Dizdeki ödem nasıl geçer? Ne iyi gelir? Kaç günde geçer?

Sağlık

10 Mayıs 2023

Dizdeki ödem nasıl geçer? Ne iyi gelir? Kaç günde geçer? cover

Ödem, vücudun çeşitli bölgelerinde sıvı birikmesine bağlı olarak ortaya çıkan şişkinlik olarak tanımlanabilir. Ödem oluşumu çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülse de genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Ödem, vücudun belli bir bölgesinde görülebilir ya da vücudun birçok bölgesinde aynı anda ortaya çıkabilir. Dizdeki ödem ya da bilinen diğer adıyla eklem efüzyonu, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve çözümü olan bir sorundur. Elbette ödeme müdahale edilmeden önce altında yatan neden araştırılmalıdır. Ödemin nedeni dönemsel faktörler ya da çeşitli rahatsızlıklar olabilir. 

Dizde ödem belirtileri neler?

  • Dizin çevresinde oluşan gerginlik, kızarıklık ve şişlik dizde ödem belirtisidir. 
  • Dizde hassasiyet ve ağrı ödem belirtisidir. Hissedilen ağrı ve hassasiyet hareket esnasında daha çok hissedilebilir. 
  • Dizde ödem oluşumuna bağlı olarak dizde hareket kısıtlılığı meydana gelir. Bazı durumlarda siz hiç hareket ettirilemezken bazı durumlarda kısmen hareket ettirilir.
  • Ödemin oluştuğu dizin üstüne çökmek ve dize ağırlık vermek mümkün olmaz. Ödemin erken belirtilerinden biri çömelirken ya da dizlerin üstünde dururken hissedilen rahatsızlıktır.
  • Diz bölgesinde hissedilen katılık ve sertlik, dizde ödem belirtilerinden biridir. 
  • Dizde ödeme bağlı olarak diz bölgesinde sıcaklık hissi olabilir.

Dizde ödem neden olur?

  • Lenf bezi bozuklukları ve lenf bezi hastalıkları, dizde ödem oluşumuna neden olabilir.
  • Böbrek rahatsızlıkları dizde ödem oluşumuna neden olabilir.
  • Dolaşım sisteminde meydana gelen sorunlar dizde ödem oluşumuna neden olabilir
  • Dizdeki ödem bazen aşırı tuz tüketenlerde görülebilir. Tuzun sağlığa birçok zararı vardır ve yalnızca gerektiği kadarı tüketilmelidir.
  • Yaşlılık, birçok hastalığı ve sorunu tetiklediği gibi dizde ödeme de neden olabilir. Yaşlandıkça zayıflayan eklem bölgeleri çok daha savunmasız hale gelerek kısa sürede hasar görebilir. Bu nedenle yaşlı insanlarda dizlerde kireçlenme, dizlerde ödem, kamburluk, romatizma ve fıtık gibi rahatsızlıklara sık rastlanır.

Dizde ödeme ne iyi gelir?

  • Taze salatalık ve maydanoz, dizdeki ödemin iyileşmesine katkı sağlar. Özellikle maydanozun suda kaynatılarak içilmesi vücudun toksinlerden arınmasın yardımcı olur.
  • Muz ve ananas gibi meyveler dizde ödeme iyi gelir.
  • Bitkisel yağlar ya da masaj yağları kullanılarak diz bölgesine yapılan masajlar dizde ödeme iyi gelebilir.
  • Dizlerin sık sık hareket ettirilmesi ve uzun süre aynı pozisyonda kalınmaması gerekir. Dizlerin hareketsiz kalmaması ve aktif hale gelmesi dizde ödem oluşumu üzerinde etkilidir. 

Dizde ödem için bitkisel tedavi nasıl yapılır?

  • Önce sık sık kullanmak için kendinize bir kür hazırlayın. Bu kürün içindeki malzemeler size kalmış. Hindistan cevizi yağı, papatya yağı ve çam ağacı yağı birçok hususta oldukça etkili yağlardır. Kürünüzde bu yağları tercih edebilirsiniz. Önce birden fazla yağı bir araya getirip karıştırın ve karışımın içine toz tarçın koyun. Tarçın şart olmasa da gerek güzel kokusuyla gerekse çok faydalı olması dolayısıyla kullanılabilir. Karışımınızı hazırlarken macun kıvamına gelip gelmediğine dikkat edin. Karışım macun kıvamına geldikten sonra az miktarda alıp dizlere sürün ve masaj yapmaya başlayın. 
  • Ödem sorunu giderilene kadar her gün dizde biriken sıvıyı dağıtmayı deneyin. Bunu yapmak için ellerinizi kullanmanız yeterlidir. Önce tek elinizle dizlerinizi kavrayın ve dairesel hareketlerle masaj yapmaya başlayın. Ardından iki elinizi kullanarak dizlerinizdeki sıvıyı bacaklara doğru yavaşça itin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Düzenli olarak yaptığınız müddetçe ödem sorunu büyük ölçüde giderilebilir. 

Dizde ödem nasıl tedavi edilir?

Dizde ödem tedavisi çoğunlukla evde de uygulanabilen basit yöntemlerle tamamlanabilir. Örnek vermek gerekirse; doktorunuz size ağrı kesici kremler reçete edecek ve bu kremleri düzenli olarak kullanmanızı isteyecektir. Çoğunlukla gerek kalmasa da aniden başlayan ve bir süre devam eden eklem ağrıları için size ağrı kesici haplar da reçete edebilir. Sabah ağrı kesici krem sürdükten ya da ağrı kesici hap aldıktan sonra akşam saatlerinde dizlerinize buz kompres uygulayın. Buzların dizlerinizde birkaç dakika durması ve bu işlemin tekrarlanması olumlu sonuç alabilmek adına önemlidir. Bu sayede hem o bölgedeki kan akışının düzenlenmesine yardımcı olacak hem de ödem dolayısıyla ortay a çıkan şişliğin inmesini sağlayacaksınız. Ödemin olduğu bölgedeki gerginlik ve ağrı da bu yöntemle azaltılabilir. 

Dizde ödem nasıl önlenir?

  • Fazla tuz tüketiminden kaçının. Tuz, yalnızca vücutta ödem oluşmasına neden olmaz. Ödem oluşumunun yanı sıra tansiyonun yükselmesine de sebep olabilir. Bu nedenle vücudunda ödem olan, 60 yaş ve üstünde olan, tansiyon hastası olanların tuz tüketimini sınırlandırmaları hayati önem taşır.
  • Bol bol su tüketin ve dengeli beslenin. Hazır gıdalar yerine sağlıklı ve içeriğini iyi bildiğiniz yemekleri tercih edin.
  • Yalnızca sorun olduğunda değil belirli aralıklarla vücudunuzun hassas bölgelerine masaj yapın. Masaj yaparken ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi olan kremleri ya da yağları kullanırsanız daha etkili sonuç alabilirsiniz.

Dizdeki ödem lenf bezi hastalıkları ya da böbrek hastalıkları dolayısıyla ortaya çıkıyorsa bu hastalıkların tedavisine en kısa sürede başlanmalıdır. Eğer devam eden bir tedavi süreci varsa tekrar gözden geçirilmelidir.

Diğer Blog Yazıları