Gaz yapacak olan yiyecekler şişkinlik sorununa neden olan gıdalardır. Bağırsakların içinde gaz birikmesi yaşanması besin sindirimi sonrası oluşan doğal bir durumdur. Bu nedenle sindirimi zor olan yiyecekler daha çok gaz üretir. Gaz oluşumunu arttıran besinlerin içinde yüksek bir miktarda şeker ve posa bulunur. Bunun yanı sıra yüksek lif değeri bulunan yiyeceklerin fazla tüketimi de gaz sorununa yol açar. Gaz oluşması doğal bir süreç olduğu için bu yiyecekleri hiç tüketmemek yanlış olur. Gaz yapan yiyecekler kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.
Gaz Yapan Besinler Hangileridir?
Gaz yapacak olan besinler arasında pek çok sebze yer alır. Sebzelerin içinde yüksek miktarda lif, vitamin, mineral ve protein olduğu için gaz oluşumu da bir hayli yüksektir. Günde 5 porsiyona kadar tüketilmesi önerilen sebzelerin fazla tüketimi gaz oluşumunu arttırır. Bazı sebzelerin sindirim işlemi sonucu buna sebebiyet verir. Hem kendi başına hem yemekler içinde tüketilen sebzeleri tüketmemek mümkün değildir. En çok gaz oluşturan sebzeler şu şekildedir:
- Soğan
- Sarımsak
- Brokoli
- Lahana
- Roka
- Havuç
- Kara lahana
- Turp
- Karnabahar
Gaz Yapan Yemekler Hangileridir?
Gaz yapacak olan yemekler daha çok içinde sebze bulunan türlerden oluşur. Doğal yapıları nedeniyle yüksek miktarda gaz oluşumu yapabilen sebzeler pek çok sebzenin içinde dahil edilir. Bu nedenle neredeyse her gün sebze tüketmek durumunda kalırız. Bazı sebze türleri diğerlerine nazaran sindirimi etkilediği için daha fazla gaz yapma eğilimine sahiptir. Özellikle içine soğan eklenen yemekler yüksek miktarda gaz yapar. Bunun nedeni soğan içinde yer alan fruktan maddesidir. Şişkinliğe yol açan bu madde yüksek miktarda gaz oluşturur.
Gaz yapan diğer yemekler baklagillerle yapılan türlerdir. Baklagillerin bünyesinde yüksek lif ve protein değeri bulunduğu için yemek sırasında sindirimi etkiler. Genel olarak sağlığa katkı sağlayan gıdalar olan baklagiller içerisindeki yararlı değerlerin sıkça tüketilmesi ile gaz oluşturur. Baklagillerin en ünlü temsilcilerinden olan fasulye bu konuda başı çeker. Bunun dışında mercimek yemekleri demir ve bakır gibi maddeler nedeniyle gaz oluşumu konusunda etkilidir. Baklagiller yüksek besin değerleri ile gaz yapan yiyecekler arasındadır.
Gaz Yapan Meyveler Hangileridir?
Gaz Yapacak olan meyveler doğal yapıları nedeniyle tüketildikleri zaman bünyede büyük miktarda gaz oluşturur. Bu nedenle mide rahatsızlığı olan kişileri bu meyveleri tüketmemeleri gerekir. En çok gaz oluşturan meyveler portakal, erik, armut, kayısı, şeftali ve greyfurttur.
Gaz Yapan Kuruyemişler Hangileridir?
Gaz yapacak olan kuruyemişler sindirim sistemi hassas olan kişiler üzerinde etkisini gösterir. Besleyici yağ ve vitamin değerleri yüksek olan kuruyemişlerin tüketimi insan sağlığı üzerinde olumlu gelişmeler yaşanmasına neden olur. Bu yüzden gün aşırı tüketilmesi durumunda pek çok yarar sağlar. Sindirim sorunu yaşayan kişilerin kuruyemiş tüketmesi gaz ve şişkinlik gibi sorunları beraberinde getirir. Özellikle yüksek lif miktarı nedeniyle gaz sorunu yaşatan bu tarz gıdaların hassas sindirim sistemine sahip olan kişilerce düşük miktarda tüketilmesi gerekir.
Kuruyemiş bünyesinde bulunan yağların sindirimi de bazı bünyeler için güçlük oluşturabilir. Bu nedenle tercih edilecek olan kuruyemişteki yağ miktarı çoksa az miktarda tüketilmesi gerekir. En çok gaz yapan kuruyemişler badem, kaju ve antep fıstığıdır.
Gaz Yapan İçecekler Hangileridir?
Gaz yapacak olan içecekler içinde bol miktarda kafein bulunduran türlerdir. Bu nedenle çay ve kahve en çok güz yapan içeceklerin başında gelir. Bunun yanında asitli içecekler içinde bulundurduğu katkı maddeleri nedeniyle gaz yapar. Gaz yapan yiyecekler ile beraber tüketilmeleri mide rahatsızlıklarına yol açar.