Boyun kireçlenmesi nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

4 Nisan 2023

Boyun kireçlenmesi nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Servikal spondiloz ya da bilinen diğer adıyla boyun kireçlenmesi, toplumda yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Boyun omurgasındaki sıvının azalmasıyla ortaya çıkan boyun kireçlenmesi, kişinin gün içinde huzursuz ve rahatsız hissetmesine neden olabilir. Boyun kireçlenmesi özellikle tüm gün oturarak çalışanları etkileyen bir rahatsızlıktır. Kireçlenmenin kişiyi rahatsız etmemesi için birden fazla yöntemin kullanılması gerekebilir. Kireçlenme yalnızca boyun bölgesinde değil vücudun birçok bölgesinde görülebilir. Sanılanın aksine boyunda ve vücudun farklı bölgelerinde görülen kireçlenme, yalnızca yaşlı insanlarda ortaya çıkmaz. Genç insanlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. 

Boyun kireçlenmesi belirtileri neler?

Boyun kireçlenmesi belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kişide genel huzursuzluk ve rahatsızlık hissi dolayısıyla stres ve uyku bozuklukları görülebilir. Boyun kireçlenmesi, hastaların gece rahat uyuyamamasına ve çoğunlukla uykusuz kalmasına neden olabilir.
  • Boyun kireçlenmesine bağlı olarak hastalarda denge kurmada güçlük gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Boyun kireçlenmesine bağlı olarak hastalarda kulak çınlaması görülebilir.
  • Boyun kireçlenmesi boyunda bulunan sinir kökünü sıkıştırarak boyunda ağrıya neden olur. Ağrı bazen şiddetlenebilir ve ense bölgesinden başlayarak kafa bölgesine yayılma eğilimi gösterir. Bu durum hastaların baş ağrısından da şikâyetçi olmasına neden olur.
  • Kireçlenmenin neden olduğu şiddetli ağrı boyundan başlayarak kollara kadar yayılabilir.
  • Hastalar sabah uyandıklarında omuzlarında ve boyunlarına gerginlik hissederler.
  • Boyun kireçlenmesi olan hastalar boyunlarını serbest şekilde hareket ettiremez.

Boyun kireçlenmesi neden olur?

Boyun kireçlenmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Duruş bozuklukları, boyun kireçlenmesinin başlıca nedenidir. Özellikle masa başı çalışan memurlar, sekreterler, yazarlar ve bankacılarda sık görülen bir rahatsızlıktır.
  • Spor yapmamak ve hareketsiz bir yaşam sürmek boyun kireçlenmesine neden olabilir. Boyun kasları kollar ve bacaklar kadar aktif olmadığı gibi gün içinde fazla kullanılmaz. Sık sık oturan ve egzersiz yapmayan insanların uzun vadede boyun kireçlenmesi gibi sorunlar yaşamaları olasıdır. 
  • Yaşlılık, vücudun birçok bölgesinde kireçlenmeye neden olan başlıca faktörlerden biridir. İlerleyen yaşa bağlı olarak eklemlerde ve kaslarda deforme meydana gelir, hücreler yavaş yavaş ölür. Bu durum boyun kireçlenmesine de zemin hazırlar.
  • Genetik yatkınlık, boyun kireçlenmesinin nedenlerinden biridir. 

Boyun kireçlenmesine iyi gelen bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Boyun kireçlenmesinde tedavi için kullanılan ilaçlara ek olarak bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Boyun kireçlenmesine iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;

  • Karahindiba çayı, boyun kireçlenmesinde etkilidir. Karahindiba çayının nane ilavesiyle tüketilmesi boyun kireçlenmesinin tedavisine katkı sağlar.
  • Alabalık yağı, farklı malzemelerle karıştırılarak kür haline getirildiğinde boyun kireçlenmesinin iyileşmesine yardımcı olur. Önce alabalık bir tencerenin içinde koyulur ve tencereye biraz zeytinyağı, biraz sirke, biraz da limon eklenir. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılan tencere buzdolabında 1 hafta bekletilir. 1 haftanın sonunda kullanılmaya hazır hale gelen kür, boyun bölgesine uygulanır.
  • Yeşil çay, zayıflatıcı ve rahatlatıcı etkisinin yanı sıra boyun kireçlenmesinde de etkilidir.
  • Zencefil çayı, düzenli olarak tüketildiği takdirde boyun kireçlenmesine iyi gelir.
  • Okaliptüs yağı boyun bölgesindeki şişliğe, sertliğe ve ağrıya iyi gelir. 
  • Aloe vera yağı, cildi rahatlatmaya yardımcı olduğu gibi boyun kireçlenmesinde de etkilidir.
  • Yumurta, toz zencefil, limon ve sarımsak kullanılarak hazırlanan yumurta kürü, boyun kireçlenmesinde etkilidir. Kürü hazırlamak için önce biraz sarımsak rendelenir ve rendelenen sarımsağa limon sıkılır. Limonla karıştırılan sarımsak bir kavanoza koyulur ve kavanoza toz zencefil ilave edilir. Kırılarak parçalara ayrılan birkaç yumurta kabuğu da karışıma ilave edilir. Tüm malzemeler eklendikten sonra iyice karıştırılır ve kavanoz buzdolabına koyularak 1 hafta kadar bekletilir. 1 haftanın sonunda tüketilen bu kür, boyun kireçlenmesine bağlı şikâyetlerin giderilmesine yardımcı olur. 

Boyun kireçlenmesine ne iyi gelir?

Boyun kireçlenmesine iyi gelen şeyler şöyle sıralanabilir;

  • Boynunuza doğal yağlarla masaj yapın. Doğal yağların yanı sıra bebek yağı da kullanabilirsiniz. Yavaş yavaş boyun bölgenize basınç uygulayarak dairesel hareketlerle masaj yapmanız boynunuzun rahatlamasını sağlar.
  • Hareketsiz bir yaşam sürmekten kaçının ve sık sık egzersiz yapın. Bölgesel zayıflama egzersizlerinden ziyade tüm kasları çalıştıran egzersizlere ağırlık verin.
  • Belinizi, omzunuzu ve boynunuzu zorlayan ağır sporlar yapmaktan kaçının. 
  • Otururken ve uzanırken boynunuzun rahat olduğundan emin olun. Uzun süre rahatsız bir pozisyonda durmayın.

Boyun kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun kireçlenmesinin tedavisi tercih edilen doktor tarafından yapılır. Genel muayene sonrası boyun kireçlenmesinin ne kadar ilerlediği ve nasıl belirtilerle ortaya çıktığı değerlendirilir. Şiddetli ağrılara neden olmayan boyun kireçlenmesi fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Fakat daha ciddi kireçlenmelerde bu tedavi yöntemi yeterli olmaz. Özellikle boyundaki sinirlerin hasar görmesi durumunda cerrahi operasyonlara başvurulabilir. Doktor gerekli görürse hastayı belli bir süre rahatlatmak için eklem içi enjeksiyon yöntemine başvurabilir.

Boyun kireçlenmesi nasıl önlenir?

Boyun kireçlenmesini önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Mutlaka düzenli olarak spor ve egzersiz yapmalı, vücudunuzu zorlayan ağır sporlardan kaçınmalısınız.
  • Masa başı bir işiniz varsa saatlerce aynı pozisyonda durmaktan kaçının. Sık sık boynunuzu hareket ettirin, otururken boynunuzu rahat tutun ve molalarda hareket edin.
  • Boynunuza doğal yağlarla sık sık masaj yapın ve boyun ağrılarınızı rastgele ağrı kesici ilaçlar alarak geçiştirmeyin.

Boyun kireçlenmesi ilerleyen yaşa ve genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkıyorsa önlenmesi güç olabilir. Bu nedenle boyun kireçlenmesinin başlangıcında hastalık fazla ilerlemeden muayene olun ve doktorunuzun tavsiyelerini dinleyip tedavi yöntemini uygulayın.

Diğer Blok Yazıları