Balığın çok faydalı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. İçerisinde yüksek oranda protein barındırmasına karşı az yağlı bir yapısı vardır. Yapılan araştırmalara göre haftada 2 gün balık tüketmek insan sağlığı açısından yararlıdır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan hafıza kaybı ve Alzheimer gibi hastalıkların yeterince balık tüketilmemesinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Balığın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- İçerdiği mineral ve vitaminler göz sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Anne karnından itibaren zihin gelişimi için önemlidir. Okul çağındaki çocukların zihin gelişiminde büyük rol oynar, okul başarılarına katkı sağlar ve daha çevik olmalarına neden olur.
- Unutkanlık, bunaklık, hafıza kaybı gibi zihinsel hastalıkların görülme riskini azaltır.
- Beyin ve kemik gelişimi için de çok önemlidir.
- Kalp hastalıklarını %50 oranında azaltır. Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
- Saçların gelişimine katkı sağlar, daha sağlıklı uzamasına yardım eder.
- Felç olma riskini %15 gibi bir oranda azaltır, özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır.
- Kan içindeki yağ düzeyinin korunmasına yardımcı olur.
- Cilt hastalıklarına iyi gelir, özellikle sedef hastalığı tedavisi sırasında takviye amaçlı tüketilmesi gerekmektedir.
- Kırışıklıkların oluşmasını azaltır, cilt yaşlanmasını aza indirir.
- Vücuttaki toksinlerin dışarı atılımını sağlar, vücut direncini arttırır.
- Astım krizi geçirme riskini azaltır.
- Vücuttaki kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.
- D vitamini kaynağıdır, D vitamini eksikliğini tamamlayabileceğimiz en iyi kaynaktır.
- İçerdiği D vitamini sayesinde uyku kalitesini arttırır.
- Prostat kanserini engeller.
- Tümör oluşumunu engeller.
- Kanser hastalığını geçirmiş kişilerde metastaz oluşumunu engeller.
- İçerdiği yağ miktarı az olduğu için kilo aldırmaz, diyette tüketim için uygun bir besin kaynağıdır.
- Stres ve sinir seviyesinin düşmesine neden olur çünkü tüketimiyle seratonin hormonun salgılanmasını sağlar. Depresyona yakalanma oranını düşürür. Mutlu olmayı ve enerjik hissetmeyi sağlar.
Balık Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Balığın içerdiği vitaminler çok değerli, insan sağlığına çok faydası olan vitaminlerdir. Balık omega-3 yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri, D vitamini ve B2(riboflavin) vitamini içerir. Bu vitaminler beyin ve kalp sağlığını korumaya yarayan vitaminlerin başında gelirler.
Balığın faydaları, insan sağlığı açısından göz önünde bulundurularak, beslenme takvimine haftada en az iki gün olacak şekilde eklenmelidir.
Balık Hangi Besinleri Bulundurur?
Balığın besin içeriği kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltacak vitamin, protein, peptit, amino asit ve minerallerle doludur. Kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bunlardan başka potasyum, magnezyum, çinko, demir, flor, selenyum ve iyot gibi mineraller içerir.
Balıklarda EPA ve DHA adında iki tane omega-3 yağ asidi vardır. İnsan vücudu omega-3 yağ asidi üretemez ve bu asidi dışarıdan almak zorundadır. Bu yüzden balık tüketerek omega-3 yağ asitlerinden yararlanabiliriz.
Balık Çeşitleri Nelerdir?
Balık çeşitleri bakımından Türkiye tam bir cennettir. Alabalık, aynalı sazan, barbunya, çipura, dil balığı, gümüş balığı, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, levrek, lüfer, mezgit, palamut, sardalya, tekir, uskumru, zargana Türkiye ‘de var olan balık çeşitlerinden bazılarıdır.
Balığın Zararları Nelerdir?
Balığın zararlı olabileceği durumlar da vardır. Örneğin küçük balıklar deniz dibinde yaşarlar ve denizin dibinde toplanmış ağır metallere daha çok maruz kalırlar. Bu nedenle küçük balık tüketmek büyük balık tüketmeye oranla daha az sağlıklıdır.
Balığın yaşam ortamı da balık seçerken önemlidir. Günümüzde denizlerde kirlilik oranının artmasıyla balıkların bu suya maruz kalma oranı artmıştır. Zehirli maddelere maruz kalan balıkları yemek zehirlenme riskini arttırarak sağlığımızın bozulmasına neden olur.
Balık tüketirken balığın taze olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bayat balık tüketmek de zehirlenmelere neden olur.
Balığın faydaları yanında zararlarını da unutmamak gerekir.