Egzersiz, kişilerin çeşitli sebepler ile yaptığı, kişinin kendisini zinde hissetmesini sağlayan, sağlığını iyileştiren ve koruyan, tekrarlanan hareketler bütünüdür. Egzersiz yapan kişi, yaptığı egzersize göre belirli kas gruplarını çalıştırır ve güçlendirir. Bu durum, vücudun kuvvetlenmesi ve güçlenmesi anlamına gelir.
Egzersiz yapan kişi, egzersiz anında kalori harcar. Bu sebeple egzersiz yapmak kilo vermekte ya da sahip olunan kiloyu korumakta işlevi oldukça önemlidir.
Uzmanlar, her insanın günde en az 20 dakika egzersiz yapmasını tavsiye etmektedir.
Egzersiz Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Egzersiz yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktalara dikkat ederek egzersize başlamak, sakatlanma gibi sorunlar ile karşılaşmamıza engel olacaktır.
Egzersiz yapmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
- Esneme Hareketleri
Egzersiz yapacak kişi başlamadan önce mutlaka esneme hareketleri yaparak ısınmalıdır. Esneme hareketleri sırasında kaslara yeterli oksijen gidecek ve kişinin kondisyonu artacaktır. Bu sebeple egzersiz sırasında sakatlanma ihtimali en aza indirgenecektir.
- Yeterli Su Tüketimi
Egzersize başlamadan önce yeteri miktarda su tüketilmelidir. Egzersiz, kişinin terlemesine, dolayısıyla hızla su kaybetmesine sebep olan hareketleri içerisinde barındırır. Yeteri miktarda su tüketmeyen kişi, bu hareketleri yaparken kendisini iyi hissetmeyebilir. Ayrıca kişi az miktarda su tüketmişse daha fazla ve çabuk yorulacaktır.
- Yemek Düzeni
Egzersiz yapmadan en az 2 saat önce yemek yenilmelidir. Yemek yenildikten hemen sonra egzersize başlamak kişiyi çok rahatsız edecektir. Bu durum mide bulantısı yaratabilir.
Yemek yemeden, aç karın ile yapılan egzersizler de kişi üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Aç olan kişinin egzersiz sırasında kan şekeri düşebilir, kişi baş ağrısı ya da mide bulantısı yaşayabilir.
- Uygun Egzersiz
Kişi yapacağı egzersizi kendisine uygun seçmeli, gerekirse bi uzmandan yardım almalıdır. Aksi halde çeşitli sakatlanmalar ve sağlık sorunları yaşanabilir.
Egzersiz Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Egzersiz sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
- Dinlenme Aralıkları
Egzersiz yaparken kişinin kendisine dinlenme aralıkları vermesi gerekir. Egzersizin belirli noktalarında 30 saniyelik aralıklar vermeli, vücuduna zaman tanımalıdır.
- Dinlenme Günleri
Haftanın belirli günlerinde vücut dinlendirilmelidir. O gün antrenman yapılması gerekiyorsa oldukça hafif antrenmanlar tercih edilmelidir.
- Vücudu Tanımak
Kişi antrenman yaparken vücudun gidebileceği noktayı bilmeli, zorluğu ona göre arttırmalıdır. Yoğun antrenman programına alışık olmayan kişi, başlangıçta hafif antrenmanlar ile başlamalıdır.
Egzersiz Sonrasında Neler Yapılmalı?
Egzersiz sonrasında yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Soğumak
Kişi, egzersiz bittiği zaman ısınmış olan vücudu için soğutma egzersizleri yapmalı, nabzını, sıcaklığı normal düzeye indirmelidir.
- Duş
Egzersiz sonrası duş almak kasları rahatlatacaktır. Bu sayede kişi kendini daha zinde hissedecektir. Egzersiz sonrası alınan soğuk duş, kas ağrılarını dindirir ve kasları rahatlatır.
- Su İçmek
Egzersiz yapmak, sıvı kaybına sebep olur. Egzersiz sırasında yoğun sıvı kaybeden vücut için su takviyesi yapmak sağlık için çok önemlidir.
Egzersiz Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Egzersiz yapmanın faydaları şu şekildedir:
- Diyabet, obezite gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
- Sağlıklı kilo almayı ve vermeyi sağlar.
- Vücut direncini arttırır.
- Esnekliği arttırır.
- Vücut duruş bozukluklarını düzeltir.
- Vücudun kendi kendisini temizlemesine yardımcı olur.
Egzersiz Yapmanın Psikolojik Faydaları Nelerdir?
Egzersiz yapmanın psikolojik faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Egzersiz yapmak kişiye hem fiziksel hem zihinsel fayda sağlar.
Egzersiz yapmanın psikolojik faydaları şu şekildedir:
- Kişi kendisini daha iyi hisseder.
- Egzersiz yapan kişinin enerjisi artar.
- Kişinin kendisine vakit ayırmasını sağlar.
- Kişide başarma duygusunu geliştirir.
- Birden fazla kişiyle yapılan egzersizler sayesinde iletişim, uyum yetenekleri artar.