Hiit Antrenmanı Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl ve Neden Yapılır?

Performans

16 Ağustos 2022

Hiit Antrenmanı Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl ve Neden Yapılır? cover

HIIT, İngilizce “High Intensity Interval Training” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmektedir. Türkçesi ise, yüksek şiddetli aralıklı antrenman olarak geçmektedir. Genellikle herhangi bir ekipman kullanımı olmadan, vücut ağırlığı ile gerçekleştirilen bir antrenmandır. Hiit antrenmanında, 5 saniye ile 8 dakika arasında değişen bir egzersiz ile maksimum kalp atış hızının %85-90 oranına getirilmesi hedeflenir. Gerçekleştirilen bu egzersiz süresine eşit olarak da dinlenme süreleri eklenmektedir.

Hiit antrenmanı ile kişilerin istedikleri vücut formuna sahip olması gerçekleştirilmektedir. Hiit antrenmanları, normal kardiyo antrenmanlarında daha etkilidir. Bunun neden ise, yüksek hızda nabız artışının sağlanmasının ardından dinlenilmesi ile daha hızlı bir şekilde yağ yakımının gerçekleştirilmesidir.

Hiit Antrenmanı Ne İşe Yarar?

Antrenmanlar, kişilerin kas yapılarının gelişmesini ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Doğru nefes alıp verme tekniklerinin öğrenilmesini sağlayarak, kişilerin daha dirençli olmalarına da imkan sunmaktadır. Aynı zamanda, düzenli olarak gerçekleştirilen antrenmanlar, vücutların dinç ve daha sıkı bir forma girmesini sağlarken, yağ yakımlarının gerçekleşmesi ile kilo verilmesini de gerçekleştirmektedir.

‘Hiit antrenmanı ne işe yarar?’ sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;

  • Kişilerin daha güçlü bir kondisyona sahip olmasını sağlar,
  • Kasların büyümesini ve kas performansının artmasını sağlar,
  • Vücut yağ oranının düşmesini sağlar,
  • Metabolizma sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar,
  • Kişilerin daha enerjik olmasını ve daha geç yorulmasını sağlar.

Hiit Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Hiit antrenmanının yapılmasındaki en önemli kural kalp ritminin hızıdır. Kişilerin gerçekleştirdiği egzersizler sırasında, kalp ritminin 200’ e yaklaşması yüksek yoğunluklu antrenmana ara verilmesini belirtmektedir. Kalp ritminin verilen aranın ardından 120 civarına düşmesi ile yüksek yoğunluklu antrenmana geri dönülür. ‘Hiit antrenmanı nasıl yapılır?’ sorusunun cevabı ise, haftada 3 ile 4 gün ve toplamda 90 dakika olarak yapılmalıdır.

  • Hiit antrenmanı için tercih edilebilinecek egzersiz örneği şu şekildedir;
  • 30 saniye yerinde koşunun ardından, 30 şınav çekilip bir dakika ara verilir.
  • Aranın ardından 30 saniye yerinde koşu ve 30 squat, tekrar bir dakika ara verilir.
  • 30 saniye yerinde koşu ve 30 yüksek zıplama, ardından bir dakika dinlenme molası verilir.
  • Son kez 30 saniye yerinde koşu ve 30 ip atlama egzersizi gerçekleştirilir ve günlük Hiit antrenmanı tamamlanır.

Hitt Antrenmanı Neden Yapılır?

Antrenmanları hemen hepsi kişilerin daha güçlü ve sağlıklı bir kas sistemine sahip olması için gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, kişilerin daha genç, enerjik ve güçlü bir vücut yapısına sahip olması da gerçekleştirilmektedir. Düzenli egzersiz yapılmasının yanı sıra, sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı ile kişilerin hem kas hem de tüm vücut sağlıklıları fiziksel ve zihinsel olarak korunmaktadır.

Hiit antrenmanın yapılma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzun süreli kardiyo yapmanın gerçekleştireceği faydalar, hiit antrenmanı ile daha kısa sürede elde edilmektedir.
  • Kas kütlesinin artması sağlanır ve eklem sakatlanmalarını önler,
  • Aerobik ve anaerobik seviyelerin artması sağlanır,
  • Kalbin tek seferde daha hızlı kan pompalaması sağlanır,
  • Testosteron ve büyümü hormonlarının seviyelerinde artış sağlar,
  • Hızlı kasılan kas liflerinin güçlenmesini sağlar.

Hiit Antrenmanı Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gerçekleştirilecek antrenmanlara uygun egzersizlerin seçilmesi için mutlaka uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Kişilerin sağlık durumları, vücut ve kas sistemleri göz önüne alınarak belirli egzersizlerin seçilmesi gerekmektedir. Aksi halde, istenilmeyen sağlık sorunlarının meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Hiit antrenmanı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kalp rahatsızlığı olan kişilerin bu antrenmanı gerçekleştirmemesidir. Yüksek kalp atışının meydana geldiği bu antrenman, kalp hastalığı olan kişiler için ciddi sonuçların meydana gelmesine neden olabilir. 

Diğer Blok Yazıları