete kavuşur. İlik suyunu en lezzetli haliyle tüketmek isteyenler için bu tarif kullanılabilir.
İlik Suyu Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?
İlik suyu haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Son yıllarda ambalajlı ürünlerin kullanımına bağlı sağlıksız ve soluk ciltli nesiller görülür. Kolajen bakımından zengin olan ilik suyu haftada 2 kez tüketilmesi bu sorunların yaşanmamasına neden olur.
Kilo problemlerini de ortadan kaldırarak sağlıklı bir bünyeye sahip olunmasını sağlar. Günün her saatinde içilebilir. Bu konuda bir sakınca yoktur. Ancak mideyi rahatsız etmemesi açısından aşırı tüketilmemelidir.
İlik Suyu Kalori Değeri Ne Kadar?
Kemik suyunun 100 gramında 270 kalori bulunur. İçerisinde önemli besin değerleri ve yağların olmasından dolayı kalorisi biraz yüksektir. Bu kalorinin kiloya dönüşmemesi için kontrollü ve dengeli bir biçimde tüketme gerekir.
Ancak dengeli tüketildiğinde kesinlikle kilo aldırmaz. Aksine tokluk hissi verdiği için uzun süre kişi bir şey yemeyecek ve zayıflayacaktır. Bu bakımdan bağışıklık sistemini güçlendiren ilik suyu düzenli bir biçimde tüketilmelidir.
İlik Suyu Zararları Nelerdir?
İlik suyu zararları bakımından büyük sorunlar çıkaran bir besin değildir. Aşırı tüketilmediği takdirde vücuda hiçbir zarar vermez. Ancak fazla tüketiminde ortaya bazı sorunlar çıkar. Özellikle kalp damarlarının sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Erken yaşta kolesterol hastası olunabilir. Bu durumda vücudun dengesi bozulur ve büyük sorunlara neden olabilir. Bu hastalıklara yakalanmamak için her gün ilik suyu içmekten kaçınılmalıdır.
İlik suyu ile beraber yeşillik ve daha doğal ürünler de tüketilerek iliğin etkisi azaltılabilir. Kalp ve damar hastalıkları yaşayan kişilerin ilik suyun içmesi önerilmez. Hayvansal yağ kaynaklı olması ve yağ içermesi kolesterolün yükselmesine ve hastalıkların oluşmasına neden olur.
Kolesterol düzeyi yüksek ve kilosu fazla olan kişilerin ilik suyu içmemesi gerekir.