Beyne İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler, Vitaminler, Meyveler Nelerdir?

Sağlık

11 Ağustos 2022

Beyne İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler, Vitaminler, Meyveler Nelerdir?
 cover

Beyni iyileştiren yiyecekler genel olarak içerisinde bölgeye fayda sağlayan yararlı içerikler bulunduran maddelerden oluşur. Bu maddeler beynin ihtiyaç duyduğu besin değerlerine sahiptir. Söz konusu maddelerin azalması beynin bazı fonksiyonları yerine getirememesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle beslenme düzeni içinde beynin gelişimine ve çalışmasına katkı sağlayan yiyeceklere yer vermek oldukça önemlidir. Beslenme düzeni içinde mutlaka yer verilmesi gereken beyne iyi gelen yiyecekler içinde bulunan maddeler şu şekildedir:

  • Omega 3: Beyin içinde yer alan sinir hücreleri büyük miktarda DHA ve araşidonik asit ihtiyacı duyar. Yokluğunda öğrenme güçlüğünün meydana gelmesine neden olan DHA en çok somonun içinde yer alır. Omega 3’ün haftada en az 2 ker tüketilmesi sağlık açısından faydalıdır.
  • Folik Asit: Beyin gelişimi için gerekli olan bir diğer madde olan folik asit yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin içinde bol miktarda bulunur.
  • Kolin: Vücutta doğal olarak üretimi sınırlı olduğu için ek olarak alınması gereken bu madde yumurta ve et ürünlerinin içinde yer alır.

Beyne İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Beyni iyileştiren bitkiler içerdikleri doğal özler sayesinde bölgeye oldukça yararlı içerikler sunar. Normal hayat içinde enerji sağlayan bu bitkiler beynin gelişimi ve sağlıklı olarak işleyişini yerine getirmesi adına oldukça faydalıdır. Beyne iyi gelen bazı bitkiler şu şekildedir:

  • Adaçayı: Hafızayı güçlendirici etkiler barındıran bu bitki Alzheimer hastalığına iyi geldiği iddia edilir. Beyin için büyük bir önemi bulunan asetikolin maddesini bünyesinde bulundurduğu için hafıza testlerinden önce adaçayı tüketilmesi önerilir. 
  • Biberiye: Yemeklere tat katmak amacıyla kullanılan bu bitki içinde bulunan antioksidan maddeler nedeniyle beyne yarar sağlar. 
  • Cezayir Menekşesi: Görünüşü güzel olduğu kadar pek çok faydayı bünyesinde bulunduran bu çiçek beyin için son derece yararlıdır. Çiçeğin tohum ve yaprak kısımları Alzheimer ilaçlarının maddelerinden biri olan vincamine içerir. 
  • Reyhan: Hafızayı güçlendiren bu bitki pek çok yemeğin içine dahil edilerek kullanılabilir.

Beyne İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

Beyni iyileştiren vitaminler dengeli bir beslenme düzeninin içinde mutlaka yer almalıdır. Vücudun diğer yerleri gibi beslenme ile gelişen bir organ olan beynin aldığı besinlerin içerisinde yararlı vitaminlerin yer alması gerekir. Beyne iyi gelen yiyecekler içinde yer alması gereken vitaminler şu şekildedir:

  • B9 Vitamini: Folik asit, folasin, folat ya da pteroil-L-glutamik asit olarak da bilinen bu vitamin pek çok yeşil yapraklı sebze, kuruyemiş ve tahıl içinde bulunur.
  • B6 Vitamini: Piridoksin olarak da bilinen bu vitamin sardalya, somon, alabalık, ceviz, muz ve mısır gibi gıdalarda bulunur.
  • B12 Vitamini: Kobalamin olarak da bilinen bu vitamin somon, ton balığı, kırmızı et, yağlı peynirler, süt ve yumurta gibi gıdalarda bulunur.

Beyne İyi Gelen Meyveler Nelerdir?

Beyni iyileştiren meyveler, beynin işleyişini yararlı içeriklerle destekleyen diğer gıdalardır. Doğal olarak bünyelerinde bulunan içerikler ile birlikte beynin gelişimine pek çok açıdan katkı sağlar. Beyne iyi gelen bazı meyveler şekildedir:

  • Avokado: İçinde bulunan K vitamini ve folik asit sayesinde beyne yarar getirirken aynı zamanda beyni inmeye karşı korumaya alır.
  • Yaban Mersini: K ve C vitaminleri ile lif bakımından son derece yüksek değerlere sahip olmasının yanında çok iyi bir antioksidandır. 

Beyne İyi Gelen Yağlar Nelerdir?

Beyni iyileştiren yağlar beynin ham maddesi olan DHA ile meydana gelir. Antiinflamatuvar sınıfı içinde bulunan sağlıklı yağlar iltihap önleyici özellik barındırır. Beyne iyi gelen yiyecekler ile tüketilmesi gereken sağlıklı yağlar şu şekildedir:

  • Hindistan Cevizi Yağı: Orta zincirli yağlar içinde yer alan bu yağ beyin için son derece iyi özellikler sağlar. Bazı özel hastalıkların tedavisinde de ek gıda olarak tercih edilir.
  • Ceviz Yağı: Zihin için önemli etkileri bulunan cevizin yağı beyin güçlendirip hafızayı kuvvetlendirir.

Diğer Blok Yazıları