Çinko eksikliği, genellikle kişilerin yetersiz ve düzensiz beslenmeleri nedeni ile meydana gelmektedir. Günlük olarak tüketimi gerçekleştirilebilen gıdalar, çinko açısından oldukça zengindir. Ancak düzensiz beslenen kişilerde, vegan ve vejetaryen olan kişilerde çinko eksikliğine sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun neden ise, çinkonun çoğunlukla hayvansal gıdaların içerisinde bulunmaktadır.
Kişilerde çinko eksikliğinin olması durumunda, vücut bu duruma tepkiler vermektedir. Kişilerin bu vücut tepkilerini fark etmesi ve bir uzamana danışarak gerekli testleri yaptırması ile vücudundaki çinko değerini öğrenmesi mümkündür. Çinko eskiliğinin belirtileri şu şekildedir;
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı,
- Tat ve koku duyusunda kayıpların yaşanması,
- Cilt üzerinde açık ve iyileşmeyen yaraların meydana gelmesi,
- İshal,
- Saç dökülmesi,
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile çok sık hasta olmak,
- Bebek ve çocuklarda gelişimde gerileme,
- Ruhsal değişimlerin yaşanması,
- Ten renginin sararması,
- Cinsel isteksizlik,
- Cilt üzerinde meydana gelen akneler,
- Testosteron hormonunda azalma
Çinko Eksikliği Neden Olur?
Çinko, vücutta depolanamamaktadır. Bu nedenle, günlük olarak belirli ölçülerde çinko içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Çinko eksiliğinde vücudun vermiş olduğu reaksiyonlar dikkate alınmaz ise, kişilerin sağlığının bozulmasına neden olacak hastalıkların meydana gelmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle çinko eksikliğinin meydana gelmemesi için düzenli ve sağlıklı beslenilmesi oldukça önemlidir.
- Kişilerin vücutlarında çinko eksikliğine neden olan durumlar şunlardır;
- Hayvansal gıdaların tüketilmemesi,
- Paratizer enfeksiyonların yaşanması,
- Kronik ishal,
- Bağırsak rahatsızlıkları,
- Çevre kirliliği nedeni ile yoğun metal kompleksler ile karşılaşmak,
- Düzenli olarak tahıl ağırlıklı beslenmek.
Çinko Eksikliği Nasıl Giderilir?
Vitamin ve mineraller vücut için oldukça gereklidir. Genel olarak vücutta depolanamayan vitamin ve minerallerin, kişilerin sağlıklı bir vücut sistemine sahip olabilmesi için günlük olarak tüketilen gıdalar aracılığı ile temin edilmesi gerekmektedir.
Çinko, kişilerin bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Bu nedenle çinko içeren gıdaların ya da ek takviye gıdaların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Kişilerin vücudunda çinkonun eksilmesi, buna bağlı olarak gelişen bazı hastalıkların da meydana gelmesine neden olmaktadır. Çinko eksiliğinin giderilmesi için tüketilmesi gereken besinler şunlardır;
- Çinko içeren kırmızı et, kümes hayvanları,
- Yumurta,
- Balık,
- Tam tahıl,
- Yulaf,
- Zencefil kökü,
- Badem,
- Yer fıstığı,
- Kekik,
- Ispanak,
- Kuşkonmaz,
- Pazı,
- Lahana,
- Çiğ kabak çekirdeği,
- Susam,
- Bezelye,
- Yoğurt,
- Maya,
- Akçaağaç şurubu
Çinko Eksiliğinin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Vücuda yeteri miktarda çinko alınmaması ile vücudun bu duruma tepki vermeye başlaması gerçekleşir. Vücut tepkilerinin fark edilmemesi veya ciddiye alınmaması ise, kişilerde ciddi rahatsızlıkların başlamasına neden olmaktadır.
İnsanların vücut yapısında farklı birçok sistem yer almaktadır. Bu sistemlerin düzenli bir şekilde çalışabilmesi ve görevlerini yerine getirebilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlardan birinin eksik olması, tüm vücut sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Çinko eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Anemi,
- Kısırlık,
- Yumurtalık kanseri,
- Cilt kanseri,
- Lösemi,
- Bağırsak kanseri,
- Enfeksiyonel hastalıklar,
- Kalp rahatsızlıkları,
- Diyabet,
- Obezite,
- Gece körlüğü
Günlük Çinko İhtiyacı Ne Kadardır?
Çinko vücut sisteminde depolanamadığı için günlük olarak belirli miktarlarda vücuda temin edilmesi gerekmektedir. Bazı özel durumlar dışında belirlenen dozajlar, günlük çinko ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra; kronik rahatsızlığı olanların, hamile ve emziren annelerin ve çocukların günlük çinko ihtiyacı uzman kişiler tarafından belirlenmelidir.
Normal kişilerin günlük olarak beslenme sırasında 15 mg’lık çinko alması, vücut sisteminin ihtiyacını karşılamaktadır. Tabi ki bu durum, yaşlı kişilerde, hamilelerde ve çocuklarda değişiklik göstermektedir. Bu kişilerin günlük çinko ihtiyaçları daha fazla olmaktadır. Bu nedenle daha önce de belirttiğimiz gibi uzman kişilerin görüşleri alınarak günlük çinko alım dozunun belirlenmesi gerekmektedir.