En İyi Jimnastik Hareketleri ve Egzersizleri: Jimnastik Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Performans

15 Haziran 2022

En İyi Jimnastik Hareketleri ve Egzersizleri: Jimnastik Antrenmanı Nasıl Yapılır? cover

Jimnastik hareketleri, aletli ve aletsiz yapılabilecek ve vücudun bütününü çalıştıran hareketlerdir. Ritmik jimnastik, İsveç kökenli bir spordur. Bu spor müzik eşliğinde yapılmaktadır. Hem profesyonel olarak yapılabilecek bu hareketler hem de evde forma girmek isteyen amatör kişiler tarafından yapılabilmektedir. Özellikle çocuk gelişimi üzerinde olumlu sonuçları olan jimnastik sporu, ailelerin birlikte yaparak kendi aralarında sosyalleşebilecekleri bir aktivitedir. Bu hareketler yapılırken kullanılabilecek aletler şunlardır:

  • İp,
  • Çember,
  • Top,
  • Lobut
  • Kurdele.

Jimnastik Hareketleri Ne Zaman Yapılır?

Jimnastik hareketlerinin zamanı, esneyerek yapılan ısınma hareketlerinden sonra olmalıdır. Isınma hareketlerinin yapılması, vücudun esnekliğini artırır ve yaşanabilecek olası sakatlanmaların önüne geçer. Jimnastik hareketleri, çocuklar tarafından da yapılabilmektedir. Çocukların bu spora başlayabilmeleri için 3 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerinde, okullarda ders olarak işlenen Beden Eğitimi konularından biri de jimnastiktir ve genelde okullarda jimnastik hareketleri kullanılarak eğitim verilir.

Jimnastik Hareketinin Yararları Nelerdir?

Jimnastik hareketlerinin yararları, vücudun esnekliğini sağlaması ve dayanıklılığı artırmasıdır. Çocuklar üzerinde oldukça olumlu sonuçlar doğuran bu hareketler, temel motor becerilerinin de güçlenmesini sağlamaktadır. Jimnastik sporu yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun dengesini ve esnekliğini kazanmasını sağlar.
  • Doğru yürüme, duruş ve koşma alışkanlıkları kazandırarak, yanlış alışkanlıklardan kaynaklanan duruş bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
  • Vücudun zarafet kazanmasında ve reflekslerin kuvvetlenmesinde etkili olur.
  • Ritim duygusunun ve koordinasyon yeteneğinin gelişmesini sağlar.

Ön Takla

Ön takla hareketi, temel jimnastik hareketleri içinde yer alır ve evde kolayca yapılabilir. Bu hareketin başlangıç pozisyonu için bacaklar kapatılır ve kollar tavana doğru uzatılır. Başlangıç pozisyonunda, vücut dik bir şekilde durmalıdır. Daha sonra eller ve kalçalar yavaşça aşağı doğru indirilir ve dizler hafifçe kırılır. Takla atılırken en önemli nokta, çenenin göğüs kafesine yaklaştırılması ve takla atılacak zemine kafanın değil ensenin yerleştirilmesidir. Ense yere koyulmak için eğilme pozisyonu alınırken, dirsekler de hafifçe bükülmelidir. Bu pozisyon alındıktan sonra takla atılarak ayağa kalkılır ve yine bacaklar kapalı, eller yukarı uzanmış şekilde yani ilk pozisyonda takla sonlandırılır.

Geri Takla

Geri takla atmak için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu önemli noktalar şunlardır:

  • Taklaya başlamadan önce bir ivme kazanılmalı ve bu ivme başlangıç sırasında korunmalıdır.
  • Takla, düzgün ve kontrollü bir vücut pozisyonunda bitirilmelidir.
  • Oturma pozisyonunda başlanan bu takla hareketi, ayakta ve dik bir şekilde bitirilmelidir.

Geri takla hareketinin doğru ve sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için, kol kaslarının güçlü olması ve kolların dirençli olması gerekmektedir. Bu harekette, vücudu taşıyan esas güç kollardır. Harekete başlarken bacaklar öne doğru uzatılır ve ivme kazanmak için kollar yukarı kaldırılır. Kollar kaldırıldıktan sonra vücut yavaşça öne doğru eğilir. Takla atıldıktan sonra, yerden kollar kaldırılarak kalkılır ve dik bir şekilde durulur. Bu hareket kısaca şöyle açıklanabilir: Dik bir duruşla başlanır, yere çökülür, matın üstüne oturularak geriye doğru takla atılır ve zemin itilerek ayağa kalkılır. Hareket dik bir duruşla sonlandırılır.

Amut

Amut hareketi de jimnastiğe yeni başlayanların yapabilecekleri zorlukta bir harekettir. Bu hareketin başlangıcında bacaklar dik ve kapalı bir şekilde tutulur. Bir bacak öne doğru uzatılır ve kollar yukarı kaldırılır. Amut hareketi için dikkat edilmesi gereken şey, öne doğru giderken kolların vücutla birlikte öne taşınması gerektiğidir. Kollar ayakların çok yakınında konum almamalıdır. Amut hareketinde, eller kendiliğinden yavaşça aşağı doğru inmezler. Kollar kafayla beraber, kontrollü şekilde öne doğru uzanmalıdır.

Diğer Blok Yazıları