Crossfit Nedir ve Ne Anlama Gelir? Crossfit Ne Demek?

Performans

5 Aralık 2022

Crossfit Nedir ve Ne Anlama Gelir? Crossfit Ne Demek?
 cover

Crossfit, kişinin güçlenmesini sağlayan ve kondisyonunu arttıran bir antrenman programıdır. Crossfit, bütün vücudu ve kasları, en dengeli ve en verimli bir şekilde çalıştırır. Antrenmanlarda bütün kas grupları çalıştırılır. Antrenmanlarda yer alan egzersizler oldukça yoğun ve tempolu egzersizlerdir. Antrenmanlar genellikle çeşitli spor aletleri ile gerçekleştirilir. 

Crossfit kişinin dayanıklılığını sağlayan, kaslarının gücünü arttıran spor dalıdır. Burada önemli olan şeyler hız ve kondisyondur. Crossfit antrenmanlarına yeni başlayan kişiler kendileri için uygun antrenman programını uzman kişiler ile hazırlamalıdır. Crossfit kişinin motor becerilerini geliştirir. 

Crossfit Ne demek? 

Crossfit, yoğun ve zorlu antrenman programına sahip olan bir antrenman çeşididir. Burada amaç vücut dayanıklılığını ve kas kütlesini arttırmaktır. Crossfit antrenmanı yapan kişiler, en verimli şekilde sonuç alabilmeleri için haftanın en az 3 günü bu antrenmanı gerçekleştirmelidir. Fakat bu antrenmanlar sonrasında kendilerine izin günü vermelidirler. Bu şekilde vücut dinlenmiş olur. 

Crossfit antrenmanı yapan kişiler en çok verimi almak istiyorsa düzenli antrenman programları ile beslenme ve uyku düzenine de dikkat etmelidirler. Crossfit antrenmanı yapan kişiler genellikle protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterirler. Protein içeren besinler vücuttaki kas oluşumunu da destekleyen besinlerdir. 

Crossfit Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Crossfit yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar, kişinin antrenmanlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi ve antrenmandan en yüksek verimi alabilmesi adına çok önemlidir. 

Crossfit antrenmanı yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: 

  • Kendinize uygun antrenman programını tercih edilmelidir. 

Özellikle crossfit antrenmanlarına yeni başlayacak kişilerin, kendilerine en uygun antrenman programı seçmesi sakatlanmaları ve çeşitli rahatsızlıkların oluşumunu engeller. 

  • Yavaş yavaş zorluk arttırılmalıdır.

Crossfit antrenmanı yaparken sürekli aynı zorluğa sahip egzersizleri tercih etmemek önemlidir. Yapılan antrenman programına vücut alıştığı zaman kademe yükseltilmeli, kaslar zorlanmalıdır. Bu sayede kaslar en yüksek verim ile çalışıp gelişeceklerdir. 

  • Egzersiz öncesinde ısınma hareketleri yapılmalıdır.

Crossfit antrenmanlarına başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Isınma hareketleri kan dolaşımını arttırır, kasları uyarır. Bu sayede sakatlanmaların önüne geçilmiş olur. 

  • Egzersiz sonrasında soğuma hareketleri yapılmalıdır.

Crossfit antrenmanları sırasında kalp hızı artacak, vücut en yüksek performans ile çalışacaktır. Antrenman sonrasında soğuma hareketleri ile nabzın yavaş yavaş normal düzeye dönmesini sağlamak sağlık açısından gereklidir. 

  • Yeterli su tüketimi sağlanmalıdır. 

Crossfit antrenmanı oldukça yoğun bir antrenmandır. Antrenman sırasında ter yolu ile sıvı kaybı yaşanır. Bu sıvı kaybı giderilmeli, yeterli su tüketimi sağlanmalıdır. 

  • Dinlenme günleri belirlenmelidir. 

Crossfit antrenmanları sırasında kaslar gelişir ve vücut ağrıları hissedilebilir. Bu yüzden haftanın belirli günlerinde vücudun dinlenmesi için izin vermek ve iyileşmesi için dinlenmek, vücut sağlığı için önemlidir. 

  • Crossfit antrenmanları belirli bir kas gücü ister.

Crossfit antrenmanlarına başlamadan önce vücudun belirli bir güçte olması, bir spor geçmişinin olması antrenman sakatlıklarını önlemek için önemlidir. Crossfit antrenmanlarında yer alan hareketler güç isteyen, hızlı ve yoğun hareketlerdir. Kişinin kaslarının belirli bir güce sahip olması gerekir. 

Crossfit Antrenmanlarının Faydaları Nelerdir?

Crossfit antrenmanlarının faydaları, bütün vücudun gelişimine ve sağlığa oldukça önemli katkıları olan faydalardır. Crossfit antrenmanlarında bütün vücut kasları etkin ve yoğun bir şekilde çalışır. 

Crossfit antrenmanlarının faydaları şu şekildedir:

  • Kondisyon ve kas gücünü geliştirir. 
  • Vücut duruşunu düzeltir. 
  • Kalp ve solunum sağlığına olumlu etkileri vardır. 
  • Kişinin disiplin becerisini geliştirir. 
  • Kişiye özgüven verir. 
  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını gerçekleştirir. 
  • Vücuttaki yağ oranı azalır, kas oranı artar. 

Crossfit antrenmanları, kişinin koordinasyon ve denge yeteneğini geliştirir.

Diğer Blog Yazıları