Glukozamin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve amino şeker olarak sınıflandırılan bir bileşiktir. Eklem yapılarının birbirine çarpmasını ve sürtünmesini engelleyen jel yapıya sahip olarak, koruyucu kıkırdak tabakalarında bulunur. Besinlerde doğal olarak bulunmayan glukozamin, genellikle takviye gıda olarak vücuda temin edilmektedir.
Takviye gıdaların hap formuna gelmesi için çoğunlukla laboratuvar ortamında, karides, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz canlıların kabukları kullanılmaktadır. Özellikle kemik ve eklem hastalıklarının tedavisi ve korunmasında kullanılan glukozamin aynı zamanda, bağırsak sağlığında da büyük etkiye sahiptir. Anti-aging özelliğine de sahip olması ile yaşlanma karşıtı olarak da kullanılmaktadır.
Glukozamin Ne İşe Yarar?
Glukozamin, sahip olduğu özellikler ile kişilerin bağırsak sorunlarından, eklemlerinde meydana gelen birçok soruna kadar etki edebilmektedir. Özellikle ileri yaşlardaki kişilerin eklemleri arasında var olan yapının azalması ile meydana gelen eklem rahatsızlıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
‘Glukozamin ne işe yarar?’ sorusunun cevabını maddeler halinde açıklamak gerekir ise;
- Multiple skleroz rahatsızlığının başlamasını ya da bu rahatsızlığa sahip kişilerde meydana gelen semptomların ilerlemesini engellemektedir.
- Eklemlerde meydana gelen osreoartrit ve kemik erimesi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Huzursuz bağırsak sendromunda, bağırsak faaliyetlerinin düzenlemesine yardımcı olur.
- Temporomandibular eklem enfeksiyonunun neden olduğu ağrıların azalmasına ve tedavi sürecinin hızlanmasına katkı sağlar.
- İnterstisyel sistit tedavisinde kullanılmaktadır.
Glukozaminin Faydaları Nelerdir?
Glukozamin, vücutta yaşa bağlı ya da farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen eklem rahatsızlıklarının tedavi edilmesi için sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra vücutta meydana gelen farklı rahatsızlıkların da tedavi süreçlerinde oldukça etkilidir. Eklemlerde meydana gelen farklı rahatsızlıkların tedavilerini gerçekleştirebilmesi, kişilerin kısa sürede rahat edebilmesine imkan sunmaktadır.
Glukozaminin faydaları arasında yer alan diğer rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Kemik ağrılarının giderilmesine fayda sağlamaktadır.
- 2013 yılında yapılan araştırmalarda glukozaminin, kırık kemiklerin iyileşme sürecinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.
- Özellikle, kemik iltihaplarının tedavi edilmesinde oldukça fayda sağlamaktadır.
- Eklem sağlığının korunması için düzenli olarak kullanım sağlanabilir.
Glukozamini Kimler Kullanabilir?
Glukozamin, günlük olarak tüketimi gerçekleştirilen gıdalardan elde edilemediği için takviye gıda olarak alınmaktadır. Eklem ve romatizmal ağrı yaşayan kişilerin glukozamin kullanımı tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda, sadece kas ve iskelet sistemini korumak isteyen kişilerde glukozamin kullanımını tercih edebilirler.
Glukozamin kullanımını tercih edecek kişilerin; kullanım sağladıkları farklı ilaçların olması, kronik rahatsızlarının olması ya da eklem bölgelerinde farklı bir sorun yaşamaları durumunda uzman kişiye danışarak, kullanım sağlaması gereken doz miktarının belirlenmesinde fayda olacaktır.
Glukozamin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücutta doğal olarak üretilmeyen ve herhangi bir gıda ile vücuda temin edilemeyen glukozaminin, bazı kişilerde eksikliğine bağlı semptomların meydana gelmesi görülebilmektedir. Bu kişiler genellikle ileri yaşlarda olan bireylerden oluşmaktadır. Bunun nedeni ise, yaşlanma ile birlikte temel sıvıları içeren bileşenler vücutta azalmaya başlar. Bu nedenle de eklemlerde ağrı ya da iltihap oluşumları meydana gelir.
Glukozamin eksikliğinin belirtileri arasında farklı semptomlarda yer almaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Eklem ağrıları,
- Kas ve eklemlerde meydana gelen sertleşmeler,
- Osteoartrit belirtileri,
- Kas gücünde azalma,
- Kemik yoğunluğunun azalmaya başlaması.