Fitness'a Kaç Yaşında Başlanır? Fitness için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

21 Aralık 2022

Fitness'a Kaç Yaşında Başlanır? Fitness için Ortalama Başlama Yaşı 
 cover

Fitness'a başlama yaşı en az 16’dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir. Fitness kişinin kaslarını geliştiren, kas hacmini arttıran bir spor dalıdır. Bu sporun sağlığa oldukça büyük katkıları bulunmasına rağmen sakatlanma ihtimali olduğu için fitness için ortalama başlama yaşına ulaşmamış kişilerin, bu spor dalı ile ilgilenmesi tavsiye edilmez. 

Fitness aletli ya da aletsiz olarak yapılan, kas gelişimine büyük katları bulunan spor dalıdır. Fitness ile ilgilenen kişiler düzenli beslenme ve düzenli antrenman programı ile en fazla verimi alabilirler. Bu spor hareket yoğunluğunun yüksek olduğu bir spor türüdür. Vücudu en yüksek seviyede zorlar. 

Fitness Nedir? 

Fitness, kişinin kas kütlesini arttıran, kasları güçlendiren, kişinin vücut duruşunu düzelten ve kişiye özgüven kazandıran bir spor dalıdır. Fitness aletli ya da aletsiz olarak yapılabilen bir spor dalıdır. Antrenör yardımı ile yapılmalı, hareketlerin temeli iyice öğrenilmelidir. 

Fitness için ortalama başlama yaşı 16’dır. Bu yaştan önceki çocukların gelişimi devam ettiği için bu spor dalı tavsiye edilmez.

Fitness Sporunun Yararları Nelerdir?

Fitness sporunun yararları, kişinin vücudunun görünümünü ve kas gelişimini destekleyen spor dalıdır. Fitness sporunun yararları şu şekildedir: 

  • Kas kütlesini arttırır. 

Fitness kas oluşumunu destekler. Fitness sporu ile uğraşan kişilerin sağlıklı bir beslenme planının olması kas kütlesinin artmasını sağlar. 

  • Metabolizmayı hızlandırır. 

Fitness, vücut kaslarını en fazla çalıştıran spor dallarından biridir. Bu spor ile ilgilenen kişilerin metabolizma çalışma hızları artar dolayısıyla kalori ve yağ yakımı desteklenir. Kişilerin kalori yakımı, fitness bittikten sonra da devam eder. 

  • Vücut Formunu İyileştirir. 

Fitness vücut formunu iyileştiren bir spor dalıdır. Düzenli fitness yapan kişilerin duruş bozuklukları düzelir, vücuttaki yağ oranı azalır. Kişi, daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olur.

  • Kişinin Özgüveni Artar. 

Fitness ile ilgilenen kişilerin, vücutlarındaki yağ oranının azalması, kaslarının güçlenmesi ve duruş bozukluklarının iyileşmesi ile özgüveni artar, kendine olan güveni gelişir. 

  • Sakatlanmalara karşı dayanıklılık artar. 

Fitness kasları ve kemikleri güçlendirdiği için, kişilerin sakatlık oranı düşer ve kas ağrıları azalır. 

  • Daha zinde ve sağlıklı bir vücut ortaya çıkar. 

Fitness yapmak vücudu olumlu yönde etkiler. Beyne giden oksijen miktarı artar, kaslar gelişir. Bu sayede kişi kendisini daha zinde hisseder, daha sağlıklı bir bedene kavuşur. 

  • Çeşitli rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. 

Fitness yapmak, kişiyi kalp rahatsızlıklarından, obeziteden, kolesterolden, tansiyon rahatsızlıklardan ve yüksek stresten korur. 

Fitness Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Fitness yaparken dikkat etmemiz gerekenler bizim sağlık sorunları yaşamamızı sağlar ve spor sırasında oluşabilecek olumsuz durumları engellememizi sağlar. 

Fitness yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir: 

  • Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Isınma hareketleri yapmak kaslarımızı uyarır, kan dolaşımını arttırır ve nabzımızı yavaş yavaş arttırır. Bu sayede spor sırasında yaşanabilecek sağlık sorunları önlenir. 
  • Fitness yapmadan en az 2 saat önce yemek yenmelidir. Spor yapmadan hemen öncesinde yenilen yemekler, hareketlerin yapılmasını zorlaştırır, verimi azaltır. Bu sebeple yemek yeme eylemi spordan en az 2 saat önce tamamlanmalıdır. 
  • Doğru kıyafetler ve ayakkabılar tercih edilmelidir. Doğru kıyafet tercihi yapmak hareketleri yaparken daha rahat hissedilmesini ve hareketlerin daha kolay yapılmasını sağlar. Doğru ayakkabı tercihi ise yapılan hareketin sakatlanmaya sebep olmaması adına önemlidir. 
  • Fitness yapmaya yeni başlayan kişiler, düşük yoğunluklu antrenmanlar ile başlamalıdır. Aksi takdirde vücuda kalıcı hasar verilebilir. 
  • Fitness yapan kişiler beslenme düzenine dikkat etmelidir. Bu sayede yapılan hareketlerden en yüksek verim alınır. Fitness ile ilgilenen kişiler karbonhidrat – protein – yağ dengesini doğru bir şekilde kurmalıdır. 
  • Düzenli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Spor öncesinde, spor anında ve sonrasında su tüketimi aksatılmamalıdır. Fitness vücudu yoğun bir şekilde çalıştıracağı için, kişi antrenman sırasında çok fazla terleyecektir. Ter ile oluşan sıvı kaybı yerine konmalıdır. 
  • Fitness için ortalama başlama yaşı 16’dır. Bu yaşlardan öncesinde bulunan yaşlar için bu spor dalı önerilmez. 

Diğer Blok Yazıları