Göz sağlığı, kişilerin genellikle ihmal ettiği bir durumdur. Uzak ve yakın mesafenin net görülmesi, gözlerin yüzde yüz sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle ofis çalışanlarının göz muayenelerini düzenli olarak yaptırması gerekmektedir. Nitekim, gün içerisinde uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, gözlerin kas sisteminin ve kornea bölgesinin yıpranmasına neden olmaktadır.
Göz sağlığı için yapılması gereken bazı gereklilikler, gözlerin korunmasını ve mevcut sağlıklı durumunun stabilize edilmesini sağlamaktadır. Göz sağlığı için yapılması gerekenlerin başında şunlar gelmektedir;
- Öncelikle, düzenli olarak göz muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.
- Her mevsim, dış etkenlerden gözlerin korunması için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerekmektedir.
- Ellerin sık sık yıkanması ve mümkün olduğunca az gözlerle temas kurmasına dikkat edilmelidir.
- Kullanımı sağlanılan kontak lenslerin hijyeni, göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Sigara kullanımı, göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.
- Çalışma ortamındaki ışığın, gözlerinizi rahatsız etmeyeceği şekilde ayarlanması gerekmektedir.
- Cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik cihazların ekranları ile göz mesafesinin doğru bir şekilde ayarlanması ve uzun süre bakılmamasına dikkat edilmelidir.
Göz Sağlığının Korunması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gerekenler, kişilerin özellikle düzenli doktor muayenesine gitmeleri ile başlamaktadır. Uzun süreli teknolojik cihaz kullanımı; gözlerde batma, bulanık görme, kuruluk ve kızarıklık gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu belirtilerin dikkate alınmaması ve uzman kişilere başvurulmaması, daha sonrasında ciddi göz sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir.
Göz sağlığının korunması için kişilerin düzenli ve sağlıklı beslenmeleri de oldukça önemlidir. Birçok gıda, göz sağlığının korunması için gerekli olan vitaminlere sahiptir. Bu gıdaların tüketilmesi, göz sağlığını ve gözlerin hareket etmesini sağlayan kas sisteminin güçlenmesi için oldukça fayda sağlamaktadır.
Göz Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Günlük olarak tüketimi gerçekleştirilebilen birçok gıda, göz sağlığı için gerekli olan vitaminlere doğal olarak sahiptir. Çoğu vitaminin vücutta üretilememesi, vücut için gerekli olan vitaminlerin tüketilerek dışarıdan alınmasını meydana getirmektedir. Bu nedenle, kişilerin sağlıklı beslenmesi göz sağlığını koruyacağı gibi tüm vücut sistemi için oldukça önem teşkil etmektedir.
Göz sağlığı için tüketilmesi gereken besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Havuç,
- Havuç suyu,
- Portakal suyu,
- Kavun,
- Ispanak,
- Lahana,
- Balık.
Göz Sağlığına İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?
Yukarıda belirtilen gıdaların tüketilmesi, kişilerin güçlü ve sağlıklı bir göz yapısına sahip olmasını sağlamaktadır. Bu gıdaların tüketilmesinin yanı sıra, ek vitamin takviyelerinin kullanılması da göz sağlığı açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Göz sağlığının korunmasının yanı sıra, kullanım sağlanılacak vitaminler, vücudun farklı sistemlerinin de daha güçlü olmasını ve sağlıklı bir formda olmasına destek verecektir.
Göz sağlığına iyi gelen vitaminler şu şekilde sıralanabilir;
- A vitamini kullanımı; gece körlüğüne karşı koruma sağlarken, maküler dejenerasyonu ve katarak oluşumunu da engellemektedir.
- B 12 vitamini kullanımı; gözlerdeki yanma, kızarıklık, kornea ve ışık hassasiyeti gibi durumlara karşı koruma sağlamaktadır.
- E vitamini kullanımı; göz retinasının korunmasını sağlamaktadır.
- C vitamini kullanımı; diyabetik retinopatiye karşı oldukça güçlü bir koruma sağlamaktadır.
Tehlikeli Göz Rahatsızlıkları Nelerdir?
Gözlerdeki bazı rahatsızlıklar genetik olarak meydana gelmektedir. Bunlar genellikle; şaşılık, renk körlüğü ve görme tembelliğidir. Bunun yanı sıra, en sık meydana gelen göz rahatsızlıkları ise; miyop, astigmat ve hipermetroptur. En sık rastlanan bu rahatsızlıklar tedavi edilebilinmektedir. Öte yandan, yaşlılıktan kaynaklı göz sorunları da sık rastlanan durumlar içerisinde yer almaktadır.
Erken teşhis ile tedavi edilebilen göz rahatsızları, kişilerin düzenli doktor muayenesine gitmeleri ile gerçekleştirilebilir. Tehlikeli göz rahatsızlıkları arasında yer alan bazı durumlar ise şunlardır;
- Glukom,
- Sarı nokta hastalığı,
- Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen körlük,
- Retina dekolmanı,
- Gözde yer alan atar damar ve toplar damar tıkanıklıkları,
- Göz travmaları,
- Göz enfeksiyonları,
- Katarakt,
- Göz tansiyonu,
- Üveite bağlı göz kızarması,
- Ağrısız görme kaybı.