Cable Crunch hareketi nedir, nasıl yapılır? Cable Crunch hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Cable Crunch hareketi nedir, nasıl yapılır? Cable Crunch hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir? cover

Cable crunch ile karın sıkılaştırma yapmak mümkün. Hareket doğru yapıldığı zaman karın kasları üzerinde önemli ölçüde etkisi oluyor. Kneeling cable crunch, highly pulley crunch ve rope crunch isimler ile bilinen hareketi yapmak için ekipmana ihtiyacınız var. Bir halat yardımı ile ya da cable crunch hareketi için özel tasarlanan makineler ile yapabilirsiniz. Hareketi yapmadan önce mutlaka fitness koçunuz ile görüşün.

Cable Crunch Hareketi Nasıl Yapılır?        

Cable crunch yapmak için bir cablecross makineleri ya da tek bir halat kullanılabilir. Hareketin yapılışı şu şekildedir:

  1. Başınızın üzerinden halatı tutmalı ve yavaşça öne ve arkaya doğru hareket etmelisiniz.
  2. Karın bölgesi dışındaki kasları çalıştırmamaya özen gösterin.
  3. Kollar başın iki yanında sabit olarak kalmalı.
  4. Sırtınızın dik durduğundan emin olun.

Cable Crunch Hareketi Hangi Kasları Çalıştırır?

Cable crunch hareketinin etki ettiği kaslar özellikle karın kaslarıdır. Hareket üst karın bölgesine odaklanır ve spesifik olarak karın kaslarının gelişimini hedefler. Vücutta kardiyo etkisi yaratan cable crunch hareketinin çalıştırdığı kaslar şunlardır:

  • Rectus Abdominis: Ön karın kaslarının latince adı olan rectuc abdominis bölgesini çalıştırır. Sporcuların daha çok six pack olarak adlandırdıkları bölgenin çalışmasını ve gelişmesini sağlar.
  • External Oblique: Sağ ve solda yer alan yan karın kaslarına verilen isimdir. Cable crunch hareketi ile yan karın kasları ortaya çıkar ve güçlenir.
  • Serratus Anterior: Göğüs kaslarının alt bölümünü oluşturan alandır. Daha eğimli ve yanlara yönelerek yapılan sporlarda ortaya çıkar.

Cable Crunch Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Cable crunch yararları arasında özellikle üst ve alt karın kaslarının gelişmesi yer alır. Püf noktalarına dikkat edilerek, düzenli ve istikrarlı yapılan cable crunch programı ile karın kasları geliştirilir. Cable crunch hareketinin yararları şunlardır:

  • Doğrudan karın kaslarını geliştirir ve güçlendirir.
  • Ön karın kaslarını daha çok çalıştırır.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Sıkı karın kasları elde edilir.
  • Özellikle üst karın bölgesini daha çok etkiler.
  • Spesifik bir bölgeye odaklansa da sırt ve kol kasları üzerinde de dolaylı etkisi bulunur.

Cable Crunch Hareketi ile Karın Sıkılaştırmak Mümkün Mü?

Karın sıkılaştırmak için yapılan hareketlerin başında cable crunch geliyor. Karın kasları, sırt, üst kol ve bacak kaslarını dolaylı ve doğru yoldan etkileyen bir harekettir. Cable crunch yaparken ekipman kullanılması gerekir. Kablolu bir egzersiz olan cable crunch, ekipmana dayalıdır. Genellikle halat gibi ekipmanlar kullanılabileceği gibi cable crunch için hazırlanan makineler de tercih edilebilir. Cable crunch hareketi ile karın sıkılaştırmak mümkün. Bunun için egzersizin çok tekrarlı, doğru ve sürekli yapılması gerekir. Karın sıkılaştırmak için disiplinli hareket etmek ve bir program dahilinde spor yapmak önemlidir. Karın sıkılaştırmak isteyen herkes bir uzman desteği ile cable crunch hareketini yapabilir.

Cable Crunch Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Diğer Blok Yazıları