D3 vitamini eksikliği, vücudun ihtiyacı kadar vitaminin alınmadığı durumlarda meydana gelmektedir. Vitaminler, vücut sisteminin çalışabilmesi adına gerekli olan gruplardır. D vitamini de vitamin grupları içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle vücuda düzenli olarak D vitaminin alınması gerekmektedir.
D vitaminin eksikliğinde, vücutta bazı belirtiler görülmeye başlanmaktadır. Bu belirtilerin, kişiler tarafından fark edilmesi ile önlem alınabilir ve D vitamini eksikliğine bağlı rahatsızlıkların meydana gelmesi engellenebilir. D3 vitamininin eksikliğinin belirtileri şunlardır;
- El ve ayak bileklerinde ağrıların meydana gelmesi,
- Omuz eklemlerinde ağrıların meydana gelmesi,
- Parmaklarda ağrı oluşumları,
- Değişen ruh halinin görülmesi,
- Depresyon,
- Uykusuzluk,
- Baş ağrısı,
- Saçlarda dökülme
D3 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
D3 vitamini de diğer vitamin grupları gibi günlük olarak tüketilebilen gıdalardan temin edilmektedir. Bu gıdaların tüketilmemesi, düzensiz beslenme gibi nedenlerden dolayı D3 vitamini eksikliği meydana gelebilir. Bunların yanı sıra, bazı fiziki ve genetik koşullarda D3 vitamininin eksik olmasına neden olmaktadır.
Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin temin edilebilmesi için tercih edilebilinecek en doğal yöntem, sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının edinilmesidir. D3 vitamini eksikliğine neden olan bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Kişilerin yeteri kadar güneş ışığı almaması,
- Gebelik,
- Obezite,
- Sadece takviye gıda olarak D3 vitamini tüketmek,
- Sürekli diyet ürünleri tüketmek,
- Koyu ten rengine sahip kişilerde D3 vitamini açık ten rengine sahip kişilere göre daha az bulunur,
- Sürekli kapalı alanlarda bulunmak,
- Cilt yüzeyinin sürekli kapalı kalması
D3 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
D3 vitamini eksikliğinin giderilmesi için bu vitamini içeren gıdaların tüketilmesine ağırlık verilmesi gerekmektedir. D3 vitamininin kişilerin sağlığı üzerinde oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle, bu vitaminin vücuda temin edilmesi oldukça önemlidir. Kişilerin D3 vitaminin eksikliğini fark ederek, hızlı bir şekilde önlem alması hem kemik sağlığı hem de hem de bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak gelişebilecek hastaların meydana gelmesi engellemek için önem taşımaktadır.
D3 vitaminin eksikliğinin giderilmesi için tercih edilebilecek gıdalar şunlardır;
- Balık yağı,
- Yağlı balık tüketimi,
- Karaciğer,
- Yumurta sarısı,
- Tereyağı,
- D3 vitamini içeren takviye gıdaların kullanımının tercih edilmesi
D3 Vitamini Eksikliğinin Neden Olabileceği Hastalıklar Nelerdir?
Vitamin gruplarının vücutta az miktarda bulunması ya da hiç bulunmaması, vücut sistemlerinin görevlerini yerine getirememesine neden olmaktadır. Vücut sistemlerinin görevlerini yerine getirememesi de kişilerin farklı hastalıklara yakalanmasını tetiklemektedir. Bu nedenle, tüm vitamin gruplarının vücudun ihtiyacı kadar günlük olarak tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.
D3 vitaminin eksikliğinin neden olabileceği hastalıklar başlıca şu şekilde sıralanabilir;
- Kemik erimesi,
- Kemik yapılarında bozulmaların meydana gelmesi,
- Kasların güçsüzleşmesi,
- Çocuklarda ise raşitizm rahatsızlığının meydana gelmesi
D3 Vitamini Ne İçin Kullanılır?
D3 vitamini, bazı rahatsızlıkların meydana gelmesinde tedavi amacı ile de kullanılmaktadır. Vücudun sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlamasının yanı sıra, tedavi edici özelliği ile de oldukça sık tercih edilmektedir. Tedavi amacı ile kullanımının tercih edildiği D3 vitamini, takviye gıda olarak üretilen formu ile kullanılmaktadır.
D3 vitamininin tedavi için kullanıldığı rahatsızlıklar şu şekildedir;
- Düşük paratiroid hormonu,
- Raşitizm,
- Kemik yumuşaması,
- Kemik erimesi,
- Böbrek yetmezliğine bağlı olarak kemikte meydana gelen değişimlerin olması,
- Kan fosfatının düşük olmasına bağlı olarak kemikte meydana gelen değişimlerin olması