Boyunda tutulma, toplumda en sık görülen sorunlardan biri olarak öne çıkar. Boyun tutulması her yaştan insanda ortaya çıkacağı gibi çeşitli hastalıkların belirtisi olarak değerlendirilmeli ve altında yatan neden mutlaka bulunmalıdır. Boyunda tutulmanın esas nedeni sık sık hareket halinde olması gereken kasların tutularak birbirine yapışmasıdır. Boyun tutulması kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemekle kalmaz, ani paniklere ve çeşitli komplikasyonlara da yol açabilir. Bazen basit çözümlerle giderilebilen bir sorunken bazen birden fazla yöntemin uygulanması gereken bir sorun haline gelebilir.
Boyun tutulması belirtileri neler?
Boyun tutulması belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Boyun tutulmasının başlıca belirtisi boyun bölgesinde hissedilen şiddetli ağrıdır. Kişi boynunu hareket ettirmeye kalktığı an ağrı daha da şiddetlenir. Özellikle boynun alt kısımlarında bıçak saplanmasına benzer keskin bir acı tipik belirtidir. Ancak her boyun tutulmasında hissedilen ağrı aynı şekilde tarif edilmez. Bazı hastalar ağrının kollarına ve omuzlarına yayıldığını söylerken bazı hastalar boynun belli bir bölgesinde ağrı hissettiğini söyler.
- Hareket kısıtlılığı, boyun ve bel tutulmalarının tipik belirtilerinden biridir. Tutulan bölge ya çok az hareket ettirilir ya da hiç hareket ettirilemez.
Boyun tutulması neden olur?
Boyun tutulmasının nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Spordan önce ısınma hareketleri yapmayanlarda boyun tutulması sık görülür.
- Boyun bölgesinin ve sırtın terledikten sonra kurumaması ve terli boynun soğuması tutulmaya neden olabilir.
- Nakliye şirketlerinde çalışan ve omzuna ağır eşya yükleyerek merdiven çıkanlarda boyun tutulmasına sık rastlanır.
- Klimalı ortamlarda uzun süre kalmak boyun tutulmasına neden olabilir.
- Masa başı çalışanlarda ve uzun süre bilgisayar başında oturanlarda boyun tutulmasına sık rastlanır.
- Stres ve gerginlik boyun tutulmasına neden olabilir.
- Ağır sporlar yapmak ve bele, boyna, omuzlara fazla yüklenmek boyun tutulmasına neden olabilir.
- Omurilikte meydana gelen dejenerasyon ve servikal spondiloz, boyun tutulmasına neden olabilir.
- Ani hareketler yapmak ve duruş bozukluğu, boyun tutulmasına neden olabilir.
- İltihap kaynaklı bir hastalık olan menenjit, boyun tutulmasına neden olabilir. Menenjit boyun tutulmasına ek olarak mide bulantısına, kusmaya, ışığa karşı hassasiyet oluşumuna, uykudan uyanırken zorlanmaya, kafa karışıklığına, huzursuzluğa, ateşe ve baş ağrısına neden olur.
Boyun tutulmasına iyi gelen bitkisel tedavi nasıl yapılır?
Boyun tutulmasına iyi gelen bitkisel tedavi için bitkisel yağlar kullanılarak tutulan bölgeye masaj yapılabilir. Kantaron yağı, boyun tutulmasına etkili bir yağdır. Kantaron yağını boyun bölgesine sürerek 15 dakika kadar masaj yapabilirsiniz. Elleri fazla yormadan, boyun bölgesine hafifçe baskı uygulayarak dairesel hareketlerle yapılan masaj boyun bölgesini rahatlatır. Kantaron yağı yerine ferahlatıcı etkisi olan nane yağı, sızma zeytinyağı, bebek yağı ve lavanta yağı da kullanılabilir. Boyun tutulması için yapılan masajda herhangi bir yağ kullanılabilirsiniz fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bitkisel yağların alerjik reaksiyona neden olabileceğidir. İlk kez kullanılacağınız yağları önce vücudunuzun küçük bir kısmına çok az miktarda sürülmeli ve herhangi bir yan etkinin olup olmadığına bakmalısınız. Herhangi bir yan etki görürseniz o yağı kullanmamalısınız.
Boyun tutulmasında ne yapılmalıdır?
Boyun tutulmasında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Panik yapmadan yavaş adımlarla yürüyün ve rahat edeceğiniz bir yere oturun. Boynunuzu hareket ettirmekten kaçının. Boyun bölgesine hafifçe masaj yaparak boyun bölgesinin rahatlamasını sağlayın. Evinizde bitkisel yağlardan herhangi biri varsa masaj sırasında onu kullanabilirsiniz.
- Masajdan sonra boynunuzu kurutun ve buz kompres uygulayın. Varsa sıcak su torbasını bir süre boynunuzda bekleterek sıcak kompres uygulamasını da deneyebilirsiniz.
- Daha önce kullandığınız bir ağrı kesici varsa son tüketim tarihini kontrol ettikten sonra bir adet ağrı kesici alın ve boynunuzu rahatsız etmeyecek şekilde durun.
- Tutulma esnasında ani hareketler yapmaktan, hızlı yürümekten ve koşmaktan kaçının.
- Boynunuzu yavaşça hareket ettirmeye çalışın ve ağrının azalıp azalmadığını kontrol edin. Eğer tüm uğraşlarınıza rağmen kendinizi iyi hissetmiyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Bel ve boyun tutulmaları çoğu zaman kendi kendine geçse ve hastaneye gitmeye gerek kalmasa da ağrının çok şiddetli olması durumunda hastaneye gidilebilir.
Boyun tutulması nasıl tedavi edilir?
Boyun tutulmasının tedavisi için cerrahi operasyonlara gerek olmasa da boyun tutulmasına neden olan hastalıkların tedavi edilmesi gerekebilir. Eğer boyun tutulmasının nedeni omurilikte meydana gelen dejenerasyon ya da servikal spondiloz gibi rahatsızlıklarla bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gereklidir. Omurilik dejenerasyonu ve servikal spondiloz, boyun tutulmasının yanı sıra birçok farklı soruna neden olabilir.
Boyun tutulması nasıl önlenir?
Boyun tutulmasını önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Vücudunuzu yoran ağır sporlardan ve egzersizlerden kaçının.
- Omuz bölgenize omzunuzu zorlayan ağırlıklar yükleyerek uzun süre yürümemelisiniz. Bu durum yalnızca boyun tutulmasına neden olmakla kalmaz, uzun vadede kamburluğa yol açabilir.
- Klimalı ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçının ve terliyken soğuğa çıkmayın.
- Sürekli bilgisayar başında oturmanızı gerektiren masa başı bir işinizi varsa gerekli önlemleri almalısınız. Örneğin boynunuzu rahat ettirmek için boyun yastıklarını kullanabilirsiniz. Bir yandan işinize devam ederken bir yandan boynunuzu hareket ettirerek boynun uzun süre hareketsiz kalmasını engelleyebilirsiniz.
- Boyun tutulması herhangi bir hastalık neticesinde ortaya çıkıyor ve sık sık tekrarlanıyorsa bu durumu ciddiye almalı ve mutlaka doktor muayenesinden geçmelisiniz. Gerekiyorsa hastalığınız tedavisi yeniden planlanabilir.