Dengeli Beslenme Nedir Ve Nasıl Olur? Dengeli Beslenme Örnekleri

Sağlık

11 Ağustos 2022

Dengeli Beslenme Nedir Ve Nasıl Olur? Dengeli Beslenme Örnekleri 
 cover

Dengeli beslenme olarak bilinen diyetler, kadın veya erkeklerin gün içinde tüketmeleri gereken tüm besin gruplarından vücutlarının ihtiyacı kadarını tüketmeleri amacı ile hazırlanan programlardır. Dengeli beslenme eylemi, genellikle zamanla alışkanlığa dönüşmesi amaçlanan bir durumdur. Bu programlar ile beraber uzunca bir süre beslenen kişiler, işlenmiş gıdalar gibi zararlı olan besinlerin tümünden uzak durmaya da başlarlar. 

Dengeli Beslenme Nasıl Olur?

Dengeli beslenmek isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı temel noktalar şöyle sıralanabilir: 

  • Alkol tüketiminin bırakılması veya minimum seviyeye indirilmesi gereklidir. 
  • Günlük olarak alınan enerjilerin miktarlarına dikkat edilmelidir. Vücut ihtiyacından fazla enerji alımı, beslenme sağlıklı gibi görünse de genellikle fazla kilo alımına neden olabilir. 
  • Protein ve karbonhidrat ile beraber tüketilen yağ oranlarına da dikkat edilmesi gereklidir. Yağ tüketimleri genel olarak doymamış yağlar ile yapılmalıdır. 
  • Sebze ve meyveye gün içinde minimum 2 porsiyon kadar yer verilmelidir. 
  • Kızartma ve yağlı şekilde pişirme yerine, tüketilmek istenen her besinin haşlama, buğulama, fırın ya da ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinden tercih edilmesi gereklidir. 
  • Özellikle rafine şeker tüketiminin minimuma indirilmesi gereklidir. Mümkün olduğu kadar şeker ile beraber diğer işlenmiş ürünlerden de uzak durulmalıdır. 
  • Özellikle yaz aylarında günlük tavsiye edilen sıvı miktarının tüketilmesi gereklidir. Vücudun susuz kalması, sağlıklı beslenme için tercih edilen bir durum değildir. 
  • Dengeli beslenmeye başlanmasından sonra mutlaka düzenli egzersizlerin yapılmasına dikkat edilmesi gereklidir. 

Dengeli Beslenme Örnekleri Nelerdir? 

Örnek olarak hazırlanmış dengeli beslenme programının bir günlük yemek listesi, şöyle sıralanabilir: 

  • Sabah

1 yumurta

Süzme peynir

Domates, salatalık, yeşillik

Tam buğday ekmeği

  • Ara öğün 

1 orta boy armut

  • Öğle

Unsuz kremasız 1 kase mercimek çorbası

Izgara balık

Salata

  • Ara

3 gün kurusu kayısı

Çiğ badem

  • Akşam

Zeytinyağlı bulgurlu ıspanak

Yoğurt

  • Ara

Ceviz 

Dengeli Beslenmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Dengeli beslenebilmek için tüketilmemeye dikkat edilmesi gereken ürünler arasında hazır ve işlenmiş tüm gıda grupları yer alır. Alkol ve sigara kullanımı da genellikle dengeli beslenmeye engel olan durumlar arasında yer alır. Her gün yalnızca sağlıklı beslenmek için değil sağlıklı olabilmek için de en az 2,5 litre su içilmelidir. 2,5 litre üzerinde tüketilmek istenen su miktarları kişilerin kilolarına göre belirlenmektedir. Kilo arttıkça tüketilmesi gereken su miktarı da arttırılmalıdır. Bunların yanında, öğünlerde sebzeye tüketilen protein ürünlerinin en az 3 katı kadar yer verilmelidir. Her öğün için tıka basa yemek yenmemesi gereklidir. 

Dengeli Ve Düzenli Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Dengeli beslenmek isteyen kişilerin uygulamaları gereken beslenme düzeni, vücut tiplerine ve ihtiyaçlarına göre değişir. Her kişinin vücut ihtiyaçları farklı olacağından doğrudan sağlıklı beslenme için bir programın kendilerine verilmesi uygun değildir. Kişiler için yapılması gereken tüm tahlillerin yapılmasından sonra beslenmelerinin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kendilerine kilo aldırmayacak bir program içinde olmaları, yani günlük aldıkları enerji miktarının kendileri için kilolarını koruyacak seviyede olmaları gereklidir. 

Sağlıklı Ve Dengeli Beslenmek İçin Neler Yemeliyiz? 

Dengeli bir şekilde beslenebilmek için aslında her besin türünden tüketilmesi gereklidir. Dengeli beslenmek isteyen kişiler için verilen programlarda protein içerikli ürünler ile sağlıklı karbonhidrat kaynaklarının tümü mevcut olmalıdır. Bunların yanında da, her iki tür besinlerden alınması gerektiğinden daha fazla vitamin yani sebze tüketilmesi gereklidir. 

Diğer Blok Yazıları