Gastrite İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler, Kuruyemişler, Meyveler, Sebzeler

Sağlık

12 Ağustos 2022

Gastrite İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler, Kuruyemişler, Meyveler, Sebzeler
 cover

Gastriti iyileştirecek olan yiyecekler, gastrit diyeti sırasında tercih edilmesi gereken gıdalardan oluşur. Mide ile bir hastalık olan gastrit süresince tüketilen yiyecek ve içecekler hakkında çok dikkatli olunması gerekir. Hastalığı tetikleyecek ve daha ağır seyredilmesine neden olacak gıdalardan uzak tutulması hastanın genel sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle hazırlanan yemeklerden tüketilen gıdalar kadar her şeyin kontrol altında tutulması büyük önem taşır. Gastrite iyi gelen yiyecekler içindeki seçeneklerden bazıları şunlardır:

  • Meyve ve sebzeler
  • Yüksek lifli gıdalar
  • Tahıllar
  • Hindistan cevizi yağı
  • Az yağlı etlerden balık, tavuk ve hindi göğsü
  • Tarhana, yoğurt ve turşu gibi çeşitli probiyotikler
  • Çeşitli gıdalar ile birlikte tüketilebilme özelliğine sahip olan elma sirkesi
  • Antioksidan etkisi barındıran yeşil çay
  • Doğal ortamlarda hazırlanan yoğurt
  • Mide asidini ortadan kaldırmaya yarayan patates suyu
  • Yüksek lif ve mineral oranına sahip olan yulaf
  • Yağsız ve proteinli gıdalar

Gastrite İyi Gelen Bitkiler Hangileridir?

Gastriti iyileştirecek olan bitkiler hastalık sırasında tercih edilmesi gereken yüksek besin değerine sahip olan türlerdir. Düzensiz beslenme alışkanlığı bulunan kişilerde sıklıkla görülen gastrit hastalığının iyileşme sürecinde bitkilerin tüketilmesi büyük önem taşır. Özellikle sağlıksız gıdalar sonucu kendini gösteren bu rahatsızlığın çözümü aynı oranda sağlıklı beslenme ile mümkündür. Bu anlamda bitkilerin tek başına ya da yemek içinde tüketilmesi büyük önem taşır. Zerdeçal ve zencefil gibi bitkiler gastrite karşı son derece faydalıdır.

Gastrite İyi Gelen Kuruyemişler Hangileridir?

Gastriti iyileştirecek olan kuruyemişler hastalık süresince bol bol tüketilmelidir. Zararlı ve düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkan gastrit rahatsızlığı insan hayatını olumsuz derecede etkiler. Bu etkilerin giderilmesi için bazı besinlerden kaçınmak son derece önemlidir. Bunların başında zararlı yağlar gelir. Buna rağmen doğal yağlar tüketilebilir. Doğal yağlar dendiği zaman pek çok kişinin aklına kuruyemişler gelir. Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.

Gastrite İyi Gelen Meyveler Hangileridir?

Gastriti iyileştirecek olan meyveler hastalık süresince rahatça tüketilebilir. Bu meyveler içinde parlak renge sahip olanlar özellikle büyük bir öneme sahiptir. Kiraz, elma ve yaban mersini gibi meyvelerin bünyesinde yüksek derecede flavonoid bulunur. Bu madde gastrit sorunu olanlar için büyük bir yarar sağlar. Bu tarz meyvelerin tüketimi hastalığın giderilme sürecini hızlandırdığı gibi genel yararları ile insana iyi hissettirir. Bu nedenle bu tarz meyvelerden günde bir porsiyon tüketmek son derece yararlıdır.

Gastrite İyi Gelen Sebzeler Hangileridir?

Gastriti iyileştirecek olan sebzeler içlerinde yüksek besin değeri bulunan doğal türlerdir. Bu sebzelerin içinde yüksek besin değerleri bulunur. Normal zamanlarda da sağlıklı olduğu için tüketilmesi önerilen sebzelerin gastrit rahatsızlığı olan kişilere yüksek derecede yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil sebzeler içlerinde A, C ve K vitamini içerdiği için sıklıkla tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kalsiyum ve demir zenginliği vücuda yarar sağlar. Bu nedenle yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, kuşkonmaz ve karalahana bol miktarda tüketilmelidir.

Gastrite iyi gelen diğer sebzeler içlerinde bol miktarda flavonoid bulunduran türlerdir. Flavonoid, gastrit hastalığına neden olan bakteri olan helicobacter adına sahip türle mücadele eder. Bu sayede hastalığa neden olan iltihabın çoğalmasını engeller. Aynı zamanda gastrit hastalığının evrilip ülsere dönüşmesinin de önüne geçmiş olur. Flavonoide sahip olan çok sayıda sebze bulunur. Bunların içinde kızılcık, kabak ve biber de yer alır. Gastrite iyi gelen yiyecekler arasında bulunan bu sebzeler hastalık süresince bol bol yenmelidir.

Diğer Blog Yazıları