Biotin ; B vitamini ailesine ait olan bir vitamin çeşididir. Biotin, B7 vitamini ya da H vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Biotin, suda çözünen bir vitamin grubunda yer aldığı için vücutta depolanası gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle, gıda yoluyla yeterli derecede tüketmek gereklidir. Vücuda alınan biotin vitaminin gerektiği kadarı vücut tarafından kullanılır, fazla olan kısmı ise, idrar yolu ile vücuttan dışarı atılır. Biotin; karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması gibi birçok metabolik süreçte görev aldığı gibi ayrıca, hücre büyümesinin yanı sıra DNA ve protein sentezinde görev almakta olan bir vitamindir
Biotin seviyesinin uzun süre düşük olması kalıtımsal bir rahatsızlık olan biotidinaz hastalığının meydana gelmesine neden olmaktır. Biotin seviyesinin düşük olduğundan şüphelenen kişilerin, yaptıracakları kan testi ile bu durumu öğrenebilmeleri mümkündür.
Biotin Ne İşe Yarar?
Vitaminler, vücudun farklı sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmelerini sağlamaktadır. Vücut, genel olarak tüm vitamin gruplarına ihtiyaç duyan bir sistemdir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, vücudun çalışma sisteminin düzgün bir şekilde işleyebilmesi adına oldukça önemlidir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, kişileri birçok rahatsızlığa yakalanmasına neden olmaktadır.
Biotin vitamin, vücutta hem nörolojik hem de dermatolojik rahatsızların meydana gelmesini engellemektedir. ‘Biotin ne işe yarar?’ sorusuna şu şekilde cevap verilebilir;
- Biotin, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin oluşturulmasını sağlar.
- Merkezi sinir sistemin düzgün bir şekilde çalışmasını gerçekleştirirken, nörolojik rahatsızlıkların meydana gelmesini engeller.
- Saç ve tırnak yapılarının sağlıklı olmasını sağlar.
- Şeker hastalığına bağlı olarak meydana geldiği gözlemlenen; sinir, damar, böbrek ve göz rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
- Hücre gelişiminde aktif rol oynar.
- Özellikle, kötü kolesterolün dengeli olmasını sağlar.
- Triod ve adrenalin hormonlarının düzenlenmesini sağlar.
Biotinin Faydaları Nelerdir?
Biotin, B grubu vitaminleri içerisinde yer almakta olup, çoğu zaman bu gruba dahil olan diğer vitamin türleri ile vücutta etkileşime geçerek farklı görevleri yerine getirmektedir. Tek başına da vücut için oldukça gerekli olan bu vitamin, kişilerin vücut sağlığının korunmasını sağlamaktadır.
Biotin, kişilerin vücut sağlığını ve vücutta yer alan sistemlerin düzgün çalışmasını sağladığı gibi özellikle saç, cilt ve tırnak yapılarının da güçlü ve sağlıklı olmasını gerçekleştirmektedir. Genel olarak biotinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Kalp ve böbreklerin korunmasına katkı sağlar.
- Cilt yapısının, saçların ve tırnakların güçlü ve parlak olmasını sağlar.
- Vücudun sinir sisteminin düzgün çalışmasına etki eder.
- Göz sağlığının korunmasını ve katarakt rahatsızlığının meydana gelmesini engeller.
- Özellikle beynin çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjinin üretilmesine katkı sağlar.
- Hücrelerin gelişmesinde aktif olarak rol alır.
Biotin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Kişilerde bazı vitaminlerin eksik olması durumunda vücut bu duruma farklı reaksiyonlar göstererek tepkiler verir. Aynı durum biotin eksikliği için de geçerlidir. Kişilerin bu durumda vücutlarını iyi tanıması oldukça büyük avantaj sağlamaktadır.
Biotin eksiliğinin anlaşılmasını sağlayan bazı vücut reaksiyonları şu şekildedir;
- Tırnak yapılarında bozulmaların meydana gelmesi,
- Saç ve saç diplerinde sorunların oluşması,
- İştahsızlık,
- Deri yapısında kuruma,
- Vücutta meydana gelen yağ bezelerinin artması.
Biotin Eksikliğinin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Vitaminlerin vücuda ihtiyaç duyulanın altında bir seviyede temin edilmesi, kişilerde bazı rahatsızlıkların meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni ise, vücuttaki sistemlerin eksik vitamin nedeni ile tam olarak çalışamamasıdır.
Vitamin eksiklikleri, öncelikle farklı vücut reaksiyonları ile kendisini belli etmektedir. Bu vücut tepkimeleri dikkate alınmaz ve herhangi bir önlem de alınmaz ise rahatsızlıklar meydana gelmeye başlamaktadır. Biotin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar şunlardır;
- Şeker hastalığı,
- Tansiyon hastalığı,
- Yüksek kolesterol,
- Deri hastalıkları,
- Nörolojik hastalıklar.