If Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı

Diyet

26 Ekim 2022

If Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı
 cover

If diyetinin yapılışı ara öğünler ve akşam yemeği sonrasında kahvaltıya kadar herhangi bir şey yememeyi kapsar. Bu süre ortalama 16 saatlik herhangi bir şey yememeyi kapsar. If diyeti sırasında farklı tür bitki çayları içmek serbesttir. Buna ek olarak sebze suyu ve alkol gibi ürünler de tüketilmez. Aralıklı oruç olarak da adlandırılan bu diyette besin içeriği genellikle normalde yenen gıdalardan oluşur. 16 saatlik açlık için düşük karbonhidratlı bir beslenme tipini tercih etmek vücudun bu düzene alışması açısından daha kolay olacaktır.

Kilo vermek için if diyeti yapmak isteyen kişiler bir uzman desteğinden yararlanmalıdır. İçeriği kişilerin vücut gereksinimlerine uygun olarak hazırlanan diyet listeleri ideal olacaktır. Aksi bir durumda kilo vermek için if diyeti ile farklı diyetler de uygulanmalıdır.

If Diyeti Örnek Diyet Listesi ve Yapılışı

If diyeti için örnek liste aşağıda yer alır. Bu listede üç günlük uygulanabilecek bazı besinler ve öğünleri yer alır:

  • Birinci gün: Kahvaltı için kızarmış tam buğday ekmeği, domates, peynir, salata ve bitki çayı tüketilir. Ara öğünde süt, ayran ya da yoğurt yenir. Bunların yanında meyve de idealdir. Akşam yemeği için ev köftesi ile sebze yemeği tüketilmesi uygun olur. Ayrıca kereviz salatası ve meyve de tüketilebilir.
  • İkinci gün: Haşlanmış yumurta, ceviz, bitki çayı ve meyve sabah saatlerinde tüketilir. Ekmek ve peynir ara yemekte yenir. Akşam yemeğinde ızgara biftek, fırında tavuk, sebze sote ve salata tüketimi uygun olur.
  • Üçüncü gün: Kahvaltı için menemen, kahveli süt, salatalık, biber ve peynir ideal bir seçim olacaktır. Ara yemeklerde meyve ve ceviz yer alır. Akşam için ızgara ya da pirzola et seçilebilir. 

If Diyeti Nedir?

If diyetinin tanımı “Farklı uygulama çeşitlerinden oluşan ve insanların sürdürülebilir bir beslenme şeklinde sahip olmasını amaçlayan bir çeşit aralıklı oruç” şeklinde yapılabilir. If diyeti şu uygulama türleri ile ön plana çıkar:

  • IF 16/8 Yöntemi: Özellikle akşam yemeği ve bir sonraki gün kahvaltısı arasında oluşturulan açlık sürecini kapsar. Bu alanda oluşturulan 16 saatlik açlık sonrasındaki kahvaltı bir referanstır. Kahvaltı sonrasındaki 8 saat uygun olan besinler tüketilebilir. Sekiz saatlik yeme aralığının akşam 8 öncesine denk gelmesi gerekir.
  • IF 24/1 Yöntemi: Tam gün oruç sonrasında 24 saatlik bir açlık ve ardından 24 saatlik bir yemek yeme sürecini kapsar. Hatada bir gün şeklinde yapılır. Bu diyet sayesinde amaç vücudun haftalık temizliğe maruz bırakılması ve bu sayede daha rahat dinlenmesidir.

If Diyeti ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

If diyetinin bir ayda yaktığı kilolar her bireyin özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Bazı insanlarda herhangi bir kilo vermek söz konusu olmaz iken bazı insanlar bu diyet ile kilo verebilir. Kilo vermek insanların metabolizma hızına, yapısına, biyolojik özelliklerine ve diyeti uygulama kararlılıklarına bağlı olarak değişir.

If Diyeti Açılımı Nedir?

If diyetinin açılımı intermittent fasting olarak yapılır. Bu da aralıklı oruç anlamına gelir. Farklı türde beslenme modellerini bir arada barındıran bu diyet açlık süresi ve beslenme saatleri ile dengeli olarak ilerler.

If Diyeti Beslenme Listesi Nasıl Yapılır?

If diyetinde kullanılacak olan besinler aşağıda yer alır. If diyeti yapar iken fayda sağlamak isteyen bireyler bu listedeki besinleri listelerine ekleyebilir:

  • Sade yoğurt,
  • Meyveli yoğurt,
  • Badem,
  • Meyve,
  • Ceviz,
  • Bitki çayı,
  • Mevsim yeşillikleri.

Diğer Blok Yazıları