Crunch, karın ve bel kaslarını çalıştırmak için yapılan hareketlere verilen isimdir. Bu hareketler yapıldığında, hem kaslı ve sert bir görünüm elde edilir hem de pek çok hastalığın önüne geçilebilir. Bel kasları güçlü olmadığında belde fıtık, göbek çevresi yağlı olduğunda da kalp ve diyabet gibi pek çok hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar, kişilerin yaşam kalitesini düşürürken, ömür süresini de azaltmaktadır. Bunu tersine çevirebilmek için, büyük spor salonlarına gidip saatlerde koşu ya da yürüyüş yapmanıza gerek kalmadan, birkaç küçük hareket yapmak yeterlidir. Bu hareketlerin en önemlileri crunch hareketi olarak bilinen ve birkaç çeşidi olan hareketlerdir.
Crunch Nasıl Yapılır?
Crunch yapmak için, yavaş ilerlemek önemlidir. Yapması kolay gibi görünen bu hareketler, vücutta pek çok kası aynı anda çalıştırdıkları için yüksek dayanıklılık gerektiren yorucu hareketlerdir. Bu sebeple, hareketleri yapmaya yeni başlayan ve spor geçmişi bulunmayan kişilerin, az tekrar ve set süreleriyle başlaması daha sağlıklı olmaktadır. Bu hareketlerin tek seferde ne kadar çok yapıldığı değil, devamlı yapılıp yapılmadığı daha önemlidir. Hareketleri yapacak kişilerin şunlara dikkat etmesi gerekir:
- Hareketler yapılırken ayakların yerle bağlantısı kesilmemelidir.
- Hareketler yapıldığı sırada karın kasları sıkılmalıdır.
- Kürek kemikleri, hareketler yapılırken yerden yükselmelidir.
- Hareketler yapıldığı sırada karın kaslarında yanma olması normaldir. Bu yana başladıktan sonra hareketler bırakılmamalıdır. Kişilerin karın kaslarında yanma olması, hareketlerin işe yaradığı anlamına gelmektedir. Bu yanma dayanılmayacak boyutlarda olsa da en azından 3-4 tekrar daha yapılmalı ve hareket öyle sonlandırılmalıdır.
Crunch Hareketinin Yararları Nelerdir?
Crunch hareketinin yararları, birkaç hafta içinde gözle görülebilecek seviyede olmaktadır. Crunch hareketi, karın kaslarının sıkılaşmasını ve görünür olmasını sağlarken aynı zamanda bel sağlığının korunmasında da etkilidir. Bu hareketin yararlarından biri de herhangi bir ekipman ya da spor salonu üyeliğine ihtiyaç duyulmamasıdır. Bu da büyük paralar harcamadan forma girmenizi sağlar. Ayrıca, kısa sürelerde yapılabilen bu hareket, zamandan tasarruf etmenizi de sağlamaktadır.
Bel simidi de denilen ve pek çok hastalığın sebebi olan karın bölgesi yağlanması, ancak bu gibi hareketler yapılarak yok edilebilir. Yürüyüş gibi oldukça sağlıklı olan ve tüm vücudu etkileyen hareketler, bölgesel olarak etki sağlayamadıkların için, ancak bu gibi hareketlerle tam olarak işlevli hale getirilebilirler. Bu sebeple crunch, yürüyüş sonrası yapıldığında daha da etkili olmaktadır. Ayrıca, bu hareketlerin yapıldığı dönemde beslenme düzenine de dikkat edilmesi, özellikle de yoğurt gibi yağ yakıcıların tüketilmesi, daha hızlı bir etkiye sebep olmaktadır.
Abdominal Crunch
Abdominal Crunch hareketi, en basit ve temle karın hareketlerinden biridir. Bu hareketi yapmak için öncelikle yere, mümkünse bir yoga matının üzerine, sırt üstü yatılır. Yere yatılırken herhangi bir bel boşluğu bırakılmaz ve sırtın yere tam olarak yapışması sağlanır. Dizler karna doğru çekilir ve ayak tabanları yere tam olarak değer. Bu hareketin en önemli noktası, başı öne doğru eğmeden vücudu yukarı doğru kaldırmaktır. Vücudun öne doğru kaldırılması, karın kaslarının sıkışmasını sağlayarak yağ yakımını hızlandırmaktadır.
Legs Up Crunch
Legs Up Crunch hareketi, önceki harekete göre daha zordur. Bu harekette, yine bel boşluğu bırakılmayacak şekilde sırt üstü yatılır ve bacaklar dizden kırılarak yukarı doğru uzatılır. BU harekette de önemli olan nokta, kafanın öne doğru eğilmesine sebep olmadan vücudu yukarı doğru kaldırmak ve karın kaslarının sıkıştırıldığından emin olmaktır. Önceki hareket ve bu hareket süper set şeklinde yapılabilir. İki hareket arasında dinlenme molası verilmez ve hareketler peş peşe yapılır.