Dizdeki kireçlenme nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

10 Mayıs 2023

Dizdeki kireçlenme nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Kireçlenme, eklem bölgelerinde meydana gelen ve yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Özellikle dizde kireçlenme belli bir yaşın üstündeki insanların çoğunda görülen bir rahatsızlıktır. Vücuttaki eklem bölgelerinin ve kasların sağlıklı olabilmesi için aktif olması gerekir. Vücutta aniden ortaya çıkan sorunların en önemli kaynağı yaşam ve beslenme şeklidir. Kireçlenmeye zemin hazırlayan etkenlerden biri de yaşam ve beslenme şeklidir. Bu nedenle kireçlenme de dahil olmak üzere tüm rahatsızlıkların tedavisine ek olarak beslenme ve yaşam şekline özen gösterilmelidir.

Dizde kireçlenme belirtileri neler?

Dizde kireçlenme belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Dizlerde şişkinlik, dizde kireçlenme belirtilerinden biridir.
  • Hareket kısıtlılığı, dizde kireçlenme belirtilerinden biridir. Hastalar dizlerini kırarken ve otururken zorlanırlar.
  • Diz ağrısı dizde kireçlenme belirtilerinden biridir. Bu belirti özellikle 60 yaş ve üstündeki hastalarda sık görülür.
  • Dizde kireçlenmeye bağlı olarak diz bölgesinde şiddetli ağrı meydana gelebilir. Yürürken, otururken ve merdiven çıkıp inerken ağrının şiddeti artar. 
  • Dizde kireçlenme sorunu olan hastalarda dizler hareket ettirilirken krepitasyon görülebilir. Krepitasyon, hareket sırasında eklemlerden gelen sesler olarak tanımlanabilir.
  • Dizde kireçlenmeye bağlı olarak hareket sırasında dizde kilitlenme ve tutulma görülebilir. Hastalar hareket sırasında dizlerinin tutulduğunu ve hareket ettirmekte zorlandıklarını dile getirirler.
  • Dizlerinde kireçlenme sorunu olan hastalar çömelmekte ve çömeldikten sonra doğrularak ayağa kalkmakta oldukça zorlanır. 

Dizde kireçlenme neden olur?

Dizde kireçlenme nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Obezite, dizde kireçlenme nedenlerinden biridir.
  • Genetik yatkınlık, dizde kireçlenme nedenlerinden biridir.
  • Diz bölgesindeki eklemlerin fazla kullanılması dizde kireçlenme nedenlerinden biridir. Eklemlerin fazla kullanılmamasının zararları olduğu kadar fazla kullanılmasının da zararları vardır. Uzun vadede çok sık kullanılan eklemler aşınır ve bu eklemlerin bulunduğu bölgelerde çeşitli sorunlar meydana gelir.
  • Genetik yatkınlık, dizde kireçlenme nedenlerinden biridir. Ailesinde ödem sorunu olan genç bireylerde vücudun çeşitli bölgelerinde ödem oluşumu görülebilir. 
  • İlerleyen yaşlarda ödem oluşumu daha sık görülür. Yaşlılık, dizde kireçlenme nedenlerinden biridir.

Dizde kireçlenmeye ne iyi gelir?

Dizde kireçlenmeye iyi gelen şeyler şöyle sıralanabilir;

  • Hafif tempolu yürüyüş ve egzersiz, dizde kireçlenmeye iyi gelir. Normal şartlarda dizde kireçlenme sorunu olanların da olmayanların da haftada birkaç gün egzersiz yapması gerekir.
  • Hemen hemen her evde bulunan sıcak su torbaları dizde kireçlenmeye iyi gelir. Su torbasının birkaç dakika boyunca diz bölgesinde tutulması, dizlerin rahatlamasına neden olur. Sıcak su torbasına ek olarak diz bölgesine buz kompres de uygulayabilirsiniz. Sıcağın ve soğuğun romatizma, eklem rahatsızlıkları ve kas rahatsızlıkları üzerinde etkisi büyüktür.
  • Diz bölgesine masaj yağlarıyla masaj yapmak, dizlerin rahatlamasına neden olur. Diz bölgesinden başlayan masajı bacaklarınıza doğru yaparsanız dizinizdeki kireçlenmenin yol açtığı sorunların giderilmesini sağlayabilir.

Dizde kireçlenme için bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Dizde kireçlenme için bitkisel tedavi yapılırken çeşitli bitki çayları, bitkisel yağlar ve kremler kullanılır. Birçok doğal malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen kürler insan vücuduna oldukça yararlıdır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, tavsiye edilen her şeyin rastgele kullanılmaması gerektiğidir. Her insanın bünyesinin ve cilt yapısının farklı olduğu unutulmamalıdır. Hazırlanan karışımlar bazı insanlarda olumlu sonuçlara vesile olurken bazı insanlarda alerjik reaksiyon başta olmak üzere çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle hazırlanan kürlerin mutlaka doktorlar tarafından onaylanmış olması ve tedavi destekleyiciler olarak kullanılıyor olması gerekir. 

Dizde kireçlenme nasıl tedavi edilir?

Dizde kireçlenme tedavisi için uygulanan yöntemler şöyle sıralanabilir;

  • İlk etapta ağrı kesicilerle dizdeki ağrının giderilmesi sağlanır. Ağrı kesiciler çoğunlukla rastgele kullanılsa da bu sanıldığından daha sakıncalı bir durumdur. Kullanılacak olan ağrı kesiciyi doktor belirler ve dozajını duruma göre ayarlar.
  • 60 yaş ve üst hastalarda düzenli masaj önerilirken fizik tedavi de başlayabilir. Birçok bulguya göre ilerleyen kireçlenmelerde dahi düzenli masaj ve fizik tedavi ile birçok hasta kısmen de olsa rahatlamıştır.
  • Doktor gerekli görülürse diz bölgesindeki eklemlere sıvı enjekte edecektir. Eklem içi kayganlaştırıcı sıvı enjeksiyonu adı verilen bu yöntemde diz bölgesinde bulunan eklemlere hyoluronik asit enjekte edilir ve böylece eklem sıvısının desteklenmesi sağlanır.
  • Eğer kireçlenme dizde ve diz çevresinde şişmeye yol açıyorsa diz bölgesindeki eklemlere kortizon enjekte edilebilir. Eklem içi kortizon enjeksiyonu olarak adlandırılan bu yöntemin başarı oranının yüksek olduğu söylenebilir. 

Dizde kireçlenme nasıl önlenir?

Dizde kireçlenmeyi önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Her gün olmasa da haftada birkaç gün düzenli yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle dizlerinizi çalıştıran egzersizlere ağırlık verin.
  • Diz bölgesini sık sık ovun ve bitkisel yağlarla diz bölgesine masaj yapın.
  • Uzun süre hareketsiz kalmayın ve hareketli bir yaşam sürmeye kendinizi alıştırmaya çalışın.
  • Masa başı bir işiniz varsa ve gününüzün çoğunu oturarak geçiriyorsanız oturduğunuz süre boyunca dizlerinizi belirli aralıklarla oynatmaya çalışın. Molalarda mutlaka kalkıp yürüyün ve yanlış pozisyonda oturmayın.
  • Fazla kilonuz varsa fazla kilolarınızdan kurtulun ve sağlıklı beslenmeye çalışın. Kilolu insanların bacaklarına binen yük oranı daha fazla olduğu için fazla kiloların verilmesi önemlidir. 

Dizlerinizde ağrı hissediyor ve genel olarak kendinizi kötü hissediyorsanız dizlerinizi yakından inceleyin. Dizlerinize ve diz çevresine dokunarak kontrol edin. Dizde kireçlenme hassasiyete, ağrıya ve şişkinliğe neden olacağı için kireçlenme ihtimalinden şüphe ettiğiniz durumlarda mutlaka bir doktora gidin.

Diğer Blok Yazıları