Boyun ağrısı, toplum içinde en çok görülen ağrı çeşitlerinden biridir. Boyun ağrısının oluşumu pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Genellikle aynı pozisyonda bilgisayar ya da telefon ekranına bakmaktan ya da sert ve ani hareketler yapmaktan kaynaklanan boyun ağrıları, bazı tıbbi rahatsızlıkların belirtisi olarak da meydana gelmektedir.
Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Boyun ağrısı belirtileri, boynun farklı noktalarında ortaya çıkabilir. Günlük hayat rutinlerinin yapılmasını zorlayan boyun ağrısı, ilerlediği durumlarda, uyku problemlerine de neden olabilir. Boyun ağrısı belirtileri şunlardır:
- Başı bir yandan diğer yana çevirirken acı veren ve hareket kısıtlıklarına sebep olan boyun tutulmaları görülebilir.
- Boynun alt kısmında meydana gelen ve tek bir odak noktasına sahip olan keskin ağrılar meydana gelebilir.
- Keskin olmayan ancak aralıksız şekilde meydana gelen, yoğunluğu az olan ve boynun geneline yayılan ağrılar görülebilir.
- Ağrı bazı durumlarda, omuzlara ve kollara yayılım göstererek yanma şeklinde ortaya çıkabilir.
- Ağrının ilerleyen dönemlerinde, kol ve omuzlara da yayılan karıncalanma ya da his kaybı gibi durumlar gözlemlenebilir.
- Kollara yayılan ve parmaklara kadar karıncalanma hissiyle ilerleyen boyun ağrısı, el hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olarak kavrama yetisinde kayıplar meydana getirebilir.
- Boyun ağrısı, bazı durumlarda baş bölgesine yayılarak, enseden yukarı doğru çıkan baş ağrıları şeklinde de ortaya çıkabilir.
Boyun Ağrısı Neden Olur?
Boyun ağrısının nedenleri, oldukça çeşitli olabilmektedir. Boyun ağrısının oluşumu üzerinde etkili olan faktörler şunlardır:
- Boyun kaslarının gerilmesi, en sık rastlanan boyun ağrısı sebeplerinden biridir. Bilgisayar ya da telefon ekranına hep aynı açıyla uzun süre bakmak, yatarak kitap okumak ya da kontrolsüz şekilde dişleri sıkmak gibi nedenler, boyun kaslarının gerilmesine sebep olabilmektedir.
- Boyunda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler ya da kemik mahmuzları, omurilik sinirlerine baskı yaparak sinir sıkışmasına neden olabilir. Sinir sıkışması da boyun ağrısı nedenlerinden biridir.
- Romatoid artrit, menenjit ya da kanser gibi hastalıklar, boyun ağrısına neden olan kaynaklardan bazılarıdır.
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
Boyun ağrısının geçmesi için uygulanabilecek bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların olumlu sonuçlarının oluşabilmesi için, boyun ağrısının herhangi bir travma ya da hastalık kaynaklı olmaması gerekmektedir. Ağrı azaltıcı yöntemler şunlardır:
- Boyunda ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulaması yapmak, ağrıyan bölgenin şişmesini engellerken, ağrının azaltılması üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
- Soğuk ya da sıcak kompres uygulamasının ardından yapılabilecek masajlar, boyunda ağrıyan bölge üzerindeki baskıyı azaltır ve ağrının hafifletilmesini sağlar. Masaj yapılırken, kas gevşetici kremler de kullanılabilir.
- Boyun ağrısına sebep olan aktivitelerin sonlandırılması, ağrı oluşumunu engellemektedir. Uzun saatler boyunca bilgisayar ya da telefona bakmamak, kısıtlanması gereken aktivitelerin başında gelmektedir.
Boyun Ağrısı Teşhisi
Boyun ağrısının teşhisi için öncelikle ilgili hekime tıbbi geçmiş detaylı şekilde anlatılır. Hekim gerekli bilgileri öğrendikten sonra, hataya fiziki ön muayeneyi gerçekleştirir. Bu muayene sırasında, hastanın duruşu ve boynunu tutuşu da incelenir. Yapılan fiziki incelemenin ardından, doktor gerek görürse şu testler uygulanır:
- BT taraması: Bu yöntem, boynun iç yapılarının ayrıntılı kesitlerinin görüntülenmesi için kullanılır.
- Elektromiyografi (EMG): İlgili doktor, boyunda meydana gelen ağrıların sinir sıkışması sebebiyle oluştuğunu düşünüyorsa, bu testin yaptırılmasını önermektedir. Bu test, özel iğnelerin batırılması yoluyla, sinir iletim hızını ölçmek için yapılır.
- MR görüntüleme: Omurilik ve omurilik üzerinden gelen sinirlerin ayrıntılı şekilde görüntülenmesini sağlayan bu yöntem, aynı şekilde kemik ve yumuşak dokuların görüntülenmesi için de kullanılır.
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun ağrılarının tedavisi için öncelikle ağrının kaynağının tespit edilmesi gerekir. Boyun ağrısının oluşumu üzerinde etkili olan faktörler belirlendikten sonra, şu tedavi seçenekleri uygulanabilir:
- Reçete ile alınan güçlü ağrı kesiciler kullanılarak ağrı hafifletilir.
- Hataya fizik tedavi, uygulamalarından yararlanması önerilebilir. Öncelikle ağrısı geçmesi için bazı hareketler yaptırılan hasta, daha sonra da doğru duruş şeklini öğrenerek uygulayabilir. Doğru duruş, olası ağrıların da önüne geçmektedir.
- Basit yöntemlerle geçmeyen boyun ağrıları için steroid enjeksiyonları kullanılabilmektedir. İşlemi gerçekleştiren hekim, servikal omurganın yakınlarında yer alan küçük faset eklemlerine ya da boyunda bulunan kaslara, ağrıyı giderici sıvı ilaçların enjekte edilmesini sağlayabilir.