Bel tutulması nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

30 Mayıs 2023

Bel tutulması nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Strain ya da bilinen diğer adıyla bel tutulması, sporcular başta olmak üzere birçok insanda görülebilen yaygın bir sorundur. Çoğunlukla belli faktörlere bağlı olarak ortaya çıksa da beklenmeyen etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bel tutulması kişinin o an kitlenmesine ve hareket edememesine neden olur. Bel tutulmasının basit çözümleri olsa da bazı durumlarda tedavi gerektirebilir. Bel tutulmasının tek başına bir rahatsızlık olmadığı ve çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Tekrar eden bel tutulmalarının ve bel ağrılarının esas nedeni araştırılmalı, bel tutulmasını tetikleyen sorunların giderilmesi oldukça önemlidir. 

Bel tutulması belirtileri neler?

Bel tutulması belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Bel tutulmasının başlıca belirtisi bel bölgesinde aniden ortaya çıkan bel ağrısıdır. Bel ağrısı, bel tutulmasının ilk belirtisidir. Sık sık bel ağrısı gibi sorunlar yaşayanlar bel ağrısını pek önemsemese de aniden ortaya çıkan bel ağrıları bazen be tutulmasını işaret ediyor olabilir. 
  • Sırt ve bel bölgesinde kramp, bel tutulmasının belirtilerindendir.
  • Beli tutulan kişi çok az hareket eder ya da hiç hareket edemez. Sağa ve sola dönmek pek mümkün olmaz.
  • Bel tutulması esnasında kişi iki büklüm olur ve kambur bir görünümdedir. Bel tutulması aniden ortaya çıksa da bel tutulması meydana gelmeden önce kişi merdiven çıkmakta ve yürümekte zorlandığını fark edebilir. 

Bel tutulması neden olur?

Bel tutulmasının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Bel tutulmasının başlıca nedeni ağır kaldırma ve ağır sporlar yamadır. Bu nedenle bel tutulmasının en çok görüldüğü kişiler her gün ağırlık kaldıran ve sık sık ağır sporlar yapan sporculardır.
  • Hamilelik döneminde kadınların karın kasları zayıflar ve bel bölgesindeki yük artar. Bu durum bel tutulmasına neden olabilir. Elbette her hamilelikte bu durum ortaya çıkmadığı için hamilelik sürecindeki anne adaylarının panik yapmaması gerekir. Şayet hamilelikte bel tutulması meydana geldiyse anne adayı panik yapmadan yakınlarından yardım alarak ya da yalnız olduğu sırada doğrulmaya çalışmadan yavaş adımlarla bir telefona erişerek hastaneye gitmelidir. 
  • Osteoporoz ya da bilinen diğer adıyla kemik erimesi, omurgada çökme gibi sorunlara yol açarak bel tutulmasına neden olabilir. Kemik erimesi sinsi ilerleyen ve mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
  • Romatizma hastalıkları, bel tutulmasına neden olabilir. Özellikle iltihaplı eklem romatizması oldukça tehlikeli bir romatizma çeşididir ve bel tutulmasına zemin hazırlayabilir.
  • Skolyoz, iskelet eğriliğine neden olan bir hastalıktır. Skolyoz ani bel tutulmasının nedeni olabilir.
  • Omurga kayması, bel tutulmasına neden olabilir. 
  • Siyatik ya da bilinen diğer adıyla bel fıtığı, bel tutulmasına neden olabilir.
  • Omurlar arasındaki disklerin bozulması, bel tutulmasına neden olabilir.
  • Hızlı şekilde beli çevirme ya da öne doğru eğilme gibi ani kas hareketleri, bel tutulmasına neden olabilir.

Bel tutulması sırasında ne yapılmalı?

Ani bel tutulması sırasında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Panik yapmayın ve bulunduğunuz ortamda yalnız değilseniz birine seslenin. Eğer bulunduğunuz ortamda yalnızsanız belinizi zorlamadan ve ani hareketler yapmadan telefonunuzu alıp yardım isteyin. Bel tutulması hareket edince şiddetli ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açacağı için yardım almanız gerekebilir.
  • Yardım aldıktan sonra vücudunuzu fazla hareket ettirmeden rahat bir yere oturun. Tercihe bağlı olarak bel bölgesine buz kompres uygulayabilir ya da sıcak su torbası koyabilirsiniz. Her ikisi de belinizin rahatlamasını sağlar.
  • Daha önce kullandığınız bir ağrı kesici varsa son kullanma tarihini kontrol ederek bir adet ağrı kesici alabilirsiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen ağrınız hafiflemiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak ağrı kesici iğne ve rahatlatıcı serumlarla kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Bel tutulması nasıl geçer?

Bel tutulmasının geçmesi için basit çözümler uygulanabilir fakat bu çözümler her zaman yeterli olmayabilir. Önce buz kompres, sıcak su torbası, ağrı kesici ilaçlar gibi basit çözümler denenmeli ve işe yararsa bir süre istirahat edilmelidir. Bel tutulması çoğu zaman doğru uygulamalarla kısa sürede kendiliğinden geçer. Ağrı yavaş yavaş hafifliyorsa ve hasta rahatlıyorsa hastaneye gitmeye gerek kalmaz.

Bel tutulması nasıl tedavi edilir?

Bel tutulmasını tedavi etmek için hastanın bir doktor tarafından detaylıca kontrol edilmesi gerekir. Genel muayene sonrası çeşitli ilaçlar kullanılarak ilaç tedavisine başlamak gerekebilir. Kas gevşeticiler ve antienflamatuar ilaçlar bel tutulmasının tedavisinde oldukça etkilidir. Bel tutulmasının birkaç günden fazla sürmesi durumunda farklı yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemlerden biri nöral terapidir. Hücrelerin iyileşmesi için lokal ozon enjeksiyonu ve proloterapi enjeksiyonu uygulaması da yapılabilir. Eğer bel tutulmasının sık sık tekrarlamasına neden olan bir rahatsızlık söz konusuysa bu rahatsızlığın tedavisine başlanmalıdır.

Bel tutulması nasıl önlenir?

Bel tutulmasını önlemek için şunlar yapılabilir;

  • Ani hareketlerden kaçının ve ağır sporlar yapmayın. Vücudunuzu fazla zorlayan ağırlıkları kaldırmayın, yoğun egzersiz sonrası vücudunuzu birkaç gün dinlendirin.
  • Hamilelik döneminde hemen hemen her kadının yardıma ve desteğe ihtiyacı olur. Hamilelik sürecinde olası bir bel tutulmasına karşı tedbirli olun ve hamilelik boyunca uzun süre yalnız kalmamaya çalışın.
  • Bel tutulması için risk faktörü olan hastalıklardan korunmaya çalışın. Sağlıklı beslenerek, vitamin takviyesi alarak ve gerektiği kadar uyuyarak sağlığınızı koruyun. Eğer bel tutulmasını tetikleyen rahatsızlıklardan birine ya da birkaçına sahipseniz tedavinizi aksatmayın.

Diğer Blog Yazıları