Esneklik Nasıl Kazanılır? Esnekliği Arttırmak İçin Egzersizler

Performans

21 Aralık 2022

Esneklik Nasıl Kazanılır? Esnekliği Arttırmak İçin Egzersizler 
 cover

Esneklik, kas ve eklemlerin hareket açısının izin verdiği noktaya kadar hareket edebilme kabiliyetidir. Esnek olmak özellikle sporcular için çok önemlidir. Esneklik kazanabilmek için spor düzeni ve sağlıklı beslenmek şarttır. Esneklik zamanla gelişen bir kavramdır. Bu sebeple kişiler, düzenli spor ve bazı esneklik kazandıran hareketler ile esnekliklerini geliştirirler. 

Esneklik, her yaşta geliştirilebilecek bir beden durumudur. Sadece yaş büyüdükçe, esnek olmak için daha fazla çaba gösterilmelidir. Bale, en fazla esneklik kazandıran dans türüdür. Bu sebeple çocuklar küçük yaşlardan itibaren bale kurslarına giderler. 

Esneklik Arttırmak için Egzersizler Nelerdir? 

Esneklik arttırmak için herkesin yapabileceği esneklik egzersizleri şunlardır: 

  1. Kalça Esnetme Hareketi 

Bu harekette gövde dik olmalıdır. Dizlerin üzerinde durulur ve bir adım öne atılır. Diğer bacağın ayak parmaklarından tutulur ve dizlere öne doğru baskı yapılır. 30 sn tekrarlandıktan sonra diğer bacak için aynı hareket uygulanır. 

  1. Bel Esnetme Hareketi

Dik bir şekilde oturulur ve bir bacak ileri doğru uzatılır. Diğer bacak bükülerek uzanan bacağın üstünde durmalıdır. Üstte olan bacak çekilmeli, o sırada vücut üstte olan bacağın olduğu yöne doğru bükülmelidir. 30 saniye bu şekilde durduktan sonra aynı işlem diğer bacak için uygulanmalıdır. 

  1. Katlanarak Esneme 

Bu esneme hareketinde kişi bacaklarını birleştirerek ayakta durur. Daha sonra eğilebildiği kadar öne eğilir ve 45 saniye boyunca bu pozisyonda durulur. Bu hareket yavaş bir şekilde yapılmalıdır.

  1. Köprü Pozisyonu 

Yere sırtüstü uzanılır. Kollar yanda durmalıdır. Daha sonra dizlere 90 derecelik açı verilir. Kollardan destek alınarak kalkmaya çalışır. 45 saniye bu pozisyonda durulur. 

  1. Kuğu Pozisyonu 

Yere yüz üstü uzanılır. Avuç ileri yerde, kollardan destek alınarak geri doğru kalkılır. Bu pozisyonda 1 dakika durulur. Doğru şekilde nefes alıp verilmelidir. 

Esneme Çeşitleri Nelerdir?

Esneme çeşitleri, statik esneme, dinamik esneme, PNF esneme olmak üzere üç çeşittir. 

  1. Statik Esneme

Statik esneme, kişinin bir kas grubunu belirli açı ile esnetip, bir süre o pozisyonda kalınmasını ifade eden esneme hareketidir. Vücudun daha dayanıklı olması amaçlanmaktadır. 

  1. Dinamik Esneme 

Dinamik esneme, kişinin bir kas grubunu belirli bir açı ile esnetip sonra serbest bırakması ve tekrar esnetmesi şeklinde adımları olan esneme hareketidir. Kaslar bu hareketler ile güç ve dayanıklılığa kavuşur. 

  1. PNF esneme 

PNF esneme, bir kişinin ya da makinenin yardımı ile yapılan esneme hareketleridir ve statik ve dinamik esneme hareketlerini içerisinde barındırır. Esneklik, en yüksek düzeydedir. En etkili esneme çeşididir. 

Esnekliği Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Esnemeyi etkileyen faktörler, kişinin koşullara bağlı esneklik durumunu ifade eder. Esnemeyi etkileyen faktörler şu şekildedir:

  1. Kas Kütlesi 

Kişinin kas kütlesinin fazla olması, esneme düzeyinin o oranda zorlaştığını gösterir. 

  1. Yaş 

Yaşın ilerlemesi esneklik için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu sebeple düzenli esneme hareketleri yapılarak esneklik korunmalıdır. 

  1. Isınma 

Isınmanın artması daha esnek bir vücudu ifade eder. Yapılan egzersizler de bu oranda etkili olur.

Esnek Olmanın Faydaları Nelerdir?

Esnek olmanın faydaları, bizim günlük yaşam kalitemizden yaptığımız sporun kalitesine kadar her alanı etkileyen faydalardır. 

  • Esnek olmanın faydaları şu şekildedir: 
  • Antrenman esnasında yaşanılabilecek sakatlıkların önüne geçer.
  • Yapılan esneme hareketleri kas gücünü ve dayanıklılığını arttırır.
  • Kamburluk gibi duruş pozisyonlarında esneme hareketlerinin ve esnekliğin etkisi oldukça fazladır. 
  • Esneklik, kas ağrılarını azalır. 
  • Esnek olmanın kişinin daha zinde hissetmesine neden olur.

Diğer Blog Yazıları