Çekme Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Halat İp Çekme Sporu Var?

Sözlük

21 Eylül 2022

Çekme Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Halat İp Çekme Sporu Var?
 cover

Çekme sporları, kadın ve erkekler tarafından oynanan bir spor türüdür. Tarihi oldukça eskiye dayanan halat çekme sporları, yaklaşık elli ülkede hala oynanmaktadır. Çekme oyunları genellikle takımlar halinde oynanmaktadır. Her takım sekiz kişiden oluşmaktadır. Belirlenen uzunluktaki halat, iki takım tarafından çekilir. 

Çekme sporları, yüksek efor ve kas gücü gerektirmektedir. Bu sporda başarılı olabilmek için kişilerin, düzenli olarak antrenman yapması ve kas gruplarını güçlendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kişilerin, kondisyonunun da yüksek seviyelerde olması gerekmektedir.

Kaç Farklı Halat İp Çekme Sporu Var?

Farklı halat ip çekme sporları, oyuncuların kilolarına göre değişiklik göstermektedir. Adil bir yarışma olabilmesi için aynı kilograma sahip oyuncuların karşılaşmaları gerçekleştirilmektedir. Bu durumda halatların uzunluğu ve kalınlığında da değişiklikler meydana gelebilmektedir.

Genel olarak aynı kurallar içerisinde halat ip çekme sporu gerçekleşmektedir. Bu spor dalının da kendine özel teknikleri ve kuralları bulunmaktadır.

Çekme Sporunun Kuralları Nelerdir?

Çekme sporundaki amaç; karşılıklı iki takımın tuttuğu halat ipin üç tur çekilmesi ile minimum iki turun kazanılmasıdır. İki takım arasında yer alan bir çizgi bulunmaktadır. Bu spordaki dizilişe göre çizgi, iki takımın tam ortasında yer almaktadır. Rakip takımın orta çizgiden kendi alanına geçmesini sağlayan takım galibiyeti almış olur.

Çekme sporunun kuralları şu şekildedir;

  • Her takımın sekiz kişiden oluşması gerekmektedir.
  • Takımların toplam kütlesi, yarışılan kategoriye göre belirlenen ağırlıktan fazla olmamalıdır.
  • Kullanılan halatın çevresi 11 cm olmalıdır.
  • Orta kısımda merkez çizgisi bulunmalıdır ve merkez çizgisinden 4 m uzaklığa yerleştirilmesi gereken iki işaret bulunmalıdır.
  • Halat çekmeye başlanırken halat üzerindeki işaret, merkez çizgisinin hemen üstünde olmalıdır.
  • Halat, kol altından çekilmelidir.
  • Halatın çekilmesi sırasında dirsek bölgesinin, diz altına inmesi yasaktır. Bu durum faul olarak işlem görmektedir.

Halat Çekme Sporunun Faydaları Nelerdir?

Halat çekme sporunun faydaları, kişilerin kas gelişimleri üzerinde oldukça etkilidir. Kol, bacak, sırt, göğüs, karın ve omuz bölgesinde yer alan tüm kas gruplarının çalışmasını sağlayacak olan antrenmanların gerçekleştirilmesi ile bu spora hazırlanılmaktadır.

Kas sisteminin ve eklem hareketliliğinin arttırılmasını sağlayan bu spor, kişilerin vücut dirençlerinin de artmasını sağlamaktadır. Bir takım oyunu olarak da kişilerin sosyal açıdan da gelişim göstermesini sağlamaktadır.

Diğer Blok Yazıları