Domates Suyu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Sağlık

6 Haziran 2023

Domates Suyu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
 cover

Domates suyunun faydaları, saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Domates içerisinde bulundurduğu vitamin, mineral ve antioksidan özelliğiyle, vücuda yararlı olan bir sebzedir. Hemen hemen her mevsimde mutfaklarda yerini alır. Domatesin her zaman organik olanını bulmak her ne kadar zor olsa da, özellikle yaz aylarında tüketilmesinde büyük fayda olan bir besin kaynağıdır. Domates alternatif tıpta sıklıkla kullanılan doğal ürünler arasında gelir.

Domatesin genel anlamda vücuda ve özellikle cilde büyük katkısı bulunur. Birçok kişi cilt güzelleştirmek için birbirinden pahalı olan ürünlere para harcar. Oysa ki domates suyu sayesinde, doğal, güzel ve pürüzsüz bir cilde sahip olmam mümkün. Domates suyu faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Bu da hastalıklara karşı büyük oranda koruma sağlar.
  • Yüksek kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlarken kalp krizi riskini en aza indirir.
  • Cildin zararlı güneş ışınlarına karşı korunmasında etkilidir. Özellikle yaz aylarında zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılan domates suyu, güneş yanıklarına ve lekelerine karşı birebirdir.
  • Sindirim sistemini düzenleyerek, bağırsakların daha hızlı çalışmasına katkı sağlar. Kabızlık ve şişkinlik sorunu çekenlere iyi gelir.
  • Düzenli olarak tüketilen domates suyu göz sağlığının korunmasında etkilidir. Zararlı ışınların sebep olduğu görme bozukluklarını tedavi eder. 
  • Zengin bir lif kaynağı olan domates suyu, kilo vermede oldukça etkilidir. Birçok kişinin diyet listesi içecekleri arasında yer alır.
  • Enerji vererek, günlük hayatta daha aktif olunmasını sağlar.
  • Yara, yanık, sivilce vb. yerlere uygulandığı zaman çok çabuk iyileşmelerini sağlar.

Domates Suyu Nasıl Hazırlanır?

Domates suyu hazırlamak için, öncelikli olarak mevsiminde domates bulmak gerekir. Domates suyu çiğ ve kışlık olarak iki şekilde hazırlanabilir. Çiğ domates suyu hazırlamak için domatesler yıkanır. Sonrasında kabukları soyularak küçük küçük dilimlenir. Dilimlemeden sonra parçalar robottan geçirilir. Domates suyu hazır.

Kışlık domates için aynı şekilde domatesler yıkanarak temizlenir. Sonrasında yine kabukları soyularak dilimlenir ve tencereye alınır. Üzerine istenen baharatlar ve tuz eklenir ve yaklaşık 4-5 saat bu şekilde bekletilir. Baharatlar iyice domatesle harmanlanacak ve suyunu salacaktır. Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağa alınarak en kısık ayarda yavaş bir şekilde kaynatılır. Kaynayan domatesler robottan geçirilerek iyice ezilir. Hazırlanmış olan sos sıcak bir şekilde kavanozlara doldurulur ve kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Hazırlanan sos soğuduktan sonra, rutubetsiz ve güneş almayan bir ortamda saklanır.

Domates Suyu Nasıl Tüketilir?

Domates suyu iki farklı şekilde tüketilebilir. Çiğ domates suyu hazırlandıktan sonra meyve suyu şeklinde tüketilir. Domates suyu hazırlandıktan sonra, tadının bozulmaması için anında tüketilmesi gerekir. Ayrıca domates suyunun anında tüketilmesi, içerisindeki vitamin ve minerallerin vücuda sağlıklı bir şekilde girmesini sağlar. Bekleyen domates suyunun tadında değişiklikler meydana gelebilir.

Pişirerek hazırlanmış domates suyu ise, genellikle kış aylarında domates bulmak çok zor olduğu için, kışın yemek hazırlanırken kullanılır. Bu şekilde yemekler çok daha lezzetli olur.

Domates Suyu Ne Kadar ve Nasıl Tüketilmelidir?

Domates suyunun ne kadar ve nasıl tüketileceği, ne şekilde tüketilirse faydalı olacağı domates duyu severler tarafından sıklıkla merak edilen konuların başında gelir. Domates suyu hem doyurucu hem de çok lezzetli olan bir içecektir. Günün her saatinde tüketime uygundur. Günlük olarak önerilen tüketim oranı yaklaşık 2 bardak kadardır. 

Domates suyunu günlük olarak 2 bardak tüketilmesi, vücudun alması gereken vitamin ve mineralleri fazlasıyla karşılar. Domates suyunun içerisinde büyük oranda lif bulunur. Bundan dolayı domates suyu, büyük oranda tokluk hissi verir ve kilo alımının önüne geçer. Bu nedenle birçok diyet listesinin de vazgeçilmez içeceğidir.

Domates Suyu İle Neler Yapılır?

Domates suyu ile birçok yemek çeşidi yapılabilir.  Domates suyu birçok yemekte kullanılan oldukça sağlıklı bir sostur. Domates suyu kullanarak çok güzel ve nefis çorbalar yapılabilir. 

Fırında, tencerede ya da tavada pişirilen yemeklerin sularını daha lezzetli hala getirmek için yine domates suyundan faydalanır. Kızartmalar, sebze ve et yemekleri bunlara örnek verilir.

Makarna ve pilavların soslarını lezzetlendirmek ve zenginleştirmek için de domates suyu kullanılır. Birbirinden renkli ve lezzetli pilav ile makarnalar bu şekilde sofralara renk katar.

Birçok pizza yapımında pizza sosu olarak yine domates suyundan faydalanabilir. Pizzaları hem daha lezzetli hale getirecek hem de renk katacaktır.

Ete, köfteye ve balığa farklı soslar ve tatlar katmak için de, domates suyundan faydalanır. Domates suyunun içerisine birbirinden çeşitli baharatlar katarak, leziz tarifler elde edilir. 

Domates Suyu Besin Değerleri Nelerdir?

Domates suyunun besin değerleri, domates suyu tüketmeyi seven birçok kişi tarafından merak edilir. Özellikle diyet listelerinin vazgeçilmez içeceği olan domates suyu A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Domates suyunun içerisinde potasyum ile mangan mineralleri çok fazla bulunur. Domates suyu ayrıca yüksek antioksidan içerdiğinden dolayı, vücuttaki birçok hücreyi tedavi eder. 

1 su bardağı domates suyunda 30 kalori bulunur. Ayrıca 4.2 gram karbonhidrat ile 1.63 gram protein vardır. 1 bardak domates suyu 0.34 gram yağ içerir.

Faydası saymakla bitmeyen domates suyu hemen hemen her sofrada bulunması ve tüketilmesi gereken bir meyve suyudur. Sağlıklı olmak ve hücrelerinin yenilenmesini isteyen herkesin şiddetle içmesi uzmanlar tarafından büyük oranda tavsiye edilir.

Diğer Blog Yazıları