Beyaz çatlaklar nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

30 Mayıs 2023

Beyaz çatlaklar nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Vücutta çatlak oluşumu, kişiyi rahatsız eden ve aniden belirgin hale gelen sorunlardan biridir. Deri üzerinde meydana gelen çatlaklar soluk beyaz renginde ve ince-kalın çizgi görünümündedir. Beyaz çatlak olarak bilinen stria, erkeklerde çoğunlukla kalça bölgesinde, sırtın alt bölgelerinde ve kol bölgesinde görülür. Kadınlarda ise göğüs bölgesinde, kalça bölgesinde ve bacak bölgesinde görülür. Stria oluşumunda hormonların etkisi büyük olduğu için erkeklerde ve kadınlarda çatlağın görülme sıklığı ile görüldüğü yerler değişkenlik gösterebilir. Beyaz çatlakların çözümü olsa da bu süreç uzayabilir ve sabır gerektirebilir. Beyaz çatlakların bir anda ortadan kaybolması beklenmemelidir.

Beyaz çatlaklar neden olur?

Beyaz çatlakların nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Sık sık kilo alıp verme, beyaz çatlakların başlıca nedenlerinden biridir.
  • Hormonal değişimler, beyaz çatlaklara neden olabilir.
  • Hamilelikte beyaz çatlak sık görülür. Bunun esas nedeni hem hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler hem de aniden kilo alma durumudur.
  • Ergenlik çağında deri çatlakları sık görülür. Vücutta değişim ve gelişim aşamasındayken birtakım anormallikler görülebilir. Deri çatlakları da bunlardan biridir. Özellikle hızlı büyüyen ve erken uzayan gençlerde deri çatlakları görülebilir. Sanılanın aksine deri çatlakları belli bir yaştan sonra ortaya çıkmaz. Ergenlik çağı da dahil erkenden görülebilir. 
  • Genetik yatkınlık, deri çatlaklarına neden olabilir. Özellikle annesinde yaygın deri çatlağı olan kadınlarda erken yaşta ortaya çıkabilir.
  • Ağırlık kaldırırken ve vücut geliştirirken deri çatlakları oluşabilir. Bu nedenle sporcularda deri çatlakları sık görülür.

Beyaz çatlakların evreleri neler?

Beyaz çatlakların evreleri şöyle sıralanabilir;

  • 1.evre; henüz yeni yeni oluşan deri çatlağı evresidir. Bu evrede çatlak ilk görünümünü alır ve yavaş yavaş belli olmaya başlar.
  • 1.evre; çatlağın rengini aldığı evredir. Çatlak bu evrede soluk beyaz rengine döner ve daha belirgin hale gelir.
  • 3.evre; çatlakların açıldığı evredir. Bu açılma deride gözle görülür bir değişikliğe neden olur.
  • 4.evre; çatlağın son halini aldığı evredir. 4.evreyi tamamlayan çatlak deriye iyice yerleşir ve kolaylıkla fark edilir hale gelir. 

Beyaz çatlak stria rubra ve stria alba olarak ikiye ayrılır. Stria rubra, 1.evrede cilt renginden farklı bir renkte ortaya çıkar fakat daha sonra rengi değişir. Stria alba, renk değiştiren ve soluk beyaz rengini alan çatlak olarak tanımlanabilir. Bu iki tür arasındaki fark renktir. 

Beyaz çatlaklara iyi gelen yağlar neler?

Beyaz çatlaklara iyi gelen yağlar şöyle sıralanabilir;

  • Shea yağı, kremlerde ve kozmetik ürünlerde sık kullanılan bir yağdır. Shea yağı çatlağın olduğu bölgeye masaj yapılarak yedirilebilir. Düzenli olarak kullanıldığı sürece gözle görülür bir etkiye neden olabilir.
  • Kuşburnu yağı, içerdiği C vitamini sayesinde cildi besler ve cildin yenilenmesine katkı sağlar. Bu nedenle kuşburnu yağını çatlağın olduğu bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, yemeklere lezzet kattığı gibi cildin de beslenmesini ve yenilenmesini sağlar. Sızma zeytin yağı ile çatlağın olduğu bölgeye hafifçe masaj yapabilirsiniz.
  • Papatya yağı, oldukça besleyici ve faydalı bir yağdır. Papatya yağını çatlağın olduğu bölgeye sürebilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağı hem güzel kokusuyla hem de rahatlatıcı etkisiyle deri çatlakları üzerinde etkilidir.

Besleyici yağara ek olarak sebze sularını ve bitkilerden elde edilen macunları da deneyebilirsiniz. Havuç suyu A vitamini açısından zengindir ve cilde çok iyi gelir. Havuç suyunu pamuk yardımıyla çatlağın olduğu bölgeye sürebilirsiniz. Yonca yaprağından elde edilen macunun da çatlaklara karşı olumlu etkisi vardır. Yonca yaprağını küçük parçalar haline getirip papatya yağı ile macun kıvamına getirene kadar karıştırabilirsiniz. Düzenli olarak çatlakların olduğu bölgeye uyguladığınız bu karışım uzun vadede etkisini gösterecektir.

Beyaz çatlaklar nasıl tedavi edilir?

Beyaz çatlakların tedavi edilmesi için çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Eğer basit yöntemler ve doğal yollarla çatlaklar giderilemiyorsa kimyasal peeling, mikrodemabrozyon ve lazer tedavisi uygulanabilir. Elbette tedavi sırasında ilk kontrol edilmesi gereken çatlağın kaçıncı evrede olduğudur. 1.evrede olan bir çatlak dikkatlice bakıldığında ancak fark edilecek kadar giderilebilir. 4.evrede olan bir çatlak yalnızca bir miktar giderilir fakat çoğunluğu tedaviye rağmen kalır. Deri çatlaklarının giderilmesi oldukça zordur ve tedaviye ek olarak doğal yöntemlerle çatlakların kamufle edilmesi sağlanabilir. 

Beyaz çatlaklar ile selülit arasındaki fark nedir?

Beyaz çatlaklar ile selülit arasındaki fark renk ve görünümdür. Birçok insana göre selülit oluşumu çok daha can sıkıcı ve rahatsız edicidir. Deri çatlakları daha yüzeysel görünüyorken selülit deride çukur oluşumuna neden olur ve derinin derinliklerinde görülür. Bu nedenle çatlaklara göre daha çok ilgi çeker. 

Beyaz çatlaklar nasıl önlenir?

Beyaz çatlakları önlemek için şunlar yapılabilir;

  • Ani kilo alıp vermek yerine yavaş ve sağlıklı şekilde kilo alıp verin. Rastgele diyetlerden kaçının ve mutlaka boyunuza, kilonuza, yaşınıza, sağlık durumunuza uygun sporlar ile beslenme şekillerine yönelin.
  • Ağır sporları sınırlandırın ve vücudunuzu zorlayacak kadar ağırlık kaldırmayın. Haftada birkaç gün spor yapın, birkaç gün vücudunuzu dinlendirin.
  • Cildinize besleyici yağlarla sık sık masaj yapın. 
  • Cildinizi yakından inceleyin ve olası bir çatlak oluşumunu iyi takip edin. Henüz ilk evresinde olan çatlağın giderilmesi daha kolaydır.

Hamilelikte beyaz çatlak oluşumu çoğu zaman kaçınılmaz olduğundan rastgele bir müdahale ile hamileliğinizi riske atmayın. Çatlak için herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Diğer Blog Yazıları