En İyi Kalça (Popo Şekillendirme) Hareketleri ve Egzersizleri: Kalça Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Performans

15 Haziran 2022

En İyi Kalça (Popo Şekillendirme) Hareketleri ve Egzersizleri: Kalça Antrenmanı Nasıl Yapılır? cover

Kalça hareketleri, Gluteus Maximus adı verilen ve kalça kısmında bulunan ana kas grubunun güçlendirilmesi için yapılmaktadır. Oldukça büyük olan bu kas grubunun etrafında da daha küçük kaslar bulunur. Bu kas grubunun yeterli şekilde çalıştırılmadığı durumlarda, karında öne doğru sarkma, pelviste ön tarafa doğru eğilme ve kalçanın dışa doğru orantısız şekilde çıkması gibi bazı problemler meydana gelmektedir. Özellikle oturarak çalışan kişilerde görülen bu problemler, uzun süre hareketsiz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Bu kişilerde, LPHC denilen rahatsızlıklar da çok sık görülmektedir. Bu rahatsızlıklar, bel ve kalça başta olmak üzere, vücudun pek çok bölgesinde duruş ve biçim bozuklukları görülmesine sebep olmaktadır. Kalça hareketlerinin yapılması, hayat kalitesinin yükseltilmesi için de büyük önem taşımaktadır.

Kalça Hareketleri Ne Zaman Yapılır?

Kalça hareketlerinin zamanlanması, bel ve vücut sağlığı açısından önem taşımaktadır. Her gün, ağırlıklı olarak bu hareketlerin yapılıyor olması, istenilen sonuçların hızlı ve sağlıklı şekilde elde edilebilmesi için yeterli değildir. Bu hareketlerin her gün yapıldığı bir antrenman düzeni, bel sağlığı açısından da zararlı olduğu için, fıtığa ya da sakatlanmalara sebep olabilir.

Kalça kasının güçlendirilmesi ve bel salığının korunması için, bu hareketleri haftada 2 ya da 3 gün yapılması yeterli olacaktır. Kalça hareketleri 8 ya da 10 tekrar şeklinde, 3 ya da 4 set halinde yapılabilir. Sürekli olarak kalça hareketleri yapmak ve üst kas gruplarını ihmal ediyor olmak, başka duruş bozukluklarının meydana gelmesine ya da vücudun orantısız şekilde gelişmesine sebep olabilir. Bu sebeple, bu spor programının içine, omuz, kol ve sırt kaslarının da çalışmasını sağlayan hareketler de eklenmelidir.

Kalça Hareketinin Yararları Nelerdir?

Kalça hareketlerinin yararları arasında sağlıklı olmak ön planda olsa da vücudun sağlıklı ve güzel görünmesi de vardır. Kalça hareketlerinin yapılması, şu faydaları sağlar:

  • Kalça ve bacaklar şekillenerek sağlıklı ve güzel bir görünüme kavuşur.
  • Üst bacak, arka bacaklar ve kalça kısmı güçlenir. BU da vücudun direncinin artırılmasını sağlar.
  • Kalça ve ayak bileklerinin hareket kabiliyetleri artar.
  • Karın kasları güçlenir ve şekillenir.
  • Bel kasları güçlenir ve desteklenir. Doğru şekilde ve miktarda yapılan kalça hareketleri, bel fıtığı olma riskini azaltır.
  • Duruş bozuklukları düzeltilerek doğru alışkanlıklar kazanılır.

Kalça Kası İçin Yapılacaklar

Kalça kası yapmak için, öncelikle bunun uzun bir süreç olduğu bilinmeli ve istikrarlı şekilde yapılan hareketlere devam edilmelidir. Sağlıklı kalça kaslarına sahip olmak için her aman aynı hareketleri yaparak aynı kas gruplarını çalıştırmak yeterli değildir. Bütün kaslar birbiri ile bağlantılıdır ve kalça hareketlerinin yanına başka hareketler eklenerek farklı kas gruplarının da çalışması sağlanmalıdır. Kuvvet artırıcı hareketler de yapılmalıdır. Kalça kasları sadece kalçanın daha estetik görünmesi için değil aynı zamanda vücudun dayanıklılığının artırılması için de çalıştırılmalıdır.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Sağlıklı beslenmek, tüm kas gruplarının verimli şekilde çalışması için en önemli faktördür. Spor yapılırken aşırı katı yiyeceklerin tüketilmesi, paketli gıdaların yenilmesi ve tek yönlü beslenme, yapılan sporun etkisini azaltmaya neden olabilmektedir. Beslenme düzeni, her besin grubundan sağlıklı miktarlarda alınabilecek şekilde düzenlenmelidir.

Uzak Durulması Gereken Hatalar

Sporda yapılan hatalar hem yapılan hareketlerin işe yaramamasına hem de bazı sakatlanmalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple, bu yanlış tavırlardan uzak durmak, daha hızlı ve sağlıklı sonuçlar almaya sebep olmaktadır. Özellikle kadınların, çok fazla kas kütlesine sahip olacaklarını düşünerek ağırlık çalışmaktan korkması, yapılan hatalardan biridir. Düzenli olarak ağırlık çalışılmaması, kalça kasının yeterli şekilde çalışmasını engellemektedir. Kadınların erkek tipi kaslara sahip olması ise hormonsal sebeplerle, neredeyse imkansıza yakındır.

Diğer Blok Yazıları