En İyi Esneme Hareketleri ve Egzersizleri: Esneme Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Performans

15 Haziran 2022

En İyi Esneme Hareketleri ve Egzersizleri: Esneme Antrenmanı Nasıl Yapılır? cover

Esneme hareketleri, spor yapan kişilerin en çok yararlandığı hareketlerden biridir. Bu hareketler, spora başlamadan önce ön hazırlık ya da sonra bitiriş olarak kullanılabilir. Esneme hareketleri, kas ve vücut sağlığının korunması için gereklidir. Hiçbir ekipmana ihtiyaç duyulmayan esneme hareketlerinin yapılması için sadece vücut ağırlığı ve dengesi kullanılmaktadır.

Antrenmanlardan sonra oluşabilen kas ağrılarının azaltılabilmesi için en iyi yol, ısınma ve soğuma hareketleri yapmaktır. Yapılan ısınma hareketleri aynı zamanda, stresin azaltılmasında da önemli bir faktördür. Esneme hareketleri, dinamik ve statik olarak iki farklı gruba ayrılmaktadır. Statik esneme hareketleri, ayak uyucuna dokunmak gibi, hareketsiz şekilde yapılan hareketlerdir. Dinamik esneme hareketleri ise, vücudu döndürerek kasları çalıştırmak gibi, hareket edilerek yapılan hareketlerdir

Esneme Hareketleri Ne Zaman Yapılır?

Esneme hareketlerinin zamanı, yapılan esneme hareketinin türüne göre değişmektedir. Statik esneme hareketleri, antrenman öncesinde yapıldığında antrenman performansını düşürücü etkide bulunabilmektedir. Bu sebeple, antrenman öncesinde dinamik esneme hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketler, kasların spora hazırlanmasını sağlayarak olası sakatlıkların da önüne geçer.

Statik esneme hareketlerinin spordan sonra soğumak için yapılması, kaslarda oluşacak olan spor ağrılarının azaltılması için en etkili yollardan biridir. Kasların iyileşmesine yardımcı olan bu hareketler, vücudu sonraki antrenmana hazırlayarak sporun istikrarlı şekilde yapılmasını sağlar.

Esneme Hareketinin Yararları Nelerdir?

Esneme hareketlerinin yararları arasında en önemlisi, kas ve vücut sağlığının korunuyor olmasıdır. Esneme hareketlerinin yapılması şu faydaları sağlar:

  • Vücudun esnekliği ve hareketleri yapabilme kabiliyeti artar.
  • Hareket aralığı genişler.
  • Fiziksel aktivitelerin yapılmasında gereken dayanıklılık artar ve yapılan spordan daha fazla verim alınır.
  • Vücutta dolaşan ve kaslara da giderek canlılığı sağlayan kan akışını artırır.
  • Kişilerin duruş bozukluklarını ve yanlış duruştan kaynaklanan alışkanlıkları düzenler.
  • Özellikle tüm gün ayakta ya da oturarak çalışan kişilerin sırt bölgesinde görülebilecek ağrıların hafiflemesini ve tamamen ortadan kaybolmasını sağlar.
  • Stresi azaltarak daha dengeli bir psikolojik durumun oluşmasını sağlar.
  • Zihni sakinleştirir ve doğru karar alma yetisin güçlendirir.
  • Kronikleşmiş olan ve sık sık ortaya çıkan baş ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir.

Kedi-İnek Pozu

Kedi-inek pozu hareketi yapılırken, omurga rahat ve serbest olmalıdır. Bu harekete eller ve dizler yerde olacak şekilde başlanır. Göğüs kafesi öne doğru bastırılır ve karnın yere doğru çökmesi sağlanır. Hareketin bu kısmında nefes alınır. Ardından, kafa yukarı doğru kaldırılır, omuzlar gevşetilir ve alınan nefes yavaşça verilir. Omurga yere doğru yuvarlanır, kuyruk sokumu içeri doğru çekilir ve kasık kemiği ön tarafa doğru bastırılır. Kafa yere doğru gevşekçe bırakılır ve hareket bir kez yapılmış olur. Bu hareket, bir dakika içinde birkaç kez tekrarlanır.

Ayakta Baldır Esnetme

Ayakta baldır esnetme hareketi, bir duvar ya da sandalyeden destek alınarak gerçekleştirilir. Bir ayak diğerinin önüne alınır ve ön tarafta bulunan diz hafif şekilde bükülür. Arkada bulunan diz, iki topuğun da yere değeceği şekilde düz tutulur ve destek alınan duvar ya da sandalyeye doğru eğilme hareketi yapılır. Bu hareket, arka bacağın baldırında bir gerginliğe sebep olmaktadır. Bu gerginliğin ve beraberinde gelecek yanma hissinin 20 ila 30 saniye boyunca korunması gerekmektedir. Aynı hareket diğer bacak üzerinde de uygulanır ve bu hareket, her iki bacak için de 3 ya da 4 kez tekrarlanır.

Triceps Esnetme

Diğer Blok Yazıları