En İyi Direnç Lastiği Hareketleri ve Egzersizleri: Direnç Lastiği Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Performans

15 Haziran 2022

En İyi Direnç Lastiği Hareketleri ve Egzersizleri: Direnç Lastiği Antrenmanı Nasıl Yapılır? cover

Direnç Lastiği, istenilen her yere taşınabilen bir spor ekipmanıdır. Kişilerin kendi ağırlıklarını kullanarak yapacakları sporlarda da kullanılan direnç lastikleri hem profesyonel hem de amatör kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Çok yönlü özelliğe sahip olan direnç lastiği hareketleri, pek çok kas grubunu aynı anda çalıştırabilmektedir.

Direnç lastiklerinde, bant kalınlığı arttıkça gerginlik de artmaktadır. Bandın gerginliği, sporun zorluk derecesini belirleyen ana faktörlerden biridir. Gergin bantlar kullanılarak yapılan sporlarda, bandın esnemesi için daha fazla efor harcanır ve daha fazla kas grubu çalıştırılır. Ancak gevşek olan bantlar, daha kolay esnetildiği için kasları daha az yorar ve spora yeni başlayan kişilerin kullanımı için daha uygundur.

Direnç lastiği kullanılarak yapılan hareketler, ısınma ya da soğuma hareketi olarak kullanılabileceği gibi, set ve tekrar sayısı artırılarak ana hareket olarak da yapılabilir. Oldukça etkili olan bu hareketler, kısa zamanda olumlu sonuçlar görmenizi ve yaptığınız spordan yüksek verim almanızı sağlar.

Direnç Lastiği Hareketleri Nasıl Yapılır?

Direnç lastiği hareketlerini yapmak için, öncelikle kendinize uygun bir bant bulmanız gerekmektedir. Bu bandı, spor mağazalarında deneyerek alabilirsiniz. İnternetten söylemeniz halinde, farklı gerginlikte bantların aynı paketin içinde olduğu ürünleri tercih etmeniz daha yerinde olacaktır. Bu sayede, kendinize en uygun direnç bandını tespit edebilirsiniz.

Kendinize uygun direnç bandını tespit ettikten sonra, hangi bölgenizi çalıştırmak istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Buna göre, pek çok hareket seçeneğiniz olacaktır. Kalça çalışmak istiyorsanız, yuvarlak ve küçük direnç bantlarının kullanımı daha etkili olurken, kol kaslarınızı da çalıştırmak istiyorsanız daha uzun yuvarlaklar ya da tutma yerleri olan bantlar tercih edilebilir.

Direnç Lastiği Hareketinin Yararları Nelerdir?

Direnç Lastiği hareketinin yararları, arasında, vücudun pek çok bölgesinde bulunan kasların birlikte çalıştırılma olanağının bulunması önemli bir özelliktir. Evde kolay bir şekilde uygulanabilecek bu hareketler, başka ekipmanlara ya da eğitmenlere ihtiyacınız kalmadan spor yapabilmenize olanak tanıyor. Kasların boyunun uzamasını sağlayan bu hareketler, kısa süre içinde vücudun güçlenmesine ve direnç kazanmasına da sebep olmaktadır. Direnç lastiği hareketleri, sadece kaslanmaya değil aynı zamanda daha dirençli olmaya da sebep olmaktadır.

Spuat

Squat hareketi, pek çok kas grubunu aynı anda çalıştırabilmektedir. Omuz, kol, kalça, karın, kuadriseps , hamstring kasları üzerinde etkili olan bu hareket, büyük ve yuvarlak bir direnç lastiği yardımıyla yapılabilmektedir. Büyük ve yuvarlak direnç lastiğinin üzerine basılır ve bandın diğer ucu gergin bir şekilde tutulur. Belin içte, kalçanın dışarda olduğu squat pozisyonu alınır ve bu arada dirsekler iki yandan bükülerek eller iki göğüs hizasında tutulur. Kalçanın yere paralel olmayacağı noktaya kadar eğilerek squat yapılır ve geri kalkılır. Bu hareket, kasların yandığı noktada da devam etmelidir.

Yana Adım

Yana adım hareketi, kalça kasları, kalça, hamstring kasları, kuadriseps kasları ve baldırlar üzerinde etkili olmaktadır. Bu harekette de büyük yuvarlak bir direnç bandı ya da tutma yerleri olan bantlardan biri kullanılabilir. Bu hareketin yapılabilmesi için, ayaklar omuz hizasında açılır ve dizler hafif bükülerek direnç bandının üzerinde durulur. Adından bant X şeklini alacak şekilde çevrilir ve iki kol gergin olacak şekilde bandın uçlarından tutulur. Oldukça gergin olan bantla beraber yana doğru bir adım atılır ve aynı işlem diğer ayak tarafından da tekrarlanır. Hareket 15 tekrardan oluşan setler halinde yapılabilir. Hareketi yapmak için geniş bir alana sahip değilseniz, attığınız adımları geri alarak her zaman olduğunuz yerde kalabilir ve dar alanda da bu hareketi gerçekleştirebilirsiniz.

Uzun Dönüş

Diğer Blok Yazıları