Barbell Curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Barbell Curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Barbell Curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Barbell Curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir? cover

Barbell Curl hareketi biceps kaslarına etki eder. Halk arasında pazu kası olarak isimlendirilen biceps bölgeleri, spor ile uğraşanların farkını ortaya çıkaran bölgelerdir. Kalın ve gösterişli kollara sahip olmak için düzenli şekilde Barbell Curl egzersizi uygulanmalıdır.

Barbell Curl Nasıl Yapılır?

Barbell Curl konusunda dikkat edilmesi gereken ilk detay, bu hareketin dumbbell ile değil barla yapılıyor oluşudur. Z bar ya da düz bar seçeneklerinden herhangi birini kullanmak mümkündür. “Barbell Curl nasıl yapılır?” sorusuna verilebilecek en önemli cevaplar ise şöyledir:

  1. Hareketi yapmaya başlamadan önce bacak genişliğine dikkat edilmelidir. Bacakları omuzlardan daha geniş bir mesafede açmak ya da birbirine fazla yakın tutmak yanlıştır. Barı elinize almadan önce, bacaklarınız standart olarak bir omuz genişliğinde açılmalıdır.
  2. Avuç içleri yukarıya bakacak şekilde bar çubuğunu kavradıktan sonra kolların arka kısmı vücuda yaslanmalıdır. Eğer kollar vücut ile bitişmez ya da vücuttan fazla uzakta olursa başlangıç formunuz yanlış sayılır. Çünkü bu durumlarda biceps değil, ön omuz kasları ve sırt kasları gereksiz olarak zorlanacaktır.
  3. Barbell’i kaldırırken kasılmayı hissetmek gerekir.
  4. Tekrarlar yarım değil, tam şekilde yapılmalıdır. Eklem hareketliliğinin imkan sağladığı son noktaya kadar ağırlığı kaldırmak gerekir.
  5. Barbell indirilirken acele etmemek şarttır.
  6. Hareketin tüm aşamalarında doğru nefes alışverişi yapılmalıdır. Ağırlık kaldırılırken nefes vermek, indirilirken yavaşça nefes almayı unutmamak gerekir.

Bu detaylara dikkat etmekle beraber, vücut kapasiteniz için en uygun ağırlıkları tercih etmeniz tavsiye edilir. Fazla ağır kilolar ile antrenman yapmanız hem sağlığınıza hem de antrenman veriminize olumsuz etki eder.

Barbell Curl Hangi Kasları Çalıştırır?

Barbell Curl aracılığıyla vücudun biceps kasları etkin bir şekilde çalıştırılmış olur. Barbell Curl hareketinin çalıştırdığı kaslar arasında biceps ile beraber ön omuz kasları, bel kasları ve göğüs kasları mevcuttur. Fakat barbell ağırlığının neredeyse yüzde 80 – 90’lık bölümü biceps kaslarına yüklenir.

Barbell Curl Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Biceps Barbell Curl faydaları açısından çok ön plana çıkabilen bir harekettir. Esas olarak biceps kaslarını hedef alsa da vücuttaki daha başka kas grupları da Barbell Curl sayesinde çalıştırılabilir. Ayakta yapılmasından dolayı bacak kaslarına büyük ölçüde etki edebilen bu hareket; dik durmanın gerekliliğinden dolayı ise bel kaslarını güçlendirir ve vücudun genel duruşunu düzeltebilir. Ayrıca biceps kasları ile beraber bilek kasları da önemli oranda gelişim gösterir.

Reverse Barbell Curl Nedir? 

Barbell Curl egzersizinin ters tutuşlusu olan Reverse Barbel Curl hareketi, temel kurallar ve hedef kas grubu açısından pek farklılık göstermez. Standart Barbell Curl’de olduğu gibi, çalıştırılması hedeflenen kaslar kol kaslarıdır. Fakat Reverse Barbell Curl’de biceps değil, ön kol kası olarak da bilinen “Brachioradialis” kası çalıştırılır.

Reverse Barbell Curl Hareketi Nasıl Yapılır?

Diğer Blok Yazıları