D vitamini kullanma yöntemleri çeşitli seçenekler ile bulunur. Bu seçenekler arasında, damla ile kullanma, kapsül ile kullanma, ampul ve sprey olarak kullanma yer alır. Sadece D vitamini değil diğer vitaminler ve mineraller de bu yollar ile rahatlıkla alınabilir.
D Vitamini Ne Zaman Alınmalı?
D vitamini alınma zamanı kişinin beslenme alışkanlıklarına göre ya da kişinin vücudunda mevcut bulunan D vitamini miktarına göre değişiklik gösteren bir düzendir. Bu düzende kişiler doktorlara muayene olduktan sonra doktor tarafından belirlenen zaman aralıklarında ve yine doktor tavsiyesinde tüketilen gıdaların türüne göre akşam ya da sabah ve aç veyahut tok karnına alınmalıdır.
D Vitamini Sabah mı Akşam mı kullanılmalı?
D vitamini sabah mı alınır akşam mı sorusunun cevabı kişinin beslenme alışkanlıklarına ve bünyesine göre değişiklik gösterse de, yapılan araştırmalar sonucu akşam alınan D vitamini takviyesinin kişide uykusuzluk nedeni olduğu gözlemlenmiştir. Sabah alınan D vitamininin emilimi ve verimi daha yüksektir. Bu yüzden doktor tavsiyesi göz önüne alınarak sabah D vitamini almak daha faydalıdır. Ve sabah kahvaltı ile D vitamini almak kişilere düzenli D vitamini alma alışkanlığını kazandırır.
D Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?
D vitamini fazlalığı belirtileri vitamin fazlalığı durumunun tetiklediği komplikasyona göre değişiklik göstermek ile beraber genel olarak bir halsizlik durumu ve kalp ritminde bozukluk şikayetleri olarak tanımlanabilir.
D Vitamini Fazlalığı Vücuttan Nasıl Atılır?
D vitamini fazlasını vücuttan atmak için kişilerin doktor tarafından verilen tedavi yöntemine sıkı sıkıya uyması gerekir. İdrar söktürücü ilaçlar ve steroid içeren ilaçlar sayesinde D vitamini fazlalığı vücuttan atılarak kişi tekrar sağlığına kavuşabilir.
D vitamini fazlasının zararları oldukça fazla ve çeşitlidir. Farklı hastalıklar ve komplikasyonlar ile kendini belli eden D vitamini fazlalığı kişiler için oldukça tehlikeli bir durumdur ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kişilerin sağlıkları ve hayat kaliteleri adına geç kalmadan sağlık kuruluşuna giderek uygun bir tedavi görmeler şarttır.
D Vitamini Fazlasının Yan Etkileri Nelerdir?
Fazla D vitamini yan etkileri, durumun tetiklediği hastalıklara bağlı olarak değişiklik gösterse de, genel olarak bazı yan etkileri gören kişiler vücutlarında fazla D vitamini olduğundan şüphelenerek hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Bahsi geçen bazı yan etkiler şunlardır:
- İştahsızlık ve yeme bozuklukları
- Hazımsızlık ve mide ağrıları
- Yemek yeme isteğinin azalması, iştahsızlık
- İdrara çıkma sıklığında çok büyük oranda artış
- Kişinin sürekli sinirli ve gergin olması
- Kişinin kaslarında güçsüzlük ve zayıflık hissetmesi
- Normal içilen su miktarına rağmen aşırı derece susama
- Kişinin tansiyon değerlerinin normal değerlerin çok üzerinde olması
- Kişinin her zaman attığı idrardan daha fazla idrar atması
- Anoreksiya olarak bilinen yeme bozukluğu kaynaklı aşırı kilo verilmesi
- Düzenli olarak ya da atak şeklinde geçirilen mide ağrıları
- Kişinin normal kilo değerlerinin çok altına düşmesi
- Kişinin kalp ritimlerinde fark edilir düzeyde düzensizlik ve bozukluk
- Böbrek taşı
- Böbrek yetmezliği
- Uyuşukluk, refleks yavaşlamaları, tat alma sorunları, işitme bozuklukları, sıcaklık hassasiyeti, karıncalanma hissi vb. gibi sinirsel sorunlar
D Vitamini Ne Kadar Alınmalı Fazlalığı Neden Olur?
D vitamini fazlalık sebepleri birden çok kaynaklı olabilir. D vitamini fazlalığı kişiler için oldukça tehlikeli olmakla beraber nedenleri şunlardır:
- Tansiyon seviyesinin yüksek olması sebebi ile kullanılan ilaçlar D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
- Kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar kandaki D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
- D vitamini takviyelerinin normal seviyeden daha fazla alınması D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
- Gereğinden fazla dozda ve gereken süreden daha uzun süre D vitamini ilacı kullanmak D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
- Uzun süreli östrojen tedavisi görmek D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
- Antitüberküloz ilaçların kullanımı da bazı durumlarda D vitamini seviyesinin normal seviyenin üstüne çıkmasına sebep olur.
D Vitamini Fazlalığı Nasıl Teşhis Edilir?
D vitamini fazlalığı teşhis yöntemleri doktorlar tarafından dikkat ile yapılmalıdır. Bu teşhisin yapılma aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Doktor, D vitamini fazlalığı şüphesi duyduğu kişinin medikal geçmişini ve düzenli olarak kullandığı ilaçların adını ve listesini ister.
- Ardından doktor tarafından fiziksel muayene yapılır ve kişinin gördüğü komplikasyonlar hakkında sorular sorar.
- D vitamini fazlası teşhisini tam olarak koymak için doktor tarafından kan testi, idrar testi ve kemik durumunu incelemek için kemik röntgeni istenir.
- Ardından çıkan sonuçlar incelenerek teşhis konur.
Teşhis konulduğu andan itibaren kişiler tedaviye başlamalıdır ve tedavilerini dikkatli şekilde aksatmadan uygulamalıdır.
D Vitamini Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?
D vitamini fazlalığı tedavisi uzman doktorlar tarafından teşhis konulduktan sonra uygulanır. Tedavi aşamaları ve yöntemleri şöyledir:
- İlk etapta doktor tarafından ilaç kullanımı gerekliliğine bakılır.
- Eğer kişinin ilaç kullanmasına gerek yok ise, kişinin yemek rutini ve besin değerleri incelenerek fazla kalsiyum içermemesine dikkat edilir.
- Kişi eğer takviye olarak D vitamini alıyor ise, doktor tarafından bu takviyeler bıraktırılır.
- Eğer kişinin ilaç kullanması gerekiyor ise, kalsiyum salınımı baskılayıcı nitelikteki kortikosteroid ilaçlar ve bifosfonat ilaçlar kullanımı doktor tarafından önerilebilir.
- İdrar söktürücü ilaçlar da doktorlar tarafından önerilebilir.
- Steroid içeren ilaçlar da D vitamini fazlalığı tedavisinde kullanılabilir.