Enerji Veren Vitaminler Nelerdir? En Çok Enerji Veren Vitaminler

Sözlük

5 Aralık 2022

Enerji Veren Vitaminler Nelerdir? En Çok Enerji Veren Vitaminler 
 cover

Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir. Vitaminler, organizmanın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan organik bileşiklerdir. Küçük miktarı vücut için yeterlidir. 

İnsan vücudu, kendisine gerekli olan vitaminlerin hepsini üretemez. Bu sebeple, üretemediği vitaminleri dışarıdan alması gerekir. İnsan vücudunun ürettiği vitaminler B12 ve B3 vitaminleridir. B3 vitamini, kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp sağlığını desteklerken, B12 vitamini sinir sistemi sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretiminden sorumludur. 

En Çok Enerji Veren Vitaminler Hangileridir? 

En çok enerji veren vitaminler, faydaları ve hangi besinlerde bulunduğu şu şekildedir: 

  • C vitamini 

C vitamini bağışıklığın güçlenmesinde ve vücuttaki enerjinin artmasında oldukça büyük role sahip olan bir vitamin türüdür. Bu vitamin vücuttaki Demir minerali emilimini arttırır. Bu olay, kişininin enerjisinin artması açısından çok önemli bir olaydır. Çünkü Demir minerali, vücuda oksijen taşımada görevli olan ve vücudun enerji kaynağı olan ATP yapılarının üretilmesinde rol oynayan bir mineral türüdür. 

C vitamini dışarıdan alınan bir vitamin türüdür. Fakat suda eriyebilen bir vitamin olduğu için insan vücudunda depolanamaz, her gün tekrar alınması gerekir. Kadınlarda her gün alınması gereken C vitamini miktarı 75 mg iken, erkeklerde bu miktar 90 mg’dır. 

İçerisinde C vitamini bulunan besinler portakal, mandalina, domates, roka, brokoli, greyfurt, kivi, ananas, çilektir.   

  • Koenzim Q10 

Koenzim Q10 vücudun kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında bulunan, vücudun enerji kaynağı ATP sentezinin temelinde yer alan vitamin benzeri maddedir. Hücreye enerji veren mitokondri yapısında depolanır. Hücreleri hastalıklara karşı korur. 

Koenzim Q10 maddesi, insan vücudundaki hücreler aracılığı ile doğal olarak üretilir. Yaş ilerledikçe vücuttaki Koenzim Q10 maddesi de azalır. Bu sebeple insanlar yaşları ilerledikçe enerjilerinin de azaldığını hisseder. Vücutta miktarı azaldığı zaman çeşitli takviyeler alınabilir. 

  • Riboflavin (B2) 

Riboflavin diğer adıyla B2 vitamini vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışabilmesini sağlar. Büyüme ve gelişmede rol oynar, kanser riskine karşı koruma sağlar, sinir sisteminin düzenli çalışabilmesine destek olur, yaşlanma sürecini geciktirir. 

Bu faydalarının yanında B2 vitaminin bir diğer faydası besinlerden enerji üretmede rol oynamasıdır. Bu sebeple enerji veren vitaminler arasındadır. Bu vitamini sindirim sistemindeki bakteriler tarafından üretilebilir. Fakat üretilen miktar vücut için yeterli değildir. Besinlerden bu vitamin alınmalıdır. Günlük B2 vitamini ihtiyacı 1mg ile 2mg arasında değişmektedir. 

B2 vitamini içeren besinlere peynir, kırmızı et, mantar, susam, ıspanak, brokoli, yağlı balıklar, badem, B vitamini örnek verilebilir.

  • B Vitamini 

Enerji veren vitaminlerden biri olan B vitamini aslında B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitamin gruplarının genel adıdır. B vitamini de C vitamini gibi suda çözülür. Bu sebeple vücutta depolanamaz, her gün bir miktar alınması gerekmektedir. 

B vitamini grubu vücudun sağlıklı çalışabilmesi adına çok önemlidir. Vücuda enerji vermez fakat eksikliğinde yorgunluk, enerjinin azalması gibi durumları beraberinde getirir.

  • B12 vitamini 

B12 vitamini, B vitamin grubu içerisinde yer alan, suda çözünen fakat çözünmesine rağmen vücutta çok az depolanabilen vitamin türüdür. Toplam 4 mg B12 vitamini vücutta depolanır. Bunun 2 mg kadarı karaciğerde iken 2 mg kadarı ise vücudun diğer bölgelerindedir. Fakat bu değer vücut için çok azdır. 

B12 vitamini, vücutta alyuvar oluşumunda rol oynar. Bunun yanı sıra hücrenin yağ asitleri sentezinde ve enerji üretiminde görevlidir. 

B12 vitaminini besinlerden düzenli olarak almak gerekir. İçerisinde B12 vitamini bulunduran besinler yumurta, süt, peynir altı suyu ve ettir.

Vitamin Takviyesi Almak Gerekli Midir? 

Vitamin takviyesi almak bazı durumlar için gerekli olabilir. Vücuda enerji veren vitaminlerin birçoğu vücutta depolanamıyor, her gün besinlerden tekrar alınması gerekiyor. Bazı durumlarda besinler de yetersiz kalabiliyor.

Uzmanlara göre vitaminlerinler doğal yolla, besinler aracılığı ile alınmalı. Fakat vitamin eksikliğinin ciddi boyuta geldiği, kişilerin günlük hayatını büyük ölçüde etkilediği ya da kişinin hastalık sürecinde olduğu dönemlerde, uzman tavsiyesi ile vitamin takviyesi almak önerilir. 

Vitamin Takviyeleri Zararlı Mı?

Vitamin takviyeleri zararlı demek doğru olmaz. Ancak enerji veren vitaminleri içermesine rağmen fazla miktarda tüketim, kişinin sağlığını bozabilir. Kişi, vitamin takviyelerini, dozunda ve doğru kullandığı takdirde bir zararı bulunmamaktadır. 

Çeşitli vitaminler için farklı takviyeler olduğu için uzman yönlendirmesi bu noktada önem teşkil etmektedir. Hamile kadınların, çocukların, epilepsi hastalarının ve iltihaplı hastalıklara sahip kişilerin vitamin takviyesi alması tavsiye edilmez.

Diğer Blok Yazıları