Spor oldukça geniş bir kavramdır. Her insan yaşamı boyunca spor dallarından en az birini deneyimlemiştir. Hiçbir şey yapmamış olsa bile en azından yürüyüş yaparak yine sporu deneyimlemiştir. Bunu dışında bilinçli olarak spor yapmak isteyen bireylerin sayısı da oldukça fazladır.
Spor yapmak isteyenler, spora yeni başlayanlar, hali hazırda spor yapan bireylerin sürekli aklını kurcalayan bir soru olan her gün spor yapılır mı? Sorusu ise yazımızın asıl konusudur.
Her gün spor yapılır mı?
Her gün spor yapılır mı sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle hangi sporu yapacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü birden fazla spor vardır ve her sporun yoğunluğu ve şiddeti birbirinden farklıdır. Bazı sporların şiddeti ve yoğunluğu o kadar fazladır ki her gün yapmanın imkânı yoktur. Bazılarının ise yoğunluğunun azlığından dolayı her gün yapılabilecek derecededir.
Bu sporlara örnek verecek olursak;
- Yürüyüş
- Hafif tempo koşuları
- Yüzme gibi sporlar her gün yapılabilirken;
- Tenis,
- Ağır kas antrenmanları
- Uzun mesafe koşuları için belirli aralıklar vermek gerekmektedir.
Haftada kaç gün spor yapılmalı?
Öncelikle her gün spor yapmanın yapacağınız sporun türüne göre değiştiğini anladığımıza göre uzmanlarında önerdiği şekilde haftada kaç gün spor yapmanın sağlıklı olacağına bakalım.
Özellikle ağır antrenmanlarında belirli sürelerle kas gruplarını dinlendirmek büyük önem taşıyor. Bunun sebebi ise ağır antrenmanlar sırasında kasların parçalanmasıdır. Bu kasların parçalanması kötü bir durum değildir bu demek oluyor ki kaslarınız büyümek için hazır. Ancak bu büyümenin sağlanması için dinlenme gereklidir. Dinlenme sırasında parçalanan kaslar kendini toparlar ve büyüme meydana gelir. İşte haftanın her günü ağır antrenman yapılmamasının gerekliliği bu sebeptendir. Bu sebeple aynı kas grubunu tekrar çalıştıracak bir aktiviteye başlamadan önce en az 48 saat beklenmesi öneriliyor.
Gelelim haftanın kaç günü spor yapılması sağlıklıdır sorusuna. Eğer egzersizinizi spor salonunda veya evinizde yapacaksanız haftanın 3 günü spor yapmanız sağlığınız açısından en uygun süre olacaktır. Ancak bu 3 günün arka arkaya olmaması gerektiğini de unutmayın. 1 gün aralıklar bırakarak haftanın 3 günü spor yapmanız bedeninizi zinde tutmaya yetecektir.
Her gün spor yapmanın zararları nelerdir?
Spor yapmanın zararı mı olur diye düşünebilirsiniz ancak nasıl her şeyin fazlası zararsa sporunda fazlası zararlıdır. Her gün yoğun bir şekilde spor yapılması ve vücudun dinlenmesine izin verilmemesi birçok şekilde vücuda zarar verebilir. O zararlardan bazıları şu şekildedir;
- Performans seviyenizi düşürebilirsiniz.
- Motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz.
- Uykuya dalmakta zorlanabilirsiniz.
- Aşırı egzersiz yapmak aşırı stres hormonlarının artışına neden olabilir.
- Ağır sportif faaliyetlerin kalıcı ritim bozukluklarına neden olabilir.
- Bel fıtığı, kemik erimesi, menisküs, bağ yaralanmaları, kas problemleri gibi durumlarda hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olabilir.
Her gün spor yapmanın faydaları nelerdir?
Daha önce de söylediğimiz gibi yaptığınız sporun türüne ve yoğunluğuna göre her gün spor yapmanın yararlı olup olmadığı değişmekte. Bazı spor türleri düşük yoğunlukta olduğu için hergün yapmaya uygudur. Üstelik her gün yapıldığında vücudumuza kattığı birçok faydaya sahiptir. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir;
- Fiziksel performansınızı geliştirir.
- Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.
- Yüksek tansiyonu olanların, tansiyonu kontrol altında tutmasına yardımcı olur.
- Kandaki iyi kolesterolü (HDL) artırır.
- Kalp- damar dolaşımını geliştirir.
- Kalp rezervini artırır.
Sağlıklı yaşam için sporun süresi ne kadar olmalı?
Spor yapmak isteyen bireylerin aklındaki bir diğer soru ise yapacağım sporun süresi ne kadar olmalıdır. Sporun süresi daha çok kişiyle alakalıdır. Kişinin;
- Spor Geçmişi
- Yaşı
- Cinsiyeti
- Fiziksel Durumu
- Yaşam Tarzı gibi birçok değişken göz önünde bulundurulmalıdır.
Hayatı boyunca hiç spor yapmamış olan birisine günde bir saat spor yapmasını önermek, kişiye faydadan çok zarar getirir. Bu şekilde düşündüğümüzde öncende hiç spor yapmamış olan kişinin günde 15 dakika ile başlaması, bir hafta düzenli olarak yaptıktan sonra bu süreyi 25 dakikaya, üçüncü hafta 40 dakikaya, bir ay sonunda belki de 45 dakikaya çıkarmak uzmanlar açısından uygun bulunan bir süredir.