İdman Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

 İdman Ne Demek? Ne Anlama Gelir? cover

İdman, asıl anlamı ile vücudun istenilen işlevleri yerine getirmesi ve gücünün artması için yapılan alıştırma ve egzersizler demektir. İdman kelimesi dilimizde en çok spor dallarında kullanılmaktadır. Profesyonel sporcuların, performanslarını arttırmaları ve sürekli gelişim sağlayabilmeleri için gerçekleştirdikleri antrenmanlar için idman kelimesi kullanılmaktadır. Özellikle takım sporlarının hazırlıklarında ve antrenman süreçlerinde idman kelimesinin kullanımı tercih edilmektedir.

İdman Ne Anlama Gelir?

Egzersiz, jimnastik, beden hareketleri yapmak, fiziksel olarak güçlenmek gibi anlamlara gelen idman kelimesi aslen Arapça kökenli bir sözcüktür. Günümüzde birçok kişi, antrenman yerine idman kelimesinin kullanımı tercih etmektedir. İdman kelimesinin kullanımının en çok karşılaşıldığı spor dalı ise futboldur. Futbol idmanları, futbolcuların maç öncesi yapmış oldukları bedensel hazırlıkları ifade etmektedir.

Düzenli idman yapmak sadece, takım sporcuları ya da bireysel sporcular için geçerli bir tabir değildir. Kişilerin, sağlıklı bir yaşam için tercih etikleri düzenli yürüyüşler, koşular ya da farklı spor aktiviteleri de idman kelimesi ile ifade edilebilir.

Düzenli İdman Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Kişilerin düzenli idman yapmaları için illaki profesyonel olarak bir spor dalı ile ilgilenmelerine gerek yoktur. Her gün aynı saatte gerçekleştirilen yürüyüşler, koşular, bisiklet turları ya da farklı beden egzersizleri de düzenli idman kapsamına girmektedir. Düzenli idman yapmanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kişilerin her açıdan daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Hastalıkların meydana gelme riskini düşürür.
  • Kas sisteminin gelişmesini sağlar.
  • Kalp, tansiyon ve kolesterole karşı koruma sağlar.
  • Stres seviyesinin düşmesini sağlar.

Diğer Blok Yazıları