Folik asidin işlevi dendiği zaman akla organizmanın canlılık faaliyetlerinin devamlılığı gelir. Folik asit hücrelerin ayrışmasında, yeni hücrelerin oluşmasında ve yenilenmelerinde etkili rol oynar. Özellikle DNA yapımında ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünde önemli görevleri vardır.
Folik asitin, organizmanın vücut işlevini yerine getirmek ve oluşumuna yarar sağlamak gibi bazı önemli işlevleri de vardır. Bu sebeple gebelik öncesi dönemde folik asit eksikliğinin giderilmesi oldukça gereklidir. Özellikle cinsiyet hücrelerinin gelişmesine yarar sağlaması nedeniyle gebelik öncesinde anne ve baba adaylarının folat alımına özen göstermesi gereklidir.
Folik Asit Faydaları Nelerdir?
Folik asidin yararları arasında kan hücrelerinin sentezi yer alır. Folik asit organizma fonksiyonlarının devamlılığı açısından son derece önemlidir. Folat, bedene oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşumuna fayda sağlar. Bu nedenle eksikliği ile beraber yorgunluk, bitkinlik ve soluk cilt rengi oluşabilir.
Folik asit, DNA ve diğer kalıtım materyallerinin sentezi, yeniden yapılması ve hücrelerin bölünmesi için fazlaca önemlidir. Özellikle gebelik durumunda folat eksikliği spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp defektlerine neden olabilir. İhtiyaç duyulan zamanda folik asit miktarı belirlenerek gün içerisinde besinler ile bir arada alınabilir. Folatın vücutta yeteri kadar bulunması pek çok sorun için önlem oluşturur.
Folik Asit Neye İyi Gelir?
Folik asidin iyi geldiği fonksiyonlar arasında beden için taze kan hücresi üretimi yer alır. Folik asit vücuda ihtiyaç duyduğu kadar oksijen taşınımına ve kansere neden olabilecek DNA bozulmalarını önlemeye yardımcı olur. Folat ilaçları kandaki folik asit oranını ve yüksek homosistein düzeylerini ayarlamada ve tedavi etmede kullanır. Bu ilaç takviyeleri eş zamanlı olarak folat eksikliğinin yol açtığı belirli anemi türlerini tedavi etmede de kullanılır. Gebelikte ise fetusun sağlıklı gelişimi ve büyümesini sağlamada takviye edici olarak kullanılır.
Folik Asit Nedir?
Folik asidin tanımı “B vitaminin sentetik yapıdaki formu” şeklinde yapılabilir. Organizmada kırmızı kan hücreleri de dâhil olmak üzere birçok hücre için elzem önemdedir. Besinlerde doğal olarak bulunan yapısı ‘folat’ olarak adlandırılır. Folik asit, bedenin genel işlevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesinde önemli fonksiyona sahiptir.
Folik Asit Adet Düzenler Mi?
Folik asidin regl düzenlediği düşünülür. Folik asit takviyeleri, uzmanlar tarafından adet dönemleri öncesinde uygun görülmektedir. Buna ek olarak adet gecikmesi gibi bir duruma da neden olmamaktadır. Ayrıca folik asit desteği, anne adaylarına bebeğin beyin gelişimi için tavsiye edilebilir. Yine folat, adet döneminde de alınabilir. Bireyde herhangi bir probleme neden olmaz.
Folik Asit Açısından Zengin Besinler Nelerdir?
Folik asit içeren besinler aşağıda yer alır. Folik asit en çok baklagillerde ve turunçgillerde mevcuttur:
- Turunçgiller: Mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi meyveler günlük yeme dozlarını aşmayarak rahatlıkla tüketilebilir.
- Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yaprağa sahip sebzeler bolca folat bulundurur. Yoğunlukla; ıspanak, roka, marul, nane gibi yeşilliklerdedir.
- Sakatat: Özellikle dana ciğeri ve böbreğinde fazlaca folat bulunur. Pişirme süresi ve koşullarına da dikkat ederek, günlük diyete güvenli ve rahatça eklenebilir.
- Baklagiller: Baklagiller bol miktarda folik asit içerir. Özellikle mercimek, fasulye, bezelye ve barbunya gibi besinlerin günlük diyete eklenmesi sağlanarak, ihtiyaç duyulan folik asit miktarına ulaşılabilir.
- Avokado: Ülkemizde de gittikçe tüketimi artan avokado, folat içeriği açısından zengin bir meyvedir.
- Fındık: Zengin ve kaliteli yağ kaynakları arasında başı çeken fındık buna ek olarak folik asit açısından da iyi bir kuruyemiştir.