Basketbola Kaç Yaşında Başlanır? Basketbol için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

5 Aralık 2022

Basketbola Kaç Yaşında Başlanır? Basketbol için Ortalama Başlama Yaşı 
 cover

Basketbol 9 yaşından büyük bütün çocuklar için sıklıkla önerilen bir spor dalıdır. En erken 5-6 yaşlarında başlanır. Fakat basketbolun temel eğitimleri ve antrenmanları için 9 yaşından sonrası uygun görülür. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar için basketbol çok faydalı olacaktır.

Basketbol kas ve iskelet sistemine katkıda bulunan bir spor dalıdır. Bir takım oyunudur. Bedene sağladığı önemli faydalar sebebi ile çocukların küçük yaşlardan itibaren basketbol oynaması tavsiye edilir. Boy uzamasına ciddi katkılar sunar. Ayrıca çocuğun grup becerilerini geliştirir. 

Basketbol Nasıl Oynanır? 

Basketbol oynanış şekli şöyledir: 

10’ar dakikalık dört periyottan oluşur. Toplam oyun süresi 40 dakikadır. Amaç 24 saniyelik hücum süresi içinde, karşı takımın potasına basket atmaktır. Oyuncuların beş faul yapma hakkı vardır. Eğer bir oyuncu beşten fazla faul yaparsa oyundan atılır. 

Basketbol bir takım oyunudur. Oyunda iki takım vardır. Her takım beş kişiden oluşmaktadır. Takımlar baş antrenörler tarafından yönetilir. Takım ile ilgili kararları baş antrenör verir. 

Basketbolun Faydaları Nelerdir? 

Basketbolun faydaları kemik, kas sistemi gelişimi, kalp sağlığı, kişisel katkılar olmak üzere çok fazladır.

Basketbolun faydaları şu şekildedir:

  • Kemik gelişimini etkiler 

Basketbol oynamak kemik gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Zıplamak, koşmak gibi hareketler kemik gelişimini destekler. 

  • Özgüven kazandırır 

Bir çocuğun basketbol oynaması ona özgüven kazandırır. Özgüvenli yetişmesini sağlar. Basketbol oynamak çocuk üzerinde ‘başardım’ duygusunu oluşturur. Bu her spor dalı için geçerlidir. Bu yüzden çocuklar mutlaka spor dalına teşvik edilmelidirler. 

  • İnsan ilişkileri gelişir 

Basketbol bir takım oyunu olduğu için basketbol oynayan kişiler, takım arkadaşları ve antrenörü ile sürekli iletişim halindedir. Bu durum kişinin insan ilişkilerinin güçlenmesine, grup çalışması becerisinin artmasına neden olur. 

  • Boy Uzatır 

Basketbol kemik gelişimini etkilediği için basketbol oynayan kişilerin boyları, diğer kişilere göre daha uzun olur. Gelişim dönemindeki çocukların basketbol ile ilgilenmesi bu yüzden çok önemlidir. Basketbol çocukların gelişim dönemini destekler. 

Basketbolda Mevkiler ve Görevleri Nelerdir?

Basketbolda mevkiler beş adettir ve isimleri oyun kurucu, şutör gard, kısa forvet, uzun forvet ve pivottur. Her mevkinin birbirinden farklı ve önemli görevleri vardır. 

Bu mevkilerin görevleri şunlardır: 

  1. Oyun kurucu:

Bir numaralı pozisyondur. Topu sürme yetenekleri gelişmiştir, takımının sayı atması için uğraşır. Rakiplere blok yaparak onları durdurur. Amacı sayı atmak değil sayı olması için uygun ortamı hazırlamaktır. Savunmada ise top çalarlar bu sayede topu takım arkadaşlarına kazandırırlar.

  • Şutör Gard: 

İki numaralı pozisyondur. Amacı şut atarak sayı almak ve arkadaşlarının attığı şutlar için asist yapmaktır. Atış yüzdeleri yüksek oyunculardır. Savunmada genelde çemberin dışında dururlar. 

  • Kısa Forvet: 

Üç numaralı pozisyondur. Bu oyuncular sayı atmak ve savunma yapmak konusunda uzmandırlar. Fiziksel olarak hızlı ve çeviktir. Savunmada özellikle ribaunt anlarında ön plana çıkarlar. 

  • Uzun Forvet: 

Dört numaralı pozisyondur. Hücumda pivota yardım ederler. Uzun forvetler üçlük atmak konusunda oldukça yeteneklidirler. Uzun forvetler savunmada güçlü ve fizikli oyuncuların önünde durarak topu almalarını engeller.

  • Pivot

Beş numaralı pozisyondur. Basketbolda pota çevresi atışlarda başarı oranları yüksektir. Rakiplerini perdelemek, hücum ribauntlarını toplamak pivotların görevi. Savunmada ise pota altında durarak, rakiplerinin atışlarını bloklamaya çalışırlar. 

Diğer Blok Yazıları