Dayanıklılık antrenmanı, sporcuların gerçekleştirecekleri karşılaşmalarda daha başarılı olabilmelerini sağlamaktadır. Bu antrenmanlar sayesinde, kişilerin kas gücü artar ve gelişme gösterir. Bu sayede, kişilerin daha yüksek performans elde edebilmesine imkan sağlanır. Dayanıklılık antrenmanları, farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Kişilerin ilgilendikleri spor dallarına göre çalıştırması ve güçlendirmesi gereken kas grupları farklılık göstermektedir. Bu nedenle, tercih edilecek olan dayanıklılık antrenmanları da farklılık göstermektedir.
Sporcuların tercih edebileceği dayanıklılık antrenmanları genellikle; kas gücünün gelişmesine yöneliktir. Bunun yanı sıra, gerçekleştirilen sporda kalp ve damar sağlığının korunmasını da sağlayan farklı antrenmanların uygulanması gerçekleştirilmektedir.
Dayanıklılık Antrenmanı Ne İşe Yarar?
Dayanıklılık antrenmanı, kişilerin karşılaşmaları sırasında rakiplerinden her zaman bir adım önde olmalarını sağlar. Oldukça fazla efor sarf edilmesi gereken spor dallarında kişilerin, kalp ritmini, nefes alışverişini ve kas yapılarının dayanma kapasitesini kontrol edebilmelerini sağlar. Gerçekleştirilen dayanıklılık antrenmanları ile ilgili kas yapısının normalden daha geç yorulması sağlanır.
‘Dayanıklılık antrenmanı ne işe yarar?’ sorusunun cevabı; kişilerin kendilerini farklı zorluk seviyelerine hazırlamaları olarak verilebilir. Yapılan antrenmanlar sayesinde, gerçekleştirilen spor karşılaşmalarında vücut kontrolünün sağlanması ve avantaj elde edilmesi gerçekleştirilir.
Dayanıklılık Antrenmanı Nasıl Yapılır?
Dayanıklılık antrenmanları arasında farklı egzersizler yer almaktadır. Kişilerin gerçekleştirdikleri spor branşına göre, geliştirmek istedikleri kas grubu belirlenir ve buna en uygun egzersizler seçilerek antrenman sırasında uygulanır.
‘Dayanıklılık antrenmanı nasıl yapılır?’ Sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Yavaş tempolu ve devamlı koşular,
- Hızlı tempolu ve devamlı koşular
- İnterval türü devamlı koşular,
- Yüzme,
- Stair climber,
- Spinning,
- Elliptical,
- Circuit çalışmaları,
- Kürek çekme
Dayanıklılık Antrenmanları Neden Yapılır?
Özellikle sporcuların karşılaşmaları sırasında daha güçlü ve dayanıklı olabilmeleri adına dayanıklılık antrenmanları yapılmaktadır. Bu sayede, kişilerin bütün vücut fonksiyonlarının güçlenmesi ve daha dayanıklı bir forma sahip olması gerçekleştirilmektedir. Kişiler antrenmanlarında yer verdiği dayanıklılık egzersizleri ile daha fazla enerji harcarken daha az ve geç yorulmalarını sağlamaktadır.
Dayanıklılık antrenmanının yapılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kişilerin; kalp, solunum ve dolaşım sistemlerinin daha verimli çalışmasını sağlamak için,
- Oksijen emme ve taşıma becerilerinin artması için,
- Kasların etkinliğinin artması için,
- Kasların daha güçlü bir yapıya sahip olması için,
- Aerobik enerji sistemleri aracılığı ile artan verimliliğinin ve üretilen enerjinin artması için,
- Solumun fonksiyonlarının direncinin artması için,
- Kalp ve damar sistemlerinin güçlenmesi için,
- Daha yüksek ve yoğun eğitimlere karşı dayanıklılık gösterebilmek için
Dayanıklılık Antrenmanının Fizyolojik Etkileri Nelerdir?
Dayanıklılık antrenmanı, kişilerin daha fazla güç ve efor sarf edilmesini gerektiren seviyelere karşı hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu antrenmanlar, kişilerin sahip olduğu bazı vücut sistemlerinin de gelişmesini sağlayarak, kişilerin daha avantajlı olmasına imkan sağlamaktadır. Özellikle, solunum sisteminin güçlendirilmesi, akciğerlerin, kalp ve damar sistemlerinin güçlendirilmesi kişilerin başarılı olabilmesi için oldukça önemli noktaları meydana getirmektedir.
Dayanıklılık antrenmanları sayesinde, kişiler sadece bu yetilerinin ve kas güçlerinin gelişmesini sağlamakla kalmazlar. Dayanıklılık antrenmanının fizyolojik etkileri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Vücudun toparlanma süresi kısalır,
- Vital kapasitenin artması sağlanır,
- Kalp güçlenir,
- Aktif kılcal damarların sayısında artış meydana gelir,
- Organizmanın enerji kapasitesi artar