Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Neye İşarettir? Diz Ağrısı Nedenleri Neler? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağlık

15 Haziran 2022

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Neye İşarettir? Diz Ağrısı Nedenleri Neler? Diz Ağrısı Nasıl Geçer? cover

Diz ağrıları, gün içinde en sık kullanılan diz eklemleri üzerinde meydana geldiği için, oldukça sık görülen bir durumdur. Diz ağrılarının nedeni, pek çok faktöre bağlı olarak çeşitlenmiştir. Çok uzun süreler ayakta kalmak diz eklemlerinde ağrıya sebep olurken, kireçlenme gibi hastalıklar da diz ağrılarının en önemli nedenlerinden biridir. Diz ağrıları, genellikle ilerleyen yaşlardaki kişilerde meydana gelir. Bunun en büyük sebebi ise, yaş ilerledikçe liflerin zayıflaması ve eklemlerin zarar görmeye daha açık olmasıdır.

Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gün içinde meydana gelebilecek, orta ya da büyük ölçekli kazalar, özellikle diz bölgesi üzerinde hasar bırakabilmektedir. Bu kazalar, açık yaralara sebep olduysa, bu yaralar tamamen kapanana kadar, diz bölgesinde meydana gelen ağrı devam edebilir.
  • Diz ağrıları, özellikle temas sporları ile uğraşan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Profesyonel ya da amatör şekilde yapılan spor dallarında, kas gruplarının çok fazla yorulması sonucu meydana gelen kas ağrıları, zamanla diz ağrılarına dönüşebilir. Bunun için spor yapan kişilerin kaslarına aşırı yükleme yapmamaları ve yorulan kaslarını dinlendirmeleri gerekmektedir.
  • Fazla kilolar, direkt olarak vücudun taşıyıcı kolonu olan dizler üzerinde yüklenme yapmaktadır. Bu sebeple, fazla kilosu olan kişilerin ideal kilolarına düşerek, dizlerine binen ağırlığı azaltması gerekmektedir.

Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz ağrısının geçmesi için, kişilerin düzenli olarak kuvvetlendirici egzersizler yapmaları gerekmektedir. Bu egzersizlerin dışında, bazı doğal kürlerden yararlanılarak da diz ağrıların geçmesi sağlanabilir.

  • Bamya Tohumu Çayı: Diz ağrılarının sebeplerinden biri de dizlerin eklemleri arasında bulunan sıvıların zaman içinde kaybolması ve eklemlerinin birbirine sürtünerek aşınmasıdır. Bamya tohumundan yapılan çayların tüketilmesi, diz eklemleri arasında kaybedilen sıvıların kısa zaman içinde tekrar oluşmasını sağlar. Bamya tohumu, pek çok aktardan kolay şekilde temin edilebilmektedir.
  • Diz ağrılarının azaltılabilmesi için uygulanabilecek etkili yöntemlerden biri de bitkisel yağlar ile masaj yapılmasıdır. Özellikle zencefil ve zerdeçal bitkilerinden elde edilen yağlar, ayrı ayrı ya da karıştırılarak uygulanabilir. Diz ağrısının son bulmasını sağlayan bu yağlar, kişilerde meydana gelen ağrı kaynaklı yürüme problemlerinin de önüne geçer.

Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrısı tedavisi için genellikle dinlenmek önerilmektedir. Diz ağrılarının nedeni, uygulanan tedavinin belirlenmesi açısından önemidir. Eğer diz ağrısı, iltihap ya da kireçlenme kaynaklı meydana geliyorsa, ağrıyan bölgeye ısı pedi uygulaması yapılması, ağrının hafifletilmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmaktadır. Isı pedleri, 20 dakikadan daha uzun tutulmamalı ancak gün içerisinde 5 ya da 6 kez uygulanmalıdır. Zorlama ya da kas yorulması kaynaklı ağrılarda soğuk kompres uygulaması yapılması, ağrının ve ağrı kaynaklı oluşabilecek şişliğin önlenmesini sağlamaktadır.

Diz üzerinde meydana gelen hasarın ve ağrının şiddetinin oranına göre, ağrı sahibi kişiler fizik tedavi uzmanlarına yönlendirilebilir. Fizik tedavi uygulamaları, bölgede yayılan ağrının dindirilmesini sağlarken, aynı zamanda kasların sağlamlaştırılması için de etkilidir. Fizik tedavinin çözücü olmadığı hastalarda, dizde bulunan hasarın büyüklüğüne göre, ameliyat kararı da verilebilir.

Diz Ağrılarından Nasıl Korunulur?

Diz ağrısından korunmak içinbazı zararlı alışkanlıkların değiştirilmesi gerekmektedir. Hareketsiz bir yaşam sürülüyorsa, günlük rutinlerin içine hareketler katılmalıdır. Diz ağrılarının nedeni arasında kontrolsüz hareketler de yer alır. Diz sağlığını korumak için şunlar yapılabilir:

  • Dizlere fazla yük bindirmemek için kilo kontrolü sağlanmalıdır.
  • Düzenli diz egzersizleri yapılarak diz ve uyluk kasları güçlendirilmelidir. Günde 30 dakika egzersiz yapmak, kasların güçlendirilmesi için yeterli olabilmektedir. Otururken dizlerin sıkıştırılması, buz kasların güçlendirilmesi üzerinde etkili olan basit yollardan biridir.
  • Diz yaralanmaları osteoartrit oluşması riskini artırmaktadır. Dizlerde yaralanma riskinin daha az olduğu sporlar yapılmalıdır. Egzersizin istikrarlı ve düzenli şekilde yapılması, ağır egzersizler yapmaktan daha etkili bir yoldur. Esnekliği artıran, yürüme, yüzme, pilates ya da yoga gibi sporlar tercih edilebilir.
  • Dizin 90 dereceden fazla bükülmesi, diz ağrılarının oluşumuna sebep olabilmektedir. Günlük rutin hareketler ya da sporlar sırasında, diz ile ayağın aynı dizilimde olmasına dikkat edilmelidir. Spor sırasında ağrı hissediliyorsa, egzersize ara verilmeli ve ayaklar uzatılarak dizin dinlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu sırada dize ağırlık bindirmeyen egzersizler yapılabilir. Ağrı iki hafta içinde geçmezse, bir doktora danışılmalıdır.

Diğer Blok Yazıları