D vitamininin işlevleri arasında başlıca yer alan nokta kişinin kemik ve iskelet sistemini güçlendirmesidir. Bunun yanında birçok işlemde de aktif olarak rol alır. D vitamini görevleri kısaca aşağıdaki gibidir:
- D vitamininin insan vücudundaki başlıca görevi kalsiyum ve fosfor minerallerinin emilimini sağlayarak vücuttaki kalsiyum ve fosfor mineralleri dengesini düzenlemek ve sabit bir oranda tutmaktır. Kalsiyum ve fosfor emilimi vücut için oldukça önemli bir olaydır. Bu emilim olayı sayesinde kişilerin iskelet sistemi daha güçlü ve kişinin enerjisi daha yüksek olur. D vitamini eksikliği görülen kişilerin kalsiyum ve fosfor minerallerini emme düzeyi %10 ile %15 arasında değişir iken, D vitaminini tam ve sağlıklı olarak temin eden kişilerin kalsiyum ve fosfor mineralleri emme düzeyi %30 ile %80 değerleri arasında değişir.
- D vitamini böbrekler için de son derece önemlidir. Yeterli miktarda D vitaminine sahip olmak böbreklerde gerçekleşen ve ciddi sorunlar yaratabilen kalsiyum kaybı durumunun önüne geçer.
- Kişilerin kemik ve iskelet yapılarını güçlendirdiği için kemik direncini arttırır ve kişinin daha dayanıklı ve sağlam olmasını sağlar.
- Kan şekerinin ayarlanmasında karaciğerde aktif görev alan D vitamini, insülin üretiminde aktif olarak görev alır.
- Yapılan araştırmalara sonucu, doğru oranlarda ve düzenli olarak D vitamini alan kişilerin kanser hastalığına yakalanma ihtimalleri gözle görülür oranda düşer. Ayrıca yine D vitamini kansere karşı koruyucu rol oynar.
D Vitamini Vücutta Ne İşe Yarar?
D vitamini vücutta ne işe yarar sorusunun cevapları özetle şunlardır:
- Alınan kalsiyum ve fosfor minerallerinin bağırsaklarda emilmesi D vitamini görevleri arasındadır.
- Paratiroid hormonunun salgılanmasını önler. Bu hormon kemik erimesine neden olur.
- Vücutta kaslar için gerekli olan fosfor ve kalsiyum mineralleri dengesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kişilerin hasta olmasını önler.
- Hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıkları önlemede yardımcı rol oynar.
D Vitamini Nedir?
D vitamini vücutta oldukça önemli bir yeri olan ve yağ içinde çözünen bir vitamin türüdür. En önemli görevi de kalsiyum ve kemik sistemini düzenleyerek güçlendirmesidir. D vitamini üretilmesi için güneşe mutlaka ihtiyaç duyulur.
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D vitamini birden fazla besin türünde bulunan ve vücut için olmazsa olmaz nitelikteki bir vitamindir. D vitamini içeren besinler aşağıdaki gibidir:
- Balık
- Balık yağı
- Süt
- Et
- Karaciğer
- Yumurta
- Peynir
- Tereyağı
- Mantar
- Tahıllı gıdalar
D Vitamini bulunan besinleri daha detaylı incelemek için tıklayın.
D Vitamininin Doğal Kaynakları Nelerdir?
D vitamini doğal kaynakları besinler ve güneş ışığıdır.
D vitamininin kullanılması ve vücut açısından faydalı olması için güneş ışığı olmazsa olmazdır. Günlük 20 dakika güneş ışığı kollar ve bacaklar açık şekilde alınır ise, kişinin D vitamini ihtiyacı karşılanmış olur. Gerekli güneş ışığı miktarı kişinin deri rengi, yaşı ve var ise hastalıklarına göre değişiklik gösterebilir.
İlerleyen yaşlarda kişinin derisinde D vitamini yapımı oldukça azalır. Bu yüzden yaşı ilerlemiş kişiler ve deri rengi koyu tonlarda olan kişiler özellik ile kış aylarında daha fazla güneş ışığı almalıdır.
D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
D vitamini eksikliği nedenleri temel olarak birkaç başlık altında sınıflandırılabilir. Bu birkaç başlık şöyledir:
- Yeterli miktarda güneş ışığı almamanın yanında yeterli miktarda D vitamini içeren besin almamak
- D vitamininin bağırsaklardan emilim oranının düşmesi sonucu yeterli miktarlarda D vitamini emilmemesi
- Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerde D vitamininin etkin hallere dönüşememesi
- Kişinin tedavi amacı ile kullandığı bazı ilaçlar
D Vitamini Eksikliği Tedavipppsi Nasıl Yapılır?
D vitamini eksikliği tedavisi mutlaka ve mutlaka bir doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktor tarafından belirlenen D vitamini içeren besinler tüketilmesi ile bu eksikliğin önüne geçilebilir.
D VİTAMİNİ eksikliğini daha detaylı incelemek için tıklayın.