Düşük Kalorili Yiyecekler, Meyveler ve Sebzeler (Tok Tutan Az Kalorili Şeyler)

Sağlık

11 Ağustos 2022

Düşük Kalorili Yiyecekler, Meyveler ve Sebzeler (Tok Tutan Az Kalorili Şeyler) cover

Düşük kalorisi olan yiyecekler diyet döneminde kilosuna dikkat kişilerin tüketmek istediği tarzda gıdalardır. Sık yendiği halde kilo aldırmayacak bu yiyecekler sahip oldukları düşük kalori sayesinde bünyeye ağır gelmez. Bu sayede kilosuna dikkat eden kişiler tarafından pek çok öğünde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Düşük kaloriye sahip olan yiyecekler daha çok yeşil bitkilerden oluşsa da ilk duyulduğunda insanı şaşırtabilecek bazı yiyecekler de bu kategoride yer alır. Kilo durumunu korumak isteyenler için düşük kalorili yiyecekler şu şekildedir:

  • Patlamış Mısır: Yağsız ya da az yağ ile yapılan patlamış mısır çok düşük bir kaloriye sahiptir. Bünyesinde yüksek miktarda lif bulunduran patlamış mısır toplam 94 kaloriye sahiptir.
  • Bitter Çikolata: Tatlı sevenlerin tercihini kullanabileceği bu çikolata düşük bir kaloriye sahiptir. Günde en fazla iki parça tüketildiği taktirde tatlı krizinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ton Balığı: Doğrudan ya da salataya eklenerek tüketilebilen ton balığı düşük kalorisi ile sorun yaratmaz.

Düşük Kalorili Meyveler Hangileridir?

Düşük kalorisi olan meyveler doğal yapılar sayesinde fazla kilo aldırmaz. Meyveler yapı gereği yüksek şeker oranına sahiptir. Bazılarında şeker oranı daha düşük olduğu için kalori seviyesi alt bir sınırda seyreder. Üstelik meyvelerin bünyesinde çok miktarda su olduğundan vücuda son derece yararlıdır. Düşük kaloriye sahip olan bazı meyveler şu şekildedir:

  • Kuru Üzüm: Normal zamanlarda da sağlıklı olduğu için tüketilmesi önerilen kuru meyve düşük kaloriye sahip olduğu için diyet dönemlerinde tercih edilebilir. 
  • Muz: Diyet döneminde muz tercih etmek tokluk hissi açısından büyük bir önem arz eder. Özellikle spor yapanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği bu meyve büyük bir potasyum kaynağıdır.
  • Karpuz: 100 gramı içinde yalnızca 30 kalori bulunan karpuz metabolizmayı hızlandırıp toksinleri atmayı sağlar.
  • Greyfurt: C vitamini dendiğinde akla ilk gelen meyvelerden biri olan greyfurtun 100 gramı içinde yalnızca 42 kalori vardır.

Düşük Kalorili Sebzeler Hangileridir?

Düşük kalorisi olan sebzeler bol miktarda bulunur. Doğal olarak son derece sağlıklı ve besleyici olan sebzelerin bünyesindeki kalori miktarı son derece düşüktür. Özellikle yeşil sebzeler kilosuna dikkat eden kişiler tarafından diye dönemlerinde gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. Düşük kalorili yiyecekler içinde bulunan bazı sebzeler şu şekildedir:

  • Patlıcan: Izgara ya da fırında pişmiş olarak tüketildiğinde oldukça hafif olan patlıcanın bir porsiyonunda 24 kalori yer alır.
  • Lahana: Yiyebileceğiniz en düşük kalorili yiyeceklerin başında gelen lahananın 100 gram başına kalorisi yalnızca 25’tir.
  • Kereviz Sapı: Enfes bir lif ve su kaynağı olan bitkinin 100 gramında sadece 16 kalori bulunur.

Düşük Kalorili Tatlılar Hangileridir?

Düşük kalorisi olan tatlılar doğal malzemelerle yapılan tariflerdir. Tatlı tüketmek isterken kilosunu korumak isteyenler için pek çok seçenek bulunur. Bu seçeneklerden bazıları şu şekildedir:

  • Avokado Chia Tohumu Pudingi: 35 dakika pişme süresi olan bu az malzemeli pudingin porsiyonu sadece 70 kaloridir.
  • Fit Magnolia: Tam buğday unu, yulaf ezmesi ve muz dilimleri ile kolay bir şekilde hazırlanan bu tarif son derece düşük bir kaloriye sahiptir.
  • Yulaflı Bar: Spor yapan kişilerin sıklıkla kullandığı bu bar 165 kaloridir.

Düşük Kalorili İçecekler Hangileridir?

Düşük kalorisi olan içecekler doğal gıdalarla hazırlanan hafif tariflerden oluşur. Özellikle yaz aylarında rahatlıkla tüketilebilen soğuk içeceklerden oluşan bu içecekler doğal malzemeler nedeniyle son derece düşük bir kaloriye sahiptir. Düşük kalorili yiyecekler ile birlikte iyi giden bu içeceklerin bazıları şu şekildedir:

  • Limonlu Soğuk Yeşil Çay: Sadece limon, yeşil çay ve su ile yapılan bu içecek yaklaşık 80 kaloridir.
  • Mineral İçeceği: Mineralin içine kefir, nane yaprağı ve salatalık eklenerek yapılan bu içecek 130 kaloridir.
  • Kahveli Bu Küpleri: İsteğe bağlı türde kahvelerin dondurulup bu küpü olarak sütün yanında tüketildiği bu tarif düşük kalorisi ile dikkat çeker.

Diğer Blok Yazıları