Çatlaklar nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Diyet

10 Mayıs 2023

Çatlaklar nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Vücut çatlakları, kadınlar başta olmak üzere erkeklerde de görülen ve görüntü itibariyle kişiyi rahatsız eden yaygın sorunlardan biridir. Çatlaklar çoğunlukla kalça bölgesinde görülmekle birlikte vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Vücut çatlaklarının oluşmasını tetikleyen birçok faktör vardır. Her ne kadar çatlakların basit çözümleri olsa da deride oluşan çatlakların tamamen giderilmesi zordur. Çatlaklara müdahale etmeden önce renklerine ve durumlarına iyi bakılmalıdır. Soluk beyaz renginde ve uzun süredir deride var olan çatlaklar deriye yerleşmiş çatlaklardır ve tamamen giderilmeleri mümkün olmaz. Yeni yeni oluşan ve fazla dikkat çekmeyen çatlaklar yeterince kamufle edilebilir.

Vücut çatlaklarının evreleri neler?

Vücut çatlaklarının evreleri 1.evre, 2.evre, 3.evre ve 4.evre olmak üzere 4 evreye ayrılır.

Vücut çatlaklarının evrelere göre değişim süreci şöyle sıralanabilir;

  • 1.evrede çatlak yeni yeni oluşur ve henüz son hali ile son rengini almamış olur. Henüz 1.evredeyken fark edilen çatlaklara müdahale edilmesi durumunda olumlu sonuçlar görülebilir.
  • 2.evrede çatlak yavaş yavaş deriye yerleşmeye başlar ve renk değiştirir. 2.evrede olan çatlak fark edildiğinde tamamen kamufle olmasa da büyük ölçüde kamufle olabilir.
  • 3.evrede çatlak daha belirgin hale gelir ve renk değişme sürecini tamamlamaya yakındır. 3.evrede fark edilen çatlağa yapılan müdahaleler kişiyi tatmin etmeyebilir.
  • 4.evrede çatlak deriye tamamen yerleşmiş, son halini ve son rengini almış olur. 4.evreden sonra müdahale edilen çatlakların vücuttan tamamen kaybolması mümkün değildir.

Vücut çatlakları neden olur?

Vücut çatlaklarının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Hızlı kilo alıp hızlı kilo vermek, vücut çatlaklarına neden olabilir. Bunun esas nedeni kilo alıp verirken vücudun gerilmesidir. Normal şartlarda yavaş ve sağlıklı kilo verirken vücut olması gerektiği kadar gerilir. Ancak hızlı kilo alıp verirken vücut hızla gerilir ve çatlar.
  • Adölesan dönemi olarak adlandırılan ergenlik dönemi, vücutta çatlaklara neden olur. Ergenlik sürecinde vücutta birçok değişiklik meydana gelir ve bunlardan biri de derinin çatlamasıdır. Elbette ergenliğe giren herkeste çatlaklar görülmeyebilir. 
  • Kortizon seviyesinin yükselmesi derinin çatlamasına neden olabilir. Kortizon seviyesinin yükselmesine neden olan hastalıklardan biri cushing sendromudur. 
  • Hamilelik döneminde olan kadınlarda çatlak sık görülür. 

Vücut çatlakları nerelerde görülür?

Vücut çatlaklarının görüldüğü yerler göğüs bölgesi, bacak bölgesi, kalça bölgesi, sırtın alt kısımları ve kolların alt kısımlarıdır. Kadınlarda sıklıkla bacak bölgesinde, kalça bölgesinde ve göğüs bölgesinde görülürken erkeklerde kol bölgesinde, kalça bölgesinde ve sırtın alt kısımlarında görülür. Vücut geliştiren erkeklerde en çok çalışan kasların bulunduğu kol bölgesinde çatlak oluşumu oldukça yaygındır. Kadınlarda kilo verirken en çok etkilenen bölgelerden olan meme ve popo bölgesinde çatlak oluşumu çoğu zaman kaçınılmazdır. Kadınların birçoğunda az da olsa çatlak görülebilir. 

Vücut çatlakları için bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Vücut çatlakları için bitkisel tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;

  • Badem yağı, vücuttaki çatlakların giderilmesine katkı sağlayan yağlardan biridir. Çatlakların olduğu bölgeye sürülen ve dairesel hareketlerle masaj yapılarak yedirilen badem yağı, vücut çatlaklarına iyi gelir.
  • Çay ağacı yağı, vücut çatlaklarında etkili olan bir yağdır. Çay ağacı yağını çatlakların olduğu bölgeye sürülüp o bölgeye masaj yapılması cildin rahatlamasını sağlayarak çatlaklara iyi gelir.
  • Limon suyu ve patates suyu, çatlaklarda etkilidir. Limon suyunu ve patates suyunu ham şekilde ya da kür haline getirerek kullanabilirsiniz.
  • Vazelin, çatlaklara düzenli olarak sürüldüğü müddetçe etkili olan kremlerden biridir.
  • Yumurta akı ve zeytinyağı karıştırılarak kür haline getirildiğinde cilt maskesi olarak kullanılır. Kür haline getirdiğiniz zeytinyağı ve yumurta akını çatlakların olduğu bölgeye sürebilirsiniz.
  • Aloe vera yağı, kozmetik ürünlerde en sık kullanılan yağlardan biridir. Aloe vera yağını çatlakların olduğu bölgeye sürerek birkaç dakika boyunca masaj yapmanız uzun vadede çatlaklar üzerinde etkili olabilir. 

Vücut çatlakları nasıl giderilir?

Vücut çatlaklarını gidermek için bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra radyofrekans, ışık ve lazer uygulamalar da değerlendirilebilir. Çatlakların olduğu bölgeye uygulanan tedavinin asıl amacı hücrelerin çoğalmasını sağlamak ve kolajen üretimini arttırarak çatlakların oluştuğu bölgeyi yenilemektir. Fraksiyonel lazer tedavisi, çatlaklar üzerinde en etkili olan tedavi yöntemlerinden biridir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, çatlakların biraz kamufle edilse de tam olarak giderilemeyeceğidir. Çoğu insan için bu durum rahatsız edici olsa da çatlaklar deriye yerleştikten sonra tamamen kalıcı hale gelir. Bu nedenle çatlaklara müdahale edilmesi için çatlağın ilk evredeyken fark edilmesi mühimdir.

Vücut çatlakları nasıl önlenir?

Vücut çatlaklarını önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Vücutta çatlak oluşumunu engellemek için hareketsiz bir yaşam sürmek yerine hareketli bir yaşam sürmeyi ve düzenli olarak egzersiz yapmayı deneyin.
  • Vücutta çatlak oluşumunu engellemek için vücudunuza ağır gelmeyen hafif sporlar yapmayı tercih edin ve vücudunuzu sık sık dinlendirin.
  • Vücutta çatlak oluşumunu engellemek için bol bol su tüketin.
  • Vücutta çatlak oluşumunu engellemek için hızlı kilo almak ve hızlı kilo vermek yerine yavaş yavaş, sağlıklı beslenerek kilo vermeyi deneyin. Şok diyetlerden ve rastgele diyet listelerini uygulamaktan kaçının.
  • Vücudunuza masaj yağları ya da bitkisel yağlar ile sık sık masaj yapın.

Vücutta çatlak oluşumunu engellemek için vücudunuzu nemlendirin ve nem oranının sabit kalmasını sağlayın. Çatlaklar kuru ciltte daha kolay çıkacağı için cildin banyodan sonra nemlendirici kremler ile nemlendirilmesi tavsiye edilir.

Diğer Blok Yazıları