Bilek ağrısına ne iyi gelir? El ve ayak bileği ağrısı nasıl geçer?

Sağlık

15 Haziran 2022

Bilek ağrısına ne iyi gelir? El ve ayak bileği ağrısı nasıl geçer? cover

El bilek ağrısı, eklem içi yapılardan ya da eklem dışı faktörlerden kaynaklı olarak gelişebilir. Elin hareket etmesini sağlayan bir yapı olan el bileğinde meydana gelen ağrılar, hareket kayıplarına ya da hareket ederken acı duyulmasına neden olabilir. El bilek ağrısı nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Bilek Ağrısı Neden Olur?

  • Burkulma: El bileğinde ağrı meydana getiren ve sıklıkla görülebilen en önemli etkenlerden biri burkulmadır. Burkulma, bilek eklemelerinin etrafında bulunan ligamentlerin zarar görmesi sonucunda meydana gelir ve elde hareket kısıtlılığına yol açar.
  • Eklem İltihabı: Eklem iltihabı oldukça çeşitli sebepler sonucunda meydana gelebilir. Elin ve el bileğinin fazla zorlanması sonucunda görülebilen eklem iltihabı, stres kaynaklı olarak d gerçekleşebilmektedir.
  • Ganglion Kist: İçi sıvı dolu kapsüllerden oluşan bu kist çeşidi, iyi huyludur. Bilek bölgesinde meydana gelen ağrıya eşlik eden şişlik ile belirti gösteren kist, bulunduğu yerin şişmesine sebep olur ancak vücudun başka bölgelerine doğru yayılım göstermez.
  • Kırılma ya da İncinme: Ortopedik sakatlıklar, en yaygın bilek ağrıları nedenleri arasında yer almaktadır. Düşme ya da darbe sonucunda meydana gelen el bileği kırılmaları, hareket kabiliyetini sınırlayarak, hareket esnasında acı duyulmasına neden olmaktadır. El bileği incinmesi ise, özellikle ağırlık kaldıran ve kasları zorlayan hareketleri içeren sporları yapan kişilerde meydana gelebilir.

El ve Ayak Bileği Ağrısı Tedavisi

El bilek ağrısının tedavisiiçin öncelikle ağrının kaynağı tespit edilmelidir. Ağrı oluştuğunda hızlıca bir ortopedi uzmanı ile görüşmek, ağrının tespit edilebilmesi ve tedavinin başlaması için gereklidir. El bileğinde görülen ağrılar, genellikle dinlenme sonucunda tedavi edilebilmektedir. Ağrıyan bileğe soğuk kompres uygulaması yapılması da etkili bir ağrı tedavi yöntemidir. El bilek ağrısı nedenleri tespit edilip ağrının kaynağına göre, tedavi yöntemi olarak fizik tedavi uygulamaları da kullanılabilmektedir.

Bilek Yaralanmaları

El bilek yaralanmaları sonucunda oluşan bilek ağrıları, genellikle el bileğinin ve elin uzun süreli olarak aynı pozisyonda tutulması ya da aynı hareket yapmaya zorlanması sebebiyle oluşmaktadır. Bu durumda, genellikle elin üst tarafında bir ağrı saptanır ve bileğin yukarı yönlü hareketlerinde, hissedilen ağrı ve acıda artış görülür. Bu durumlarda uygulanabilecek tedaviler, el bileği ateli kullanımından cerrahi yöntemlerin uygulanmasına kadar pek çok alanda çeşitlilik gösterebilir. Kullanılan cerrahi yöntemler, genellikle kapalı şekilde ve kolay uygulanma özelliğine sahip olan yöntemlerdir.

El Bileği Menüsküsü

El bileği menüsküsü, el bileğini oluşturan en önemli yapılardan biridir. El bileğinde, iç ve dış tarafta bulunan iki kemik arasında bağlantı oluşturan el bileği menüsküsü, iki kemiğin bir arada kalmasını ve senkronize şekilde hareket etmesini sağlayan en önemli faktörlerden biridir. El bileğinde meydana gelen ağrılar, el bileği menüsküsünün yırtılmasından da kaynaklanıyor olabilir. Oldukça önemli görevleri olan ve bileğin önemli bir noktasında bulunan bu yapının yırtılması, bilekte oluşan ağrının ve yırtığın tedavisinin çok zor şekilde iyileştirilmesine sebep olur.

Eskiden açık cerrahi yöntemi ile tedavi edilen bu yırtık, günümüz teknolojik koşullarında, kapalı kameralı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Menüsküs tedavisi için, yırtılan kısmın cerrahi yöntemlerle çıkarılması ve yırtığın oluştuğu kısmın temizlenmesi gerekmektedir.

El Bileğinde Kireçlenme

El bileğinde görülen kireçlenme de el bileğinin hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olur. El bilek ağrısı nedenleri arasında bulunan kireçlenme, genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Bu hastalığın ağrılı duruma gelmeden önce, yıllarca ağrısız şekilde gelişim gösterdiği bilinmektedir. El bileğinde meydana gelen kireçlenme, genellikle başka faktörler sebebiyle meydana gelmektedir. Bu faktörlerin başında ise geçmişte el bileğinde meydan gelen kırıklar gelmektedir.

Diğer Blog Yazıları