Çiğ Kahvenin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Besinler

26 Ekim 2022

Çiğ Kahvenin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
 cover

Çiğ kahvenin yararları aşağıda yer alır. Çiğ kahve tüketimin yarar sağlaması için düzenli olması gerekir:

  • Diyabet Riskini Azaltır: Özellikle çiğ kahveyi çekirdek olarak ya da toz halinde tüketmek diyabet riskini düşürmektedir. Diyabet gibi önemli kronik rahatsızlıklardan kaçınmak adına insülin direncini koruduğu bilinen çiğ kahve tüketilebilir. Çiğ kahvenin çekirdeği ya da tozu tüketilerek bu tarz rahatsızlıklara yakalanma olasılığınızı düşürebilir ve diyabet riskinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Kalp Rahatsızlıklarına İyi Gelir: Kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranları toplumumuzda oldukça fazladır. Bu nedenle kalp sağlığını koruması açısından yararları bilinen kahve çekirdeğinin tüketilmesi yerinde olacaktır. Kahve çekirdeği içerdiği besin değerleriyle tam bir kalp dostudur. Ham ya da toz halinde tüketerek kalp krizi gibi tehlikeli rahatsızlıkların yaşanma olasılığını minimuma indirebilirsiniz.

Çiğ Kahve Ne İşe Yarar?

Çiğ kahvenin yaradığı işler şu şekildedir:

  • Cilt Kanserine Karşı Olumlu Etki Yapar: Cilt kanseri de toplumumuzda sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Bu riski azaltmak için dermatologlar tarafından çiğ kahve çekirdeği tüketimi tavsiye edilir. Düzenli aralıklarla ham yapıdaki kahve çekirdeği ya da tozunu tüketerek cilt kanseri gibi hastalıkları önleyebilirsiniz. 
  • Parkinson Riskini Azaltır: Yapılan araştırmalar neticesinde parkinson hastalığına çiğ kahve çekirdeği tüketiminin iyi geldiği saptanmıştır. Özellikle 70 yaşından sonra ortaya çıkan, parkinson gibi önemli nöral hastalıklara karşı çiğ kahve çekirdeği tüketerek riski minimize edebilirsiniz. 

İshale Çiğ Kahve Çekirdeği Etkisi Nedir?

Çiğ kahvenin diyare üzerindeki etkisi sıvı kahve tüketimine benzemez.İshal olma durumlarında çiğ kahve tüketilmesi önerilirken sıvı kahve tüketimi genellikle önerilmez. Kahvenin bileşiminde yer alan kafein, vücutta diüretik yani idrar söktürücü etki yaparak ishalin neden olduğu susuzluğu daha da kötüleştirir.

Özellikle hali hazırda kabız olan kişiler veya kabızlığa yatkınlığı olanlar kahve tüketiminden uzak durmalıdır.Kahve içeriğindeki ana aktif bileşenlerden biri kafeindir. 1 su bardağına denk gelen kahvede yaklaşık 100 mg kafein bulunur. Kafein olarak adlandırılan madde ise bir çeşit uyarıcıdır. Beyin, kalp ve bağırsak gibi çeşitli organlar üzerinde uyarıcı etki yapar. Sonuçta sık aralıklarla uyarılan bağırsakta kabızlık, gaz birikmesi gibi mide bağırsak sorunlarının yaşanması gayet doğaldır.

Çiğ Kahve Adet Söktürücü Olarak Kullanılır Mı?

Çiğ kahvenin regl söktürücü olarak kullanımı sırasında yapılması gereken, kahve veya çay gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin tüketimini azaltmaktır. Günde 3-4 fincanı geçen kahve tüketimi anksiyeteyi de tetikleyeceğinden regl esnasındaki stres seviyelerini zorlayacaktır.

Adet esnasında kahve içmek adeti kesmez ancak vücutta su tutulumuna neden olabilir. Dolayısıyla “aşırı” tüketim sonucu vücutta ödem olarak adlandırılan şişlikler yapar. Regl dönemi öncesinde kahve tüketimi ise ağrı yönetimi için önerilebilir. Hatta bir fincan kahvenin yanında alınan 2 kare bitter çikolatanın sancı ve kramplara iyi geldiği bilinen bir gerçektir.

Çiğ Kahve Nereden Alınır?

Çiğ kahvenin satın alınması sırasında aktardan ya da online mağazalardan yararlanılabilir. Çiğ kahve açık olarak satın alınabileceği gibi ambalajlarda da satın alınabilir. Ambalajda alınan çiğ kahvenin son tüketim ömrü daha uzun olur. Ancak açık olan kahveler yeni çekildiği için daha güzel bir tada sahip olacaktır.

Kuru Kahve Bozulur Mu?

Kuru kahvenin bozulması için gereken süre ortalama iki haftadır. Çiğ kahve yapısı ve türü bu süreyi artırıp azaltabilir. Paket açıldıktan ve oksijen ile temas sağlandıktan sonra ise raf ömründen geri sayım başlatılır. Bu ömrün son bulması sonucunda kahvenin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Diğer Blog Yazıları