Ez Bar Curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Ez Bar Curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Ez Bar Curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Ez Bar Curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir? cover

Ez bar curl hareketi, doğru şekilde yapıldığında ön kolları çalıştıran bir harekettir. Düz barlara göre çalışması daha kolay olan ez barda yapılan bu hareket tutuş kolaylığı ve daha iyi bir antrenman avantajı sağlar. Ez bar curl hareketi yapılırken dikkat edilecek bazı unsurlar bulunmaktadır. Vücudun duruşu, tutuş pozisyonu ve nefes alıp verme gibi hususlarda dikkat edildiğinde verim alınabilecek hareketlerden biridir.

Ez Bar Curl Hareketi Nasıl Yapılır?

Ez bar curl hareketinin yapılışı birkaç adımda özetlenebilir. Bu hareketin yapılış adımları şu şekildedir:

  1. Hareketi yapacak olan kişi dik durmalıdır ve kollarını omuz hizasında açmalıdır.
  2. Avuç içleri karşı tarafa bakacak şekilde demir bar tutulur.
  3. Dirsekler sabit olmalıdır ve ağırlık yukarı doğru kaldırılmalıdır.
  4. Çok yukarıya ya da çok aşağıya değil, tam olarak omuz hizasına kadar kaldırmak gerekir.
  5. Barı yukarı doğru kaldırırken nefes vermek, yavaşça aşağı doğru indirip başlangıç pozisyonuna gelirken de nefes almak gerekir. Böylece Ez Bar Curl hareketi yapılmış olur.

Ez Bar Curl Hareketi Hangi Kasları Çalıştırır?

Ez bar curl hareketinin çalıştırdığı kas grupları Biceps Brachii, Brachialis ve Brachioradialis’tir. Bu hareket bilek yükünü azaltır ve yapılması düz demire göre daha kolaydır. Bu hareketin hedef noktası biceps kaslarıdır. Ez bar curl çalışarak ön pazıların büyümesi ve güçlenmesi sağlanabilir. Brachioradialis kası, ön kolun üstünde biceps ve brachiolis kasına bağlı çekme görevini gerçekleştiren bir kastır. Ez bar çalışarak bu kas kütlesi geliştirilebilir. Bu hareket sayesinde kollar daha iri gözükür.

Ez Bar Curl Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Ez bar curl hareketinin faydaları yapılan hareketin ez bar ile yapılmasından gelir. Düz demire göre daha faydalı olan bu bar ile yapılan ez bar curl hareketinin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Yarı supinli kavrama sağlayan dalgalı bir orta bölüme sahip olan ez bar eklem dostu bir kavrama sağlar.
  • Pazıların daha etkili bir şekilde izole edilmesine yardımcı olur.
  • Bilekler mümkün olan en güçlü konumda vücuda doğru çevrildiği için eklemleri kilitler ve sabit tutar.
  • Birçok uzmana göre ez barın düz bir çubuktan daha iyi olmasının sebebi bileklerin ve dirseklerin daha doğal bir konumda durmasıdır.
  • Hareket yapılırken bilekteki yükü azaltır.
  • Daha sağlıklı bir antrenman avantajı sağlar.

Ez Bar Curl Hareketinin Püf Noktaları

Ez bar curl hareketinin püf noktası vücudun ileri gelir oynatılmamasını gerektirir. Hareket yapılırken bir ayak hafifçe öne çıkarılmalıdır ve diz hafifçe kırılmalıdır. Böylece hareket daha sağlam yapılır. Ayrıca curl hareketini yaparken vücut dik bir pozisyonda olmalıdır. Barı yukarı kaldırırken nefes vermeli aşağı indirirken nefes alınmalıdır. Ayrıca bu hareket yapılırken vücut sıcaklığı çok önemlidir. Setler arası dinlenme uzun tutulursa vücut soğur ve etkili olmaz. Vücut ısısının kaybedilmeden ez bar curl yapılması hareketin daha etkili olmasını sağlamaktadır.

Ez Bar Curl Hareketini Yaparken Önerilen Set ve Süreler

Diğer Blok Yazıları